Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

05 Ιουνίου 2018

Το πρώτο σκάνδαλο της ΕΠΟ κατά του ΠΑΟΚ (1932)

Σαν σήμερα σήμερα στις 5/6/1932, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Ηρακλή, σε παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1931-1932...

Αυτό ήταν το πρώτο ματς που έδωσε ο ΠΑΟΚ σε δικό του γήπεδο, κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο των ανθρώπων της ομάδας από το 1926, χρονιά κατά την οποία ιδρύθηκε ο μεγαλύτερος σύλλογος της Βορείου Ελλάδας!

Το παιχνίδι έγινε σε ένα κατάμεστο γήπεδο (με μικρή χωρητικότητα πάντως), ενώ στην αρχή κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τερματοφύλακα του Απόλλωνα Πατρών, Γιάννη Φωτίου, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του σε παιχνίδι με τον Εθνικό Πατρών...

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που μπήκε με πολύ μεγάλο πάθος στην αναμέτρηση, με τον Δικέφαλο να ανοίγει το σκορ στο 2' με δυνατό σουτ του Παπαϊορδανίδη, που νωρίτερα απέφυγε τον Οικονόμου και στη συνέχεια νίκησε τον Κατραντζόπουλο.
Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για το 1-0, στο 6' ο ΠΑΟΚ σημείωσε το 2-0 με σκόρερ τον ίδιο παίκτη, ενώ στο 32' και πάλι ο Παπαϊορδανίδης έκανε το 3-0 φτάνοντας στο χατ τρικ. 

Πραγματικό πανδαιμόνιο στις εξέδρες από τον κόσμο της ομάδας, που δε χόρταινε να βλέπει τους παίκτες μας να κεντούν στον ξερό αγωνιστικό χώρο, κάτω από αφόρητη ζέστη!

Με την έναρξη της επανάληψης ο Δικέφαλος φάνηκε να ξεμένει από δυνάμεις και η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην. 

Στο 50' ο Χαλκιάς απέκρουσε δύσκολα την κεφαλιά του Χαριστούν μετά από σέντρα του Ναμία, ενώ στο 54', ο ΠΑΟΚ έμεινε με «10», καθώς ο διαιτητής Νακόπουλος (πρώην παίκτης του Άρη), απέβαλε τον Λαζάρου. 

Στο 61' ο Χαλκιάς σταμάτησε το σουτ του Ασκεπίδη, με την μπάλα όμως να φτάνει στα πόδια του Πετρόπουλου, που από κοντά μείωσε σε 3-1.

Και σαν να μην έφτανε αυτό στο 64' ο Βικόπουλος εκτέλεσε φάουλ, ο Παπαδόπουλος προσπάθησε να απομακρύνει με κεφαλιά, αλλά τελικά έστειλε με αυτογκόλ την μπάλα στα δίχτυα του Χαλκιά, κάνοντας το 3-2.

Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι, που έγινε ιδιαίτερα σκληρό και προς το τέλος του είδε την κόκκινη κάρτα και ο Οικονόμου. 

Αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ακολούθησε σύρραξη μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων και στη συνέχεια ένσταση του Ηρακλή, λόγω κακής χάραξης των γραμμών του καινούριου γηπέδου μας!!!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Πυλορόφ, Παπαδόπουλος, Πανίδης, Πάγκαλος, Αθανασιάδης, Παπαϊορδανίδης, Κωνσταντινίδης, Καμπούρογλου, Λαζάρου, Καβουρματζής.

Ηρακλής: Κατραντζόπουλος, Οικονόμου, Κούσουλας, Ορφανίδης, Σιδηρόπουλος, Αρβανιτόπουλος, Πετρόπουλος, Χαριστού, Ασκεπίδης, Βικόπουλος, Ναμίας.

* Μετά τον τελευταίο αγώνα με τον Παναθηναϊκό (ήττα με 2-1), ο σύλλογος μπήκε σε περιπέτειες, καθώς αν και τερμάτισε πάνω από τον Ηρακλή, η ... ΕΠΟ διέταξε την επανάληψη του αγώνα στον οποίον ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με 3-2, λόγω ... κακής χάραξης του νέου γηπέδου μας!!! 
Ο αγώνας μάλιστα ορίστηκε να γίνει στην Αθήνα, ο ΠΑΟΚ φυσικά δεν κατέβηκε, μηδενίστηκε και βρέθηκε στη βαθμολογία πίσω από τον συμπολίτη Ηρακλή.

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται η ομάδα του ΠΑΟΚ, όπως παρατάχτηκε στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής (10/7/1932) με τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας (ήττα με 2-1). Όρθιοι (από αριστερά): Χαλκιάς, Καβουρματζής, Παπαϊορδανίδης, Αθανασιάδης, Κωνσταντινίδης, Καμπούρογλου, Λαζάρου, Ιωαννίδης, Αρμάσης (προπονητής), Βεντουρέλης (βοηθός) και Πυλορόφ. Καθιστοί (από αριστερά): Πανίδης, Παπαδόπουλος, Σωτηριάδης, Βασιλειάδης, Πάγκαλος.

* Ανάμεσα στα παραπάνω ονόματα, ξεχωρίζουν κάποια που ανήκουν σε πολύ μεγάλες μορφές της ΠΑΟΚτσήδικης ιστορίας, ονόματα τα οποία στους παλιότερους προκαλούν πραγματικό δέος!

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1931-32 διεξήχθη ως εθνική κατηγορία (14 αγωνιστικές), στην οποία μετείχαν οκτώ ομάδες από τις τρεις ιδρυτικές Ενώσεις της ΕΠΟ: Αθήνας (3), Πειραιά (2) και Μακεδονίας (3). Για πρώτη φορά οι ομάδες αυτές δεν μετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα και η παραμονή τους στην εθνική κατηγορία κρινόταν από αγώνες διαβάθμισης.

* Σαν τελευταίος των τριών της Μακεδονίας έπρεπε να δώσει αγώνες διαβάθμισης με τον Μέγα Αλέξανδρο (ορίστηκαν για τις 18 και 25 Σεπτεμβρίου) για να καταφέρει να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία, αλλά ο Δικέφαλος δεν κατέβηκε ούτε σε αυτό ματς σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έτσι την επόμενη σεζόν, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε μόνο για το κύπελλο Ελλάδος και έδινε φιλικά παιχνίδια κυρίως στην Θεσσαλονίκη...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4