Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

21 Ιουλίου 2018

Η μέρα που έσπασε το μέτωπο των "12" (1987)

Σαν σήμερα στις 21/7/1987, εμφανίστηκαν ισχυροί τριγμοί, στο μέτωπο των ομάδων που απήργησαν τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές του πρωταθλήματος της περιόδου 1986-1987...

Ο πρόεδρος του Ηρακλή, Πέτρος Θεοδωρίδης, επέλεξε να αποχωρήσει από τη «συμμαχία», με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πολλή γκρίνια εναντίον του, αλλά και εναντίον του τότε υφυπουργού αθλητισμού Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος σύμφωνα με τον Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρυ Κλυν), κρυβόταν πίσω από αυτήν την κίνηση!
 
Έντονα απογοητευμένος ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χάρης Σαββίδης για την ενέργεια του ομολόγου του είδε δηλώσει: «Ο ΠΑΟΚ θυσιάστηκε για την απεργία των 12! Μείναμε, οικεία βούληση, έξω από την Ευρώπη! Μια άλλη ΠΑΕ, η Δόξα Δράμας έχασε μια κατηγορία κι άλλοι τώρα καρπώνονται αυτά που κερδίσαμε με τον αγώνα μας. 

Λίγο πριν ο κ. Θεοδωρίδης μιλήσει για ... σπάσιμο, μας διαβεβαίωνε ότι όλα πάνε καλά. Είναι λυπηρό για ανθρώπους που διοικούν μια μεγάλη ΠΑΕ να αντιδρούν σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον τρόπο που αντέδρασε ο κ. Θεοδωρίδης»

Ας θυμηθούμε το story της υπόθεσης, σημειώνοντας πως η απεργία των 11 (πλέον) ΠΑΕ, ολοκληρώθηκε στις 30/7/1987, με τις ομάδες να κάνουν ... πίσω και να αποδέχονται τα ποσά που πρότεινε για επιδοτήσεις ο υφυπουργός αθλητισμού!

* Τη σεζόν 1986 - 1987, το 8ο από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σημαδεύτηκε από την απεργία που κήρυξαν οι ΠΑΕ τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Αποτέλεσμα ήταν να μην προσέλθουν οι περισσότερες ομάδες στους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος και να τιμωρηθούν με αφαίρεση 6 βαθμών. 


Οι μόνες που προσήλθαν και δεν τιμωρήθηκαν ήταν οι Ολυμπιακός, Πανθηναϊκός, ΟΦΗ και Πανιώνιος, οι οποίες και κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Όπως αναφέρεται σε παλιότερο κείμενο της ΠΑΕ:

* Τη σεζόν 1986-1987 ο ΠΑΟΚ μέχρι και την 27η αγωνιστική βρισκόταν στη 2η θέση πίσω από τον Ολυμπιακό με 35 βαθμούς (13 νίκες - 9 ισοπαλίες - 5 ήττες) και τέρματα 39-21. Μετά τους μηδενισμούς βρέθηκε στην 5η θέση με 29 βαθμούς, κάνοντας δώρο το ευρωπαϊκό εισιτήριο στους απεργοσπάστες!

Ο ΠΑΟΚ πρωταγωνίστησε στη μάχη των «12» ομάδων της Α' Εθνικής τον Μάιο του 1987, μάχη που δόθηκε μέχρι τέλους! Οι «12» ομάδες δεν υποχώρησαν ούτε όταν χρησιμοποιήθηκε η απειλή τιμωρίας, θεωρώντας δίκαια τα αιτήματα τους, ωστόσο αυτή η κίνηση είχε τεράστιο κόστος για τον Δικέφαλο που έχασε το ευρωπαϊκό εισιτήριο εκείνη τη χρονιά.

Πριν την έναρξη της απεργίας ο ΠΑΟΚ είχε αποκτήσει προβάδισμα για το εισιτήριο της Ευρώπης, αλλά η θέληση να λυθούν σημαντικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν άφησε δεύτερη σκέψη στην διοίκηση της ομάδας. 

Σε αυτή την απόφαση συμφωνούσαν αρχικά όλες οι ομάδες της τότε Α' Εθνικής, αλλά μόνο οι 12 παρέμειναν σταθερές στις απόψεις τους, καθώς από την άλλη πλευρά, οι διοικήσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού παραδέχθηκαν μεν το δίκαιο των αιτημάτων, αλλά υποστήριξαν πως έπρεπε να μεταθέσουν την απεργία για την επόμενη σεζόν...

