Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

23 Νοεμβρίου 2017

Αφιέρωμα στην Θρυλική Τριπλέτα!

Στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ της χρυσής εποχής (1953-1956), υπήρχαν τρεις παίκτες που έγραψαν με περίλαμπρα γράμματα το όνομά τους στην ιστορία όχι μόνο του συλλόγου μας, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα....

Πρόκειται για τους Χριστόφορο Γεντζή, Λάμπη Κουϊρουκίδη και Λευτέρη Παπαδάκη. Τρεις παίκτες που έβαλαν τη δική του σφραγίδα στο ποδόσφαιρο της εποχής και έκαναν τον κόσμο του ΠΑΟΚ να πίνει νερό στο όνομά τους. Η φαντασία και η τέχνη και των τριών, μάγευαν το κόσμο που κατέκλυζε τα γήπεδα για να τους απολαύσει!
Ο Χριστόφορος (Φόρης) Γεντζής γεννήθηκε το 1928, πρωτόπαιξε στον Ηρακλή Έδεσσας και από το 1951 ήρθε στον ΠΑΟΚ, όπου κατέκτησε πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος Ελλάδας της περιόδου 1953-54 με 7 γκολ.
Έπαιζε στη θέση του ενδιάμεσου δεξιού κυνηγού, ήταν ένας παίκτης γεμάτος δύναμη -"άλογο" τον αποκαλούσαν- που έτρεχε στο γήπεδο ακατάπαυστα.
Διέθετε πολύ δυνατό σουτ και σούταρε από οποιαδήποτε θέση και απόσταση.
Στον ΠΑΟΚ έπαιξε μέχρι το 1959 σε 141 επίσημα παιχνίδια, πετυχαίνοντας 47 γκολ.
Ο Χριστόφορος Γεντζής έφυγε από την ζωή,  σε ηλικία 75 ετών, στην Έδεσσα, στις 21 Ιουνίου του 2006.
 
Ο Λάμπης Κουϊρουκίδης, γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1930 στους Σιταγρούς Δράμας. Σε ηλικία 16 ετών έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Δράμας (τον ανακάλυψε ο Νίκος Πάγκαλος). Τον Ιούνιο του 1952 ο ΠΑΟΚ πήγε στη Δράμα για ένα φιλικό παιχνίδι.
Και ενώ ο Λάμπης ετοιμαζόταν να πάει στον Παναθηναϊκό, ο Δικέφαλος του Βορρά (με τη βοήθεια του Αντώνη Τασκονίδη), τον έπεισε να υπογράψει δελτίο στην ομάδα μας. Το δελτίο του βγήκε ένα χρόνο αργότερα, λόγω του ότι δεν τον παραχωρούσε η Δράμα.
Όλο αυτό το διάστημα έπαιