Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

20 Δεκεμβρίου 2017

Η πρώτη ισοπαλία στην Τούμπα (1959)

Σαν σήμερα στις 20/12/1959, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Πανιώνιο, για την 9η αγωνιστική του πρώτου πρωταθλήματος, από καθιερώσεως της Εθνικής Κατηγορίας της περιόδου 1959-1960...

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών. Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.

Στο παιχνίδι που έγινε σαν σήμερα, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη, καθώς έμεινε στο ισόπαλο 0-0, σε μια αναμέτρηση την οποίαν παρακολούθησαν περίπου 9.000 θεατές (7.408 τα εισιτήρια), με την ομάδα μας να χάνει την πρωτιά στη βαθμολογία, καθώς βρέθηκε στη δεύτερη θέση μαζί με τον Απόλλωνα Σμύρνης στους 22 βαθμούς, έναν λιγότερο από τους πρωτοπόρους ΑΕΚ και Παναθηναϊκό (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας)... 

Αυτή ήταν η πρώτη ισοπαλία που έφερε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα, η οποία μετρούσε λίγους μήνες ζωής!
Ο Λάκης Πρόγιος μπλοκάρει την μπάλα προ του Γιαννακόπουλου...

Ο Δικέφαλος είχε ανούσια υπεροχή στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, αλλά στα τελευταία λεπτά απειλήθηκε με ήττα, από έναν Πανιώνιο που όμως δε θύμιζε σε τίποτε την πολύ καλή ομάδα την οποία είχαμε αντιμετωπίσει στα τελευταία χρόνια, στην τελική φάση των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων...

Στο 22' ο Πρόγιος σταμάτησε το σουτ του Σαραβάκου που είδε την μπάλα να στρώνεται μπροστά του μετά από λάθος του Κεμανίδη, στην καλύτερη ευκαιρία των ομάδων στο πρώτο 45λεπτο! 

Η εικόνα του ΠΑΟΚ άλλαξε αρκετά στην επανάληψη και παρουσιάστηκαν καλές ευκαιρίες.

Aρχικά στο 59' όταν ο Καζαντζίδης απέκρουσε πάνω στη γραμμή και στη συνέχεια στο 62' με τον Κιουρτζή.

Στο 77' ο Καψής με υπερπροσπάθεια σταμάτησε το σουτ του Κατηκαρίδη με τον τερματοφύλακα εξουδετερωμένο και τον διαιτητή Γραμματικόπουλο να λέει "παίζετε" παρά τις διαμαρτυρίες των παικτών μας, που ισχυριζόταν ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή, στην τελευταία μας αξιόλογη επιθετική προσπάθεια στο ματς.

Τρία λεπτά αργότερα (80'), μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Χρονόπουλος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα πρώτο στο δοκάρι μας και στη συνέχεια στα δίχτυα, το γκολ ακυρώθηκε από το ρέφερι, θεωρώντας ότι ο σκόρερ έκανε επιθετικό φάουλ. 
Οι αθηναϊκές εφημερίδες δεν έχασαν την ευκαιρία ...

Το φινάλε του αγώνα βρήκε και τις δύο ομάδες να διαμαρτύρονται, ο μεν ΠΑΟΚ για τη φάση του 78', ο δε Πανιώνιος για το ακυρωθέν γκολ...

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Γιαννέλος, Ραπτόπουλος, Λέανδρος, Κιουρτζής, Κατηκαρίδης, Χαβανίδης, Νικολαΐδης.

Πανιώνιος: Βαλλιάνος, Καψής, Τ. Παπουλίδης, Καζαντζίδης, Ερμείδης, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Γιαννακόπουλος, Γ. Παπουλίδης, Γεωργόπουλος, Χρονόπουλος.

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον Αρη στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την ΑΕΚ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη. 
Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της ΑΕΚ).

* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί πάλι του Παγκορινθιακού στην περίπτωση ισοπαλίας.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4