Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

29 Απριλίου 2018

«Ζήτω ο ΠΑΟΚ, η ομάς θρύλος του Βορρά» (1956)

Σαν σήμερα στις 29/4/1956, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Ολυμπιακό, σε παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, της περιόδου 1955-1956...

Ο Δικέφαλος με τον Ούγγρο τεχνικό, Έρμαν Χόφμαν στον πάγκο του, μπροστά σε 20.000 –αρκετοί εκ των οποίων ήταν οπαδοί του!- πήρε ισοπαλία 0-0, από την ομάδα που λίγες εβδομάδες αργότερα κατέκτησε τον Πανελλήνιο τίτλο.
Το παιχνίδι έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και όταν ο Χριστοδούλου σφύριξε τη λήξη του, οι φίλοι του ΠΑΟΚ που έδωσαν το παρόν, σήκωσαν πλακάτ που έγραφαν: «Ζήτω ο ΠΑΟΚ, η ομάς θρύλος του Βορρά»

Οι τυπικά γηπεδούχοι απείλησαν στο 34΄με εκτέλεση φάουλ του Μπέμπη, το οποίο απέκρουσε δύσκολα ο Πρόγιος, πέφτοντας στη γωνία, ενώ ίδια τύχη είχε και το κοντινό σουτ του Δρόσου στο 58'.

Η μεγάλη ευκαιρία της αναμέτρησης, χάθηκε στο 61' όταν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε δύο φορές κοντά στο 0-1, στην ίδια φάση.

Αρχικά με τον Κουιρουκίδη που σούταρε στο δοκάρι και στη συνέχεια της φάσης με τον Γιεντζή, το σουτ του οποίου το σταμάτησε ο Σούλης, με τον Καραπατή εξουδετερωμένο! 

Διαβάστε δίπλα, με τι γλαφυρό τρόπο περιγράφεται η ευκαιρία από αθηναϊκή εφημερίδα της εποχής...

Στο 70' το δυνατό σουτ του Πολυχρονίου σταμάτησε στο δοκάρι μας. 

Ο ΠΑΟΚ ανταπέδωσε τα δοκάρια στο 76' με τον Κιουρτζή.

Στο 80', ο Πρόγιος απογειώθηκε και σταμάτησε το σουτ του Δρόσου με τις γροθιές, την ώρα που οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν!

Καλύτεροι του ΠΑΟΚ οι Πρόγιος, Κουιρουκίδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, ενώ από τον Ολυμπιακό οι Πολυχρονίου, Δαρίβας, Δρόσος.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Καραπατής, Ρωσσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Μητώσης, Δαρίβας, Υφαντής, Πολυχρονίου, Δρόσος.

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Γερούδης, Τσίντογλου, Μιγγούσης, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Κιουρτζής, Λέανδρος.

* Ο ΠΑΟΚ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 4η θέση, συγκεντρώνοντας σε 10 αγώνες 20 βαθμούς –όσους και ο 3ος Παναθηναϊκός- με 3 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες (13-13 τα τέρμα)

Όσον αφορά το τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, η ομάδα ανακηρύχτηκε για 3η συνεχόμενη φορά πρωταθλήτρια, μαζεύοντας σε 10 παιχνίδια 29 βαθμούς (9 νίκες – 1 ισοπαλία), με τέρματα 31-6. Ήταν η ομάδα της Χρυσής Εποχής, η οποία εδώ στον Βορρά δεν παιζόταν από κανέναν!
Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 υπήρξε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, καθώς από τις 6 ομάδες που μετείχαν, οι 5 διεκδίκησαν ως το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλητή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής με τον 5ο της κατάταξης είχαν μόλις 3 βαθμούς διαφορά, ενώ μόνο ο Άρης έμεινε από το ξεκίνημα πίσω στη βαθμολογία. Τελικά τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες, για 3η συνεχόμενη φορά και 12η συνολικά.

Πριν την τελική φάση, η οποία και αποτέλεσε την οριστική μορφή του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, υπήρξαν δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, από τα πρωταθλήματα των τριών κυρίων ενώσεων, την πρόκριση για την επόμενη φάση κατέκτησαν:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια όπου μετείχαν συνολικά 14 ομάδες. Οι 7 από τις τρεις μεγάλες πόλεις και άλλες 7 από τα ανά την χώρα περιφερειακά πρωταθλήματα. Από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην τελική φάση οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης, οι οποίες τελικά ήταν 2 της Αθήνας, 2 του Πειραιά και 2 της Θεσσαλονίκης.

Το σύστημα αυτό (δύο προκριματικές φάσεις αντί μίας) δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι την καθιέρωση της Α' εθνικής. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Βελλιάδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Γερούδης, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Αρβανίτης, Χαλικάς, Μιγγούσης, Χουρμπουλιάδης, Κιουρτζής.

* Στην αρχική εικόνα, μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1955-1956. Διακρίνονται όρθιοι από τα αριστερά: Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Κιουρτζής, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης, Γεωργιάδης (έφορος), Έρμαν Χόφμαν (προπονητής). Καθιστοί: Τσίντογλου, Χασιώτης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4