Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

07 Νοεμβρίου 2017

Γιατί δε μεταδόθηκε το ΠΑΟΚ - Λυών!

Σαν σήμερα στις 7/11/1973, η μη τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα της Τούμπας με τη Λυών, σήκωσε τσουνάμι διαμαρτυριών του κόσμου του ΠΑΟΚ που δεν μπόρεσε να πάει στην Τούμπα για να δει το παιχνίδι!

Ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη μη μετάδοση του παιχνιδιού, καθώς από αυτό το ιστορικό παιχνίδι όλοι θα θέλαμε να δούμε στιγμιότυπα! Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που επί χρόνια ψάχνουν απεγνωσμένα οτιδήποτε σχετικά με αυτό το μεγάλο ματς! 

Ανάμεσά τους ... κι εμείς! 

Δεχόμενη μεγάλη πίεση από τον κόσμο, η διοίκηση του Δικεφάλου αναγκάστηκε να βγάλει μακροσκελή ανακοίνωση ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φωτιστεί αυτή η υπόθεση!

Αναλυτικά τα όσα πολύ ενδιαφέροντα επιχειρήματα παρουσιάστηκαν μέσα από εκείνη την ανακοίνωση...

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΚ, πιεζόμενο από την ανάγκη να ανακοινώσει τα πραγματικά περιστατικά της μη τηλεοπτικής αναμετάδοσης του αγώνα ΠΑΟΚ - Λυών και προς αποκατάσταση της αλήθειας την οποία εντέχνως εκφωνητής του ΕΙΡΤ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης), προσπάθησε να παραποιήσει, επιρρίπτοντας την ευθύνη εξ ολοκλήρου στον ΠΑΟΚ, γνωστοποιεί σε όλους τους φιλάθλους της χώρας τα κάτωθι:

Επειδή η τηλεόραση και ιδιαίτερα το ΕΙΡΤ έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στα σωματεία Α' και Β' εθνικής κατηγορίας, με την απευθείας μετάδοση επιλεκτικά κάποιων αγώνων της Α' Κατηγορίας με στόχο το δικό του κέρδος, αδιαφορώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε αυτό στα άλλα σωματεία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ (Ζουρνατζής), θέλοντας να επιλύσει αυτό το ακανθώδες θέμα συγκάλεσε σύσκεψη υπό την προεδρία του με τη συμμετοχή όλων των σωματείων της χώρας! Σε αυτήν παραβρέθηκαν και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, αλλά και οι εκπρόσωποι του ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε περίτρανα και έγινε από όλους κατανοητό ότι η τηλεόραση είναι καταστροφή γενικά για τα σωματεία και αποφασίστηκε όπως:

1. Κανένας αγώνας πρωταθλήματος δε θα μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση 2. Για κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει η τηλεόραση να έρχεται σε συμφωνία με την ΕΠΟ για την υπογραφή συμβολαίου ως προς τα δικαιώματα των σωματείων...

Επί της απόφασης αυτής επιφυλάχθηκε ο Υφυπουργός να δώσει άμεση λύση, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα! Όσον αφορά τους διεθνείς αγώνες και πιο συγκεκριμένα για το ΠΑΟΚ - Λυών, έγινε αποδεκτή δήλωση του προέδρου του ΠΑΟΚ, ότι παρά το γεγονός η τηλεόραση κερδίζει τεράστια ποσά, ο ΠΑΟΚ δε θέλει κέρδος από αυτά, εκτός μόνο στην περίπτωση που το γήπεδο δε γεμίσει. 

Μόνο τότε ο ΠΑΟΚ θα ήθελε να καλυφθεί η διαφορά από το ΕΙΡΤ ή από αυτόν που θα ήθελε να μεταδώσει το παιχνίδι. Για αυτό το θέμα ο Υφυπουργός κράτησε επιφύλαξη, παρά το γεγονός ότι συμφωνούσε για το δίκαιο αίτημα του ΠΑΟΚ, όπως άλλωστε συμφώνησαν και όλοι οι παρευρισκόμενοι!

Επειδή όμως δε δινόταν και πάλι άμεση λύση, επιτροπή του ΠΑΟΚ, αναγκάστηκε να μεταβεί στο γραφείο του Υφυπουργού για να επιλύσει το θέμα άμεσα, διότι είχε να αντιμετωπίσει τα εξής σημαντικά ζητήματα:

1. Την οικονομική αδυναμία στην οποία βρίσκεται ο Σύλλογος και τις οικονομικές προσδοκίες που είχε από αυτό το παιχνίδι.

2. Το γεγονός ότι έπρεπε να έρθουν στο γήπεδο όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλαθλοι για να συμπαρασταθούν στην ομάδα μας, ενώ γνωρίζαμε πως ούτε 15.000 θεατές δε θα ερχόταν στην Τούμπα αν το παιχνίδι μεταδιδόταν τηλεοπτικά! 

3. Το ΕΙΡΤ κατ΄επανάληψη μάς κορόιδεψε και δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις του, όπως για παράδειγμα συνέβη στο ματς με τη Λέγκια το οποίο αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά την ύστατη στιγμή, παρά την αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, διότι πιστέψαμε τη διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, ότι θα καλυπτόταν η οικονομική ζημία που θα πάθαινε ο ΠΑΟΚ, αλλά και γιατί θέλαμε ένα τόσο σπουδαίο παιχνίδι να το δουν όλοι οι φίλαθλοι της Ελλάδας. 

