Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

27 Ιουνίου 2018

Φιλικό διπλό με Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης (1954)

Σαν σήμερα στις 27/6/1954, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι στην Κατερίνη, τον Μέγα Αλέξανδρο...

Το παιχνίδι έγινε πριν ολοκληρώσει ο ΠΑΟΚ τις υποχρεώσεις του για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, καθώς απέμενε μόνο ένα ματς με τον Παναθηναϊκό (1-1 στις 4/7/1954).

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε εύκολα με 0-3 επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή αγωνιστική του κατάσταση εκείνο ο διάστημα!

* Εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης με 29 βαθμούς σε 10 αγώνες, καθώς είχε 9 νίκες και μόλις μία ισοπαλία (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας) με τέρματα 30-10.

* Στην τελική φάση της διοργάνωσης κατετάγη 4ος καθώς σε 10 παιχνίδια είχε 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 5 ήττες, με τέρματα 15-14. Τα 15 αυτά γκολ σημείωσαν οι: Γεντζής 7, Καραφουλίδης 4, Κουιρουκίδης 2, Αγγελίδης 1, Παπαδάκης 1.

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης αποτελούσαν οι: Λύμπος, Σαββίδης, Κεμανίδης, Μιγγούσης, Χασιώτης, Δουκάκης, Καλογιάννης, Αγγελίδης, Παπαδάκης, Κουτουξίδης, Σβένιμιρ, Καραφουλίδης, Ρουκάνης, Κουιρουκίδης, Χουρμπουλιάδης, Μπογδάνου, Γεντζής.

* Στην αρχική εικόνα, μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1953-1954. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Κουιρουκίδης, Χουρμπουλιάδης, Δουκάκης, Καλογιάννης, Γεντζής, Κεμανίδης. Καθιστοί: Καραφουλίδης, Παπαδάκης, Λύμπος, Μιγγούσης, Χασιώτης.

* Λίγα λόγια για τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης...

O Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης είναι ο πρόγονος του Πιερικού. Ιδρύθηκε το 1927 και είχε χρώματα μπλε και κίτρινο. Ήταν ομάδα που εξέφραζε τους αστούς της Κατερίνης σε αντίθεση με την έτερη μεγάλη ομάδα της Κατερίνης και μεγάλο του αντίπαλο, τον Όλυμπο, που εξέφραζε τις λαϊκότερες μάζες. 

Έδρα της ομάδας ήταν το γήπεδο του πάρκου και έκοβε 500 εισιτήρια κάνοντας περισσότερες εισπράξεις από τον Όλυμπο που είχε 3.000 φιλάθλους στο γήπεδο.

Συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα του 1959-60. Κατέλαβε την προτελευταία θέση (15η) και υποβιβάστηκε. Σημείωσε 4 νίκες (ξεχωρίζουν οι νίκες με 1-0 επί του ΠΑΟΚ στην Κατερίνη και του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη), 9 ισοπαλίες (πιο σημαντικές αυτές με 0-0 με τον ΠΑΟ στην Κατερίνη και με την ΑΕΚ στην Αθήνα) και 17 ήττες. 

Τα τέρματά του ήταν 27-60. Την επόμενη χρονιά (1960-61) ο Μέγας Αλέξανδρος συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής στον Κεντρικό Όμιλο, καταλαμβάνοντας την 3η θέση. Το 1961 συγχωνεύτηκε με τον Όλυμπο Κατερίνης (που επίσης αγωνιζόταν στην Β' Εθνική) και δημιούργησαν τον Πιερικό.

Ήταν η ομάδα από την οποία ήρθε –ένα χρόνο νωρίτερα- στον Δικέφαλο του Βορρά, ο Βαγγέλης Καραφουλίδης, ένας παίκτης που συνέβαλε ιδιαίτερα στη δημιουργία του μεγάλου ΠΑΟΚ της «Χρυσής εποχής», της περιόδου 1953-1957. 

Μια εποχή κατά την οποία η ομάδα μας ήταν η μόνιμη πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκης και διεκδικούσε με αξιώσεις τον Πανελλήνιο τίτλο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον κατακτήσει!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4