Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

07 Ιουλίου 2018

Εκκωφαντική επτάρα, που προκάλεσε αίσθηση (1928)

Σαν σήμερα στις 7/7/1928, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι στην Αθήνα τον Ατρόμητο Αθηνών, την ομάδα που είχε ανακηρυχτεί πρωταθλήτρια στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών και συμμετείχε στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος ...


Ήταν η χρονιά στην οποία ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ απείχαν από τη διοργάνωση λόγω ανοιχτής σύγκρουσής τους με την ΕΠΟ και δημιούργησαν το περίφημο ΠΟΚ. 
Κερδισμένος από την όλη ιστορία ήταν ο Άρης που παίζοντας με Ατρόμητο Αθηνών και Εθνικό Πειραιώς, πήρε τον τίτλο!

Το φιλικό παιχνίδι με τον Ατρόμητο έγινε στο παλιό γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί και σε αυτό ο ΠΑΟΚ πήρε μια εντυπωσιακή νίκη με 7-1, ένα σκορ που προκάλεσε αίσθηση στην ποδοσφαιρική Ελλάδα εκείνη την εποχή!

Στο σκορ προηγήθηκε στο 10' ο Ατρόμητος με τον Ρηγόπουλο, όμως αυτό που ακολούθησε δεν το περίμενε κανείς... 
 
Ο Δικέφαλος ισοφάρισε στο 26' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μαλαξοπουλου (Μπιζού) και πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου προηγούμενος με 2-1, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Κώστας Ανδρεάδης (παίκτης και προπονητής μας).
 
Πραγματική καταιγίδα ο ΠΑΟΚ στην επανάληψη, δεν άφησε τον Ατρόμητο να πάρει κυριολεκτικά ανάσα. Έτσι στο 50' ο Μαλαξόπουλος ευστόχησε στο πέναλτι που υπέδειξε ο διαιτητής Ασπρογέρακας κάνοντας το 3-1.
 
Στο 67' ο Τσολακίδης σημείωσε το 4-1 και μόλις 2 λεπτά αργότερα, στο 69', ο Μαλαξόπουλος πέτυχε το τρίτο προσωπικό του γκολ ανεβάζοντας το σκορ στα επίπεδα του 5-1. 

Στην συνέχεια ακολούθησαν άλλα δύο τέρματα από τον Τσολακίδη στο 79' και τον Παντερμαλή στο 83', που διαμόρφωσαν το τελικό 7-1!

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Παπαδόπουλος Χ., Βεντουρέλλης, Ανδρεάδης Β., Ανδρεάδης Κ., Γεωργιάδης, Μακαρονόπουλος, Παντερμαλής, Μαλαξόπουλος, Τσολακίδης, Λιανόπουλος, Πάγκαλος.

* Την σεζόν 1927-1928, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 2ος στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, έχοντας στις τάξεις του τον "Μπιζού", ο οποίος αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους οπαδούς του που έβλεπαν τη νέα μεγάλη δύναμη της Θεσσαλονίκης να θεριεύει από νωρίς!

* Οι άλλες δύο δυνατές ομάδες της εποχής (Άρης και Ηρακλής), έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μην αγωνιστεί ο Δικέφαλος στην πρώτη κατηγορία της Θεσσαλονίκης και όταν έφαγαν τα μούτρα τους -καθώς ο ΠΑΟΚ ήταν στην 4άδα- αποφάσισαν να αυξήσουν τις ομάδες σε έξι!!!

* Στο πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της ΕΠΟ, μετείχαν οι πρωταθλητές των τριών ιδρυτικών ενώσεών της: Ε.Π.Σ. Αθηνών, Ε.Π.Σ. Πειραιώς και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. 
 
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι δεν μετείχαν σε αυτό Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ λόγω διαφωνίας με την ΕΠΟ οι οποίοι στη συνέχεια ήρθαν σε μεταξύ των συμφωνία, δημιουργώντας το επονομαζόμενο ΠΟΚ.

Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Άρης, που παινεύεται ότι πήρε Πανελλήνιο τίτλο από τον Εθνικό και τον Ατρόμητο!

* Στην αρχική εικόνα μ
ια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1927-1928
Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Κ. Ανδρεάδης (Κωτσαράς), Γιώργος Μακαρονόπουλος, Ρωμύλος Βλάχου, Χριστόφορος Παντερμαλής, Κώστας Πάγκαλος, Α. Τσολακίδης, Φ. Λιανόπουλος, Γ. Γεωργιάδης. Καθιστοί: Κ. Χρηστίδης (Σαρρής), Χ. Παπαδόπουλος, Μιχάλης Βεντουρέλης.
 
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4