Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

08 Μαΐου 2018

Δύσκολη νίκη και πρόκριση στον τελικό (1974)

Σαν σήμερα στις 8/5/1974, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο Καυτανζόγλειο τον Πιερικό, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, της περιόδου 1973-1974 ...

Ο Δικέφαλος με τον Λες Σάνον στον πάγκο του, μπροστά σε μόλις 4.000 θεατές (εκ των οι περισσότεροι οπαδοί της ομάδας της Κατερίνης!), πήρε μια πολύ δύσκολη πρόκριση επικρατώντας με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Σταύρος Σαράφης στο 88'...

Ένα γκολ που αμφισβήτησαν (μάλλον δικαιολογημένα!) οι παίκτες του Πιερικού, υποστηρίζοντας ότι ο «Καίσαρας» υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ πριν στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Αλέκου Κωστίκου (αδερφός του Γιώργου).
Να σημειωθεί πως ο τότε τερματοφύλακας του Πιερικού δεν είναι πια στη ζωή, καθώς «έφυγε» μετά από τροχαίο στις 10/10/1991, σε ηλικία μόλις 38 ετών!

Ο ΠΑΟΚ πήρε την 5η συνεχόμενη πρόκρισή του σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά για να φτάσει σε αυτήν πέρασε από σαράντα κύματα, απέναντι σε έναν μαχητικό Πιερικό, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Το παιχνίδι έγινε κάτω από βροχόπτωση και οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο 45λεπτο, αν και η κατοχή της μπάλας ήταν μοιρασμένη, κατέγραψαν 8 (!) τελικές προσπάθειες, έναντι μόλις 2 του ΠΑΟΚ!

Η πρώτη από τις επιθέσεις μας σημειώθηκε στο πρώτο κιόλας λεπτό, όταν ο Ασλανίδης έστειλε την μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Κωστίκου και η δεύτερη ήταν ένα σουτ του Φουντουκίδη.
Σε όλο το πρώτο ημίχρονο, ο Στέφας είχε πολλή δουλειά, σταματώντας τους επικίνδυνους κυνηγούς της ομάδας της Κατερίνης...

Στην επανάληψη και στο 59', Σαράφης - Φουντουκίδης – Αποστολίδης πήραν διαδοχικά στην ίδια φάση τρεις κεφαλιές χωρίς να βρουν στόχο με τον τελευταίο να χάνει την καλύτερη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, καθώς ο Κωστίκος ήταν εξουδετερωμένος, η εστία άδεια και ο παίκτης αμαρκάριστος! Παρόλα αυτά έστειλε την μπάλα άουτ!

Στο 73', ο 18χρονος τότε Καλαμπάκας (μετέπειτα παίκτης του Ηρακλή), μετά από μια κούρσα του στα αριστερά σέντραρε στην περιοχή μας, η μπάλα πέρασε από τον Στέφα και ο επερχόμενος Μυτιληναίος με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα...

Ο διαιτητής έδειξε σέντρα, όμως ο βοηθός σήκωσε τη σημαία ακυρώνοντας το γκολ.
Ο ΠΑΟΚ γενικά έπαιξε με πολλές σέντρες αναζητώντας το κεφάλι του Σαράφη, μια τακτική που τελικά τον δικαίωσε, καθώς στο 88' μετά από βαθιά σέντρα του Ασλανίδη, η μπάλα έσκασε στην περιοχή του Πιερικού, οι δύο κεντρικοί αμυντικοί (Τραγανός - Γιαννούλης) απουσίαζαν και ο Σαράφης δε δυσκολεύτηκε να πάρει την κεφαλιά από τον Διαμαντόπουλο και να νικήσει τον Κωστίκο!
Πολλές οι διαμαρτυρίες των παικτών του Πιερικού που ζήτησαν οφ σάιντ, χωρίς να αλλάξει γνώμη ο Καβαλιώτης ρέφερι Τσανακλίδης και ο βοηθός του.

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Στέφας , Πέλλιος και από τον εξαιρετικό Πιερικό οι Καλαμπάκας, Κωστίκος, Τραγανός, Γιαννούλης.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Στέφας, Τσιλιγκιρίδης, Πέλλιος, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Παρίδης (61' Κερμανίδης), Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης.

Πιερικός: Κωστίκος, Διαμαντόπουλος, Κοκτσίδης, Γιαννούλης, Τραγανός, Αδαμόπουλος Κ., Κοϊμτζίδης (83' Κωνσταντινίδης), Αδαμόπουλος Γιαν., Μυτιληναίος, Χρυσοστόμου, Καλαμπάκας.

* Μετά τη λήξη της αναμέτρησης ο Πιερικός εξέδωσε δριμύτατη ανακοίνωση κατά της διαιτησίας, ενώ τα σκάγια πήραν και τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας που δεν έδωσε άδεια στον Τάκη Λιάπη (βασικός παίκτης) να πάρει μέρος στην αναμέτρηση.
* Στο δρόμο για τον τελικό απέκλεισε διαδοχικά την Καστοριά (5-0), τα Μουδανιά (7-2), την ΑΕΚ 3-1, το Αιγάλεω 2-0 και στον ημιτελικό που έγινε στο Καυτανζόγλειο πολύ δύσκολα με 1-0 τον ιδιαίτερα δυνατό και υπολογίσιμο εκείνη την εποχή Πιερικό, χάρη σε γκολ του Σταύρου Σαράφη στο 88'...

* Έτσι ο Δικέφαλος πέρασε στον τελικό, που αυτή τη φορά η ΕΠΟ όρισε να μη γίνει στο ουδέτερο Καραϊσκάκη, αλλά λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην ουδέτερη ... Νέα Φιλαδέλφεια.

Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν ένας από τους συγκλονιστικότερους τελικούς στην ιστορία του θεσμού μέχρι τότε.

* Χρειάστηκαν δυόμισι περίπου ώρες για να αναδειχτεί ο νικητής. Ένταση, απίστευτο πάθος, ανατροπές στο σκορ συνέθεσαν ένα σκηνικό χιτσκοκικό που κόντεψε να στείλει πολύ κόσμο στην εντατική, με τον ΠΑΟΚ να κατακτά την κούπα στη διαδικασία των πέναλτι!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4