Οι λόγοι που οδήγησαν τις επαγγελματικές ομάδες στο να προβούν σε απεργία τον Μάιο του 1987 ήταν:

α) Η υπουργική απόφαση για αναδιάρθρωση των κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μεσούσης της περιόδου. Είχε υπογραφεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος που προέβλεπε τον υποβιβασμό δύο ομάδων στο τέλος της σεζόν από την Α' Εθνική και ο υπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης τις έκανε τρεις.

β) Η νέα τροποποίηση της ρύθμισης για την πενταετία των ποδοσφαιριστών, μόλις ένα χρόνο μετά την απόφαση του ίδιου υπουργού.

γ) Η διεκδίκηση ποσοστού από το ΠΡΟΠΟ για τις επαγγελματικές ομάδες που στα 8 χρόνια του πρωταθλήματος τροφοδότησαν 200 δισ. Δραχμές.

δ) Η ανάθεση της διοργάνωσης του πρωταθλήματος σε 9μελή επιτροπή από την ΕΠΟ και η αποδυνάμωση της ΕΠΑΕ που ήταν ο φορέας των ανθρώπων των ΠΑΕ που είχαν δημιουργήσει τις εταιρίες από την περίοδο 1979-80 που το ποδόσφαιρο μπήκε στον επαγγελματισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Χάρης Σαββίδης μάλιστα είχε τονίσει για το ενδεχόμενο απώλειας της θέσης στο κύπελλο UEFA: «Δεν με ενδιαφέρει αν χάσουμε την Ευρώπη, αρκεί να δικαιωθεί ο αγώνας μας».

Στο παιχνίδι εντυπώσεων που δημιουργήθηκε εκείνες τις ημέρες ανάμεσα στους «12» και στις ομάδες που δεν συμμετείχαν και στην απεργία, η πλευρά των «απεργοσπαστών» θέλησε να γίνει ακόμη και τηλεοπτική «μονομαχία». 

Οι εκπρόσωποι των «12» αρνήθηκαν απαντώντας ότι δημόσιος διάλογος μπορεί να γίνει μόνο απ' ευθείας με τον τότε υπουργό Αθλητισμού Σήφη Βαλυράκη.

Εκτός από τον ΠΑΟΚ, στην απεργία συμμετείχαν η ΑΕΚ, ο Απόλλων Αθηνών, ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο Άρης, η Βέροια, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Διαγόρας Ρόδου, η Δόξα Δράμας, ο Εθνικός, ο Ηρακλής και η Λάρισα.

Για τις 24 Μαΐου 1987 ήταν προγραμματισμένη η σέντρα της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής και οι 12 από τις 16 ομάδες δεν κατέβηκαν για να αγωνιστούν. Η πλειοψηφία περίμενε την συμπαράσταση και από τις άλλες τέσσερις ΠΑΕ (Παναθηναϊκός – ΟΦΗ – Ολυμπιακός – Πανιώνιος), αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ.

Έτσι ο Πανιώνιος πήρε τους βαθμούς της νίκης στα χαρτιά στα ματς με Λάρισα, ΠΑΟΚ και Απόλλωνα Καλαμαριάς και προσπέρασε τον Δικέφαλο στη βαθμολογία εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την Ευρώπη!

Αυτή η εξέλιξη έφερε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας τον ΟΦΗ, καθώς οι ομάδες που μετείχαν στην απεργία τιμωρήθηκαν και με -2 βαθμούς σε κάθε έναν από τους τρεις αγώνες που δεν αγωνίστηκαν. 

Η μάχη της παραμονής από τη στιγμή που όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες συμμετείχαν στην απεργία ουσιαστικά ολοκληρώθηκε την 28η αγωνιστική με αποτέλεσμα να υποβιβαστούν οι Δόξα Δράμας, ο Απόλλων Αθηνών και ο ΠΑΣ Γιάννινα και να σωθούν ο Διαγόρας Ρόδου και ο Απόλλων Καλαμαριάς.

* Η τελική βαθμολογία μετά τους μηδενισμούς και την προσθήκη βαθμών άνευ αγώνων στις 4 πρώτες ομάδες και την αφαίρεση βαθμών στις επόμενες 12 ομάδες.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4