Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

10 Απριλίου 2018

Πρόκριση στους "4" με Κερμανίδη (1974)

Σαν σήμερα στις 10/4/1974, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα το Αιγάλεω, σε παιχνίδι της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, της περιόδου 1973-1974 ...

Ο Δικέφαλος με τον Λες Σάνον στον πάγκο του, μπροστά σε 12.000 θεατές, πήρε τη νίκη με 2-0 και την πρόκριση στους «4» του θεσμού, τον οποίον στο τέλος κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία του!

Στην 32η διοργάνωση του θεσμού μετείχαν συνολικά 79 ομάδες (18 Α' εθνικής και 61 Β' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Υπήρξε κι ένας αρχικός προκριματικός γύρος με 15 ζευγάρια ομάδων Β' εθνικής, ώστε ο πρώτος γύρος να ξεκινούσε με 64 ομάδες.

Στους 2 πρώτους γύρους (όπως και στον προκριματικό) η κλήρωση έγινε σε 2 ομίλους, χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια. Έτσι αγωνίστηκαν μεταξύ τους ομάδες από τη Νότια Ελλάδα στον πρώτο όμιλο και ομάδες από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στον δεύτερο όμιλο.
Η κλήρωση έγινε πλέον ελεύθερη από τον Γ' γύρο. Είναι χαρακτηριστική η δύναμη που έπαιξαν οι έδρες, ειδικά στους 2 πρώτους γύρους, όπου συνολικά από τους 48 αγώνες μόνο 5 φιλοξενούμενες ομάδες κατάφεραν να φτάσουν στην πρόκριση.

Ο Δικέφαλος που εκείνα τα χρόνια έδινε μεγάλο βάρος στο Κύπελλο καθώς ήταν μόνιμα φιναλίστ στους τελικούς, δεν υποτίμησε τον αντίπαλο και παρατάχτηκε σχεδόν πλήρης, φτάνοντας σε μια δίκαια νίκη, με 2-0.
Αφού χάθηκαν 2-3 καλές ευκαιρίες στις αρχές της αναμέτρησης, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 44' του παιχνιδιού για να ανοίξει το σκορ στην Τούμπα.

Η φάση ξεκίνησε από τον Κούδα που έδωσε την μπάλα στα αριστερά στον Ιωσηφίδη, αυτός σέντραρε προς το τέρμα του Μυλωνά, στην πορεία της πετάχτηκε ο Κερμανίδης, που πρόλαβε τον Μητρόπουλο και με κοντινή κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ!
Πριν προλάβουν οι φιλοξενούμενοι να καταλάβουν τι είχε συμβεί, ο Δικέφαλος διπλασίασε τα τέρματά του με περιπετειώδη τρόπο!

Κούδας – Τερζανίδης συνδυάστηκαν, ο πρώτος σέντραρε στην περιοχή του Αιγάλεω, ο Μητρόπουλος απέκρουσε ασταθώς, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Κερμανίδη που έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι, επέστρεψε στον Κερμανίδη που σούταρε με τη μία για να αποκρούσει ο Μυλωνάς, όμως η μπάλα κατέληξε εκ νέου στον επιθετικό του Δικεφάλου που με νέα κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα.
 
Ο ΠΑΟΚ είχε ένα εκρηκτικό πεντάλεπτο στο διάστημα 40'-45', και εκτός από τα δύο γκολ που προαναφέραμε, χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες με τους Ασλανίδη στο 42' και 43' (δοκάρια!), ενώ ο Μυλωνάς απέκρουσε τα κοντινά σουτ των Κερμανίδη – Ασλανίδη πριν ανοίξει το σκορ στο 44'.

Καλύτεροι του ΠΑΟΚ οι Ιωσηφίδης, Κερμανίδης, Τσιλιγκιρίδης, Πέλλιος και Ασλανίδης ενώ από το Αιγάλεω ξεχώρισαν οι Μυλωνάς, Παππάς, Χασομέρης και Βενέτης.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Πέλλιος, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Σαράφης, Τερζανίδης, Κούδας, Ασλανίδης (64' Λάζος), Παρίδης (38' Κερμανίδης).

Αιγάλεω: Μυλωνάς, Μαρτίνος, Τριπολιτσιώτης, Μητρόπουλος, Δαμιανίδης, Παππάς (75' Σιμιτζής), Χασομέρης, Πηγαδίτης (16' Ρελάκης), Βενέτης, Κωνσταντίνου.
 
* Στο δρόμο για τον τελικό απέκλεισε διαδοχικά την Καστοριά (5-0), τα Μουδανιά (7-2), την ΑΕΚ 3-1, το Αιγάλεω 2-0 και στον ημιτελικό που έγινε στο Καυτανζόγλειο πολύ δύσκολα με 1-0 τον ιδιαίτερα δυνατό και υπολογίσιμο εκείνη την εποχή Πιερικό, χάρη σε γκολ του Σταύρου Σαράφη στο 88' με κεφαλιά, ένα γκολ που αμφισβητήθηκε έντονα από τους Κατερινιώτες ...

* Έτσι ο Δικέφαλος πέρασε στον τελικό, που αυτή τη φορά η ΕΠΟ όρισε να μη γίνει στο ουδέτερο Καραϊσκάκη, αλλά λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην ουδέτερη ... Νέα Φιλαδέλφεια. Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν ένας από τους συγκλονιστικότερους τελικούς στην ιστορία του θεσμού μέχρι τότε.

Χρειάστηκαν δυόμισι περίπου ώρες για να αναδειχτεί ο νικητής. Ένταση, απίστευτο πάθος, ανατροπές στο σκορ συνέθεσαν ένα σκηνικό χιτσκοκικό που κόντεψε να στείλει πολύ κόσμο στην εντατική, με τον ΠΑΟΚ να κατακτά την κούπα στη διαδικασία των πέναλτι!
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4