Όταν επισκεφτήκαμε τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και του ζητήσαμε να εκπληρώσει την υπόσχεση, μας παρέπεμψε στο ΕΙΡΤ που δεν μάς έδωσε ούτε δραχμή, παρά το γεγονός ότι από τα 44.000 εισιτήρια που κυκλοφορήσαμε, τα πρακτορεία μάς επέστρεψαν 12.000

4. Για όλα τα παραπάνω, συν το ότι δεν υπήρχε χρόνος αναμονής, θα έπρεπε να μας δώσει μια άμεση απάντηση για να κανονίσουμε κι εμείς την πορεία μας! 

Ο Υφυπουργός αντιμετωπίζοντας όλα τα παραπάνω με προσοχή λόγω της σοβαρότητάς τους, επιφυλάχθηκε να μας απαντήσει έγκαιρα, λέγοντάς μας ότι θα σκεφτεί το θέμα και θα μας απαντήσει έγκαιρα μέσω του Γενικού Γραμματέα, προς διευκόλυνση δε της όλης κατάστασης, σαν άλλη λύση προτείναμε να αποκλειστεί ο νομός Θεσσαλονίκης από τη μετάδοση για να το δει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα!

Το ΕΙΡΤ ισχυρίσθηκε ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς αδύνατον, όμως οι τεχνικοί μάς βεβαίωσαν πως είναι δυνατόν να συμβεί!!!

Ο Γενικός Γραμματέας φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη στις 5/11/1973, όταν ρωτήθηκε, μάς είπε ότι θα πρέπει να μεταδοθεί το παιχνίδι και θα έπρεπε να επικοινωνήσουμε με το ΕΙΡΤ... 

Εν τω μεταξύ το ΕΙΡΤ τρεις μέρες πριν τη διεξαγωγή του παιχνιδιού, έστειλε τα αυτοκίνητά του έξω από το γήπεδο εκθέτοντάς τα σε κοινή θέα, προκαταλαμβάνοντας έτσι τους φιλάθλους, συγκεντρώνοντας τεράστια ποσά από επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που ήθελαν να διαφημιστούν μέσω της μετάδοσης του αγώνα (!), την ώρα που ο ΠΑΟΚ περίμενε σαν φτωχός συγγενής την έγγραφη απάντηση! 

Είτε αυτή ήταν θετική είτε αρνητική! Στις 5/11/1973 ο ΠΑΟΚ έστειλε τηλεγράφημα στο ΕΙΡΤ ζητώντας την αποδοχή ή μη της προτάσεως που κατατέθηκε στη σύσκεψη που προαναφέρθηκε...

Να σημειωθεί πως μέχρι τις 10 το βράδυ (6/11/1973), είχαν προπωληθεί μόνο 11.000 εισιτήρια παρά το γεγονός ο ΠΑΟΚ διατυμπάνιζε πως το ματς δε θα μεταδοθεί τηλεοπτικά! Εκείνη τη μέρα συνήλθε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να μη μεταδοθεί ο αγώνας, κάνοντάς το γνωστό αυτό προς κάθε κατεύθυνση! 

Την 7η Νοεμβρίου, ανήμερα του παιχνιδιού, στις 11 το πρωί, την ύστατη ώρα δηλαδή, φτάνει ένα τηλεγράφημα εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή του ΕΙΡΤ, το οποίο έγραφε να μεταδοθεί ο αγώνας και την όποια ζημία θα την κάλυπτε ο Υφυπουργός, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ μάς έλεγε ότι κάποιος άλλος θα πλήρωνε την πιθανή ζημιά, χωρίς αυτό όμως να το λέει ο ίδιος που θα πλήρωνε, δηλαδή ο υφυπουργός!

Συγχρόνως μας έθετε το δίλημμα ή να πεισθούμε στο τηλεγράφημα και να αναμεταδοθεί το ματς παίζοντας σε όχι γεμάτο γήπεδο (μέχρι τις 12:00 είχαν φύγει 18.000 εισιτήρια) και να γίνουμε συγχρόνως περίγελος γιατί συνεχώς ανακοινώναμε ότι δε θα μεταδοθεί το παιχνίδι ή να μη μεταδοθεί τελικά το ματς...

Την ίδια μέρα, στις 10 το πρωί, ο υπουργός επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΠΑΟΚ τηλεφωνικά στο ξενοδοχείο όπου αναπαυόταν η ομάδα και του διαβίβασε την επιθυμία να μεταδοθεί το παιχνίδι, καλύπτοντας το Υφυπουργείο τη ζημιά! 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΟΚ, του ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου να μη μεταδοθεί το παιχνίδι και ο ίδιος μετέφερε την επιθυμία του Υφυπουργού σε όσους συμβούλους μπόρεσε να βρει!

Στις 11:30 συνήλθε και πάλι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΚ (με αρκετούς απόντες), και αποφάσισε να παραμείνει σταθερό στην απόφαση μη μετάδοσης του αγώνα, σύμφωνα με την απόφαση που είχε παρθεί το προηγούμενο βράδυ, με την πίστη ότι μια τέτοια απόφαση δεν βάρυνε ηθικά τον ΠΑΟΚ! Την ίδια μέρα ο Υφυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, αλλά ήταν πλέον αργά! 

Με την παραπάνω ανακοίνωση ζητάμε συγγνώμη από τον υφυπουργό διότι δεν κατέστη δυνατόν να ανταποκριθούμε θετικά στην επιθυμία του, αλλά και από τον κόσμο που άθελά μας του στερήσαμε ένα σπάνιο θέαμα...

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τις 16:00 ως την ώρα έναρξης του αγώνα πουλήθηκαν άλλες 13.000 εισιτήρια" 

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4