Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

07 Ιουνίου 2018

Συντριβή στη Νέα Σμύρνη (1959)

Σαν σήμερα στις 7/6/1959, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Πανιώνιο, για την 16η αγωνιστική της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1958-1959...

Ο Δικέφαλος με τον Διονύση Μινάρδο στον πάγκο του, μπροστά σε 2.000 θεατές, γνώρισε πολύ βαριά ήττα με 6-1 (!), αν και προηγήθηκε στο σκορ με τον Λέανδρο στο 8'. Ήταν ένα σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή του Βαλλιάνου, με την μπάλα να καρφώνεται στο αριστερό «Γ» της εστίας των γηπεδούχων.

Στο 13' ο Κιουρτζής έχασε την ευκαιρία για το 0-2 και στο 23' ο Χάιτας με σουτ στην κλειστή γωνία του Πρόγιου πέτυχε το 1-1. 

Πέντε λεπτά αργότερα (28') ο Μπραουδάκης έκανε το 2-1 με δυνατό σουτ από κοντά και πλάγια.
Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε είχε μια καλή ευκαιρία με τον Ραπτόπουλο στο 32', για να έρθει στο 38' ο Γ. Παπουλίδης σε μια ανύποπτη φάση να κάνει το 3-1. 

Ως το τέλος του ημιχρόνου, ο ΠΑΟΚ πίεσε τον Πανιώνιο για να μειώσει το σκορ και να ξαναμπεί στο ματς, όμως ούτε ο Κιουρτζής (ψαλίδι άουτ), ούτε ο Λέανδρος (σουτ άουτ), ούτε ο Κατηκαρίδης τα κατάφεραν και έτσι το σφύριγμα του Δαμαλίτη στο 45' έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια, με τον Πανιώνιο να προηγείται 3-1.

Στο 67', ο Γιαννακόπουλος σημάδεψε το δοκάρι μας και στην επιστροφή η μπάλα στρώθηκε στον Σαραβάκο και αυτός δε δυσκολεύτηκε να κάνει το 4-1.

Στο 75' ο Χάιτας σημείωσε το 5-1, για να διαμορφωθεί το τελικό 6-1 στο 79' από τον Σαραβάκο, σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο οι παίκτες μας ήταν πλήρως απογοητευμένοι από το παιχνίδι...

Οι συνθέσεις:

Πανιώνιος: Βαλλιάνος, Ερμείδης, Καψής, Καζαντζίδης, Παπουλίδης Τ., Μαυρίδης, Σαραβάκος, Χάιτας, Γιαννακόπουλος, Παπουλίδης Γ., Μπραουδάκης.

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμενίδης, Καλογιάννης, Γιαννέλος, Κατηκαρίδης, Λέανδρος, Ραπτόπουλος, Κιουρτζής, Νικολαΐδης.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1958–59 ήταν το τελευταίο που διεξήχθη με το σύστημα των ανά τοπική ένωση προκριματικών γύρων, καθώς από την επόμενη χρονιά άλλαξε η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου με την καθιέρωση της Α' εθνικής, καθώς και των υπόλοιπων κατηγοριών που ακολούθησαν στη συνέχεια.

* Οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του πρωταθλήματος μειώθηκαν κατά 2 (10 από 12) και προέκυψαν ως εξής:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου).


Μία επιπλέον θέση εξασφάλιζε μετά από μπαράζ μία από τις τρίτες ομάδες ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας.

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 7 Σεπτεμβρίου 1958 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1959, ενώ της τελικής φάσης από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Ιουνίου 1959. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.

* Ο Δικέφαλος τερμάτισε στην 7η θέση ισόβαθμος του Εθνικού με 32 βαθμούς, με τέρματα 14-34, έχοντας 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 9 ήττες. Στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης είχε τερματίσει δεύτερος, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή του στην τελική φάση της διοργάνωσης.

* Τα 14 γκολ του ΠΑΟΚ τα σημείωσαν οι: Λέανδρος 3, Κιουρτζής 3, Ραπρόπουλος 2, Κουιρουκίδης 2 και από 1 οι Νικολαΐδης, Κατηκαρίδης, Καλογιάννης, Καραγιαννίδης

* Στην αρχική εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1958-1959. Διακρίνονται από αριστερά 
όρθιοι: Κουιρουκίδης, Καρατζάς, Κεμανίδης, Ραπτόπουλος, Καμαλακίδης, Πετρίδης. Καθιστοί: Γιαννέλος, Κιουρτζής, Νικολαΐδης, Πρόγιος, Λέανδρος.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4