Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

19 Ιουνίου 2018

Νίκησε Παναιγιάλειο και ... Βάπτισμα (1966)

Σαν σήμερα στις 19/6/1966, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Παναιγιάλειο, για την 30η αγωνιστική του πρωταθλήματος, της περιόδου 1965-1966...

Ήταν η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και ο Δικέφαλος με τον Μίλε Κος στον πάγκο του, μπροστά σε μόλις 2.000 θεατές (1.625 τα εισιτήρια), πήρε τη νίκη με 2-0, έχοντας απέναντί του έναν τραγικό διαιτητή ονόματι Γιάννης Βάπτισμας. 

Ο συγκεκριμένος διατητής στη μία και μοναδική φορά που σφύριξε παιχνίδι μας τα έκανε μαντάρα! Ασορτί μαζί του και οι βοηθοί του...

Το παιχνίδι ήταν ένας επιθετικός μονόλογος των παικτών μας απέναντι σε έναν αντίπαλο που έδινε μάχη για να κρατηθεί στη βαθμολογία, κάτι που τελικά δεν κατάφερε καθώς στα μπαράζ που ακολούθησαν (με Πανσερραϊκό και Προοδευτική) υποβιβάστηκε, εξαιτίας χειρότερης διαφοράς τερμάτων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Μετά από πολλές χαμένες ευκαιρίες, το σκορ άνοιξε στο 82' ο Αφεντουλίδης με μακρινό συρτό σουτ στη γωνία του Σταμπέλου για να έρθει στο αμέσως επόμενο λεπτό (83') ο Κούδας να γράψει το τελικό 2-0.

Ο Κούδας πήρε την μπάλα αμέσως μόλις οι παίκτες έκαναν τη σέντρα μετά το γκολ του Αφεντουλίδη και αφού πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του πέτυχε έναν εκπληκτικής ομορφιάς τέρμα, βάζοντας τέλος στα όνειρα των φιλοξενούμενων να φύγουν με θετικό αποτέλεσμα από την Τούμπα.

Τα ωραία στο ματς έγιναν στο πρώτο ημίχρονο, όταν στο 42' ο Κοντογιώργος σκόραρε, ο διαιτητής έδειξε σέντρα, όμως με υπόδειξη του βοηθού υποδείχθηκε σε θέση οφ σάιντ, πολύ καθυστερημένα!

Δύο λεπτά αργότερα  και συγκεκριμένα στο 44', ο Γιακουμής με κεφαλιά πέτυχε εκ νέου γκολ, που αυτή την φορά ακυρώθηκε από τον ρέφερι, που με δική του πρωτοβουλία υπέδειξε σε θέση οφ σάιντ τον ... Αφεντουλίδη, προκαλώντας την απορία στις εξέδρες για αυτήν του την απόφαση!

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Κούδας, Αφεντουλίδης, Βασιλειάδης, Θεοφανίδης και από τον Παναιγιάλειο οι Σταμπέλος, Ξανθάκης, Κρητικόπουλος.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Μουσελεμίδης, Μακρής, Θεοφανίδης, Τάτσης, Βασιλειάδης, Γιακουμής, Λέανδρος, Κοντογιώργος, Νικολαΐδης, Κούδας, Αφεντουλίδης.

Παναιγιάλειος: Σταμπέλος, Ψύχος, Μπιστικέας, Τσινούκας, Λουκανίδης, Στεργίου, Κουλίδης, Κρητικόπουλος, Ξανθάκης, Αλέφαντος, Σαββίδης.

Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος ...

* Στην αρχική εικόνα, ο Σταμπέλος αποκρούσει την μπάλα προ του Ψύχου και του Γιακουμή.

Και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από εκείνο το πρωτάθλημα:

* Εκείνη τη χρονιά, η ομάδα τερμάτισε στην 6η θέση, έχοντας τον Γιουγκοσλάβο Μίλε Κος στον πάγκο, παρά το γεγονός ότι μετά την βαριά ήττα στην Κατερίνη από τον Πιερικό, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση!

* Ο Κος δεν κάθισε στον πάγκο της ομάδας μας για ένα παιχνίδι κυπέλλου (είχε κοουτσάρει ο Λευτέρης Παπαδάκης), αλλά στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη σεζόν μετρώντας 30 παρουσίες σε 30 συνολικά παιχνίδια που έδωσε ο ΠΑΟΚ.

* Εκείνη τη σεζόν η ομάδα είχε 10 νίκες, 9 ισοπαλίες και 11 ήττες, συγκέντρωσε 59 βαθμούς με 43-49 τέρματα. Από τα 43 τέρματα του ΠΑΟΚ, τα 26 τα είχαν πετύχει οι Κούδας - Χαραλαμπίδης (από 13 ο καθένας).

* Η διοργάνωση διήρκησε από 28 Νοεμβρίου 1965 έως 19 Ιουνίου 1966 και οι αγώνες κατάταξης που προέκυψαν δεν ολοκληρώθηκαν παρά ένα μήνα αργότερα. Η χαρακτηριστική καθυστέρηση για την έναρξη οφειλόταν σε "διοικητικές ταραχές στην ΕΠΟ", αναλυτικότερα σε παρασκηνιακή αντιπαράθεση μεταξύ του "κατεστημένου" των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με το συνασπισμό δυνάμεων της ΑΕΚ και των μακεδονικών συλλόγων, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει προσωρινά τον έλεγχο της Επιτροπής Διεξαγωγής Πρωταθλήματος. 

Παράπλευρη συνέπεια, υπήρξε το γεγονός ότι Άρης και ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν έναν γύρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι δε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δύο, χωρίς να έχουν επίσημες αναμετρήσεις στο ενεργητικό τους.

* Σύστημα βαθμολογίας: 3 βαθμοί η νίκη – 2 η ισοπαλία – ένας (1) η ήττα.

Και κλείνουμε με κάποια από τα ... ωραία της σεζόν!

* Πανιώνιος-Ολυμπιακός 1-1 την 16η αγωνιστική: διακόπηκε στο ημίωρο όταν ο Δανός διαιτητής Μίκαλσεν δέχθηκε επίθεση των γηπεδούχων παικτών έπειτα από τον καταλογισμό πέναλτι σε βάρος τους και την πρότερη αποβολή δύο από αυτούς (23' και 26'). Κατακυρώθηκε 2-0 υπέρ των φιλοξενούμενων και ο Πανιώνιος τιμωρήθηκε με αφαίρεση του βαθμού της ήττας.

* ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-2 την 19η αγωνιστική: διακόπηκε στο 88' όταν ο Πορτογάλος διαιτητής Λοσάντα δέχθηκε επίθεση των γηπεδούχων παικτών έπειτα από την κατακύρωση του δεύτερου τέρματος σε βάρος τους. Παρότι στο φύλλο αγώνα αναγραφόταν η ολοκλήρωσή της, η συνάντηση κατακυρώθηκε με 2-0 υπέρ των φιλοξενούμενων και από την ΑΕΚ αφαιρέθηκε ο βαθμός της ήττας.

* Πανσερραϊκός-ΑΕΚ την 20η αγωνιστική: δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας μη προσέλευσης των φιλοξενούμενων ως διαμαρτυρία στην τιμωρία τους για τα επεισόδια της προηγούμενης Κυριακής. Κατακυρώθηκε 2-0 υπέρ των γηπεδούχων και η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση του βαθμού της ήττας (εκ νέου μηδενισμός).

Αγώνες κατάταξης. Για τις θέσεις 13 έως 15 και παραμονή των δύο από τους τρεις στην κατηγορία:

- Κυριακή 3 Ιουλίου στη Λάρισα, Πανσερραϊκός-Παναιγιάλειος 1-0 (Καλαποδάς 18')
- Τετάρτη 6 Ιουλίου στη Ν. Φιλαδέλφεια, Παναιγιάλειος-Προοδευτική 1-0 (Κρητικόπουλος 80')
- Κυριακή 10 Ιουλίου στα Τρίκαλα, Προοδευτική-Πανσερραϊκός 2-1 (Σκούφος 40', Γρυπαίος 44' / Φραγκόπουλος 86'). Υποβιβάστηκε ο Παναιγιάλειος!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4