Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

06 Ιουνίου 2018

Το γκολ στο πρώτο λεπτό δεν ήταν αρκετό (1956)

Σαν σήμερα στις 6/6/1956, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό, σε παιχνίδι της 8ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, της περιόδου 1955-1956...

Ο Δικέφαλος με τον στον πάγκο του γνώρισε την ήττα με 3-1, αν και προηγήθηκε μόλις στο 1' με τον Κουιρουκίδη.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και οι γηπεδούχοι με τρία γκολ του Πανάκη πήραν τη νίκη με 3-1.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ στη σέντρα και με τη συμπλήρωση των πρώτων 10 δευτερολέπτων (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής), ο Παπαδάκης πάσαρε στον Κουιρουκίδη και αυτός με σουτ βολίδα στο «Γ» του Σαραντάκη, έγραψε το 0-1, αιφνιδιάζοντας πλήρως τους γηπεδούχους, που δεν πρόλαβαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί!

Ο Παναθηναϊκός μετά το αρχικό σοκ άρχισε να δημιουργεί ευκαιρίες, όμως και ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ επικίνδυνος στις επιθέσεις του. 

Στο 15' ο Γεωργούλης βρήκε τον Πανάκη και αυτός αφού απέφυγε τον Χασιώτη, πλάσαρε από κοντά τον Πρόγιο, ισοφαρίζοντας. 

Στο αμέσως επόμενο λεπτό (16') ο Λέανδρος μετά από μπαλιά του Κουιρουκίδη έχασε μοναδική ευκαιρία σουτάροντας από εξαιρετική θέση άουτ.

Στο 26', οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα και πάλι με τον Πανάκη.

Ο ΠΑΟΚ είχε δύο καλές ευκαιρίες με τους Κουιρουκίδη- Γιεντζή για να ισοφαρίσει, χωρίς να τα καταφέρει και έτσι το σφύριγμα της λήξης του ημιχρόνου από τον Αυστριακό διαιτητή Ζίρανεκ, βρήκε τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 2-1.
Με την έναρξη της επανάληψης, στο 49', ο Αγγελόπουλος μάρκαρε αντικανονικά τον Κιουρτζή χωρίς να δοθεί το πέναλτι.

Στο 52' το σουτ του Κιουρτζή πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, με τον ΠΑΟΚ να πιέζει για την ισοφάριση.

Και ενώ η ροή του παιχνιδιού έδειχνε πως ο ΠΑΟΚ θα έφτανε στο 2-2, ήρθε στο 73' και πάλι ο Πανάκης να σκοράρει σημειώνοντας χατ τρικ. 

Ο ΠΑΟΚ δεν παράτησε το ματς, προσπάθησε να σκοράρει και να ξαναμπεί στο παιχνίδι, χωρίς όμως να τα καταφέρει...

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Χασιώτης, Κιουρτζής, Καλογιάννης και από τον Παναθηναϊκό οι Κουρτζίδης, Αγγελόπουλος, Πανάκης.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Σαραντάκης, Μαντέλλος, Λινοξυλάκης, Κουρτζίδης, Νεμπίδης, Αγγελόπουλος, Κρητικός, Σοφιανός, Καρακατσάνης, Γεωργούλης, Πανάκης.

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Λέανδρος, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Κιουρτζής.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 υπήρξε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, καθώς από τις 6 ομάδες που μετείχαν, οι 5 διεκδίκησαν ως το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλητή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής με τον 5ο της κατάταξης είχαν μόλις 3 βαθμούς διαφορά, ενώ μόνο ο Άρης έμεινε από το ξεκίνημα πίσω στη βαθμολογία. Τελικά τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες, για 3η συνεχόμενη φορά και 12η συνολικά.

* Πριν την τελική φάση, η οποία και αποτέλεσε την οριστική μορφή του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, υπήρξαν δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, από τα πρωταθλήματα των τριών κυρίων ενώσεων, την πρόκριση για την επόμενη φάση κατέκτησαν:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.

* Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια όπου μετείχαν συνολικά 14 ομάδες. Οι 7 από τις τρεις μεγάλες πόλεις και άλλες 7 από τα ανά την χώρα περιφερειακά πρωταθλήματα. Από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην τελική φάση οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης, οι οποίες τελικά ήταν 2 της Αθήνας, 2 του Πειραιά και 2 της Θεσσαλονίκης.

* Το σύστημα αυτό (δύο προκριματικές φάσεις αντί μίας) δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι την καθιέρωση της Α' εθνικής. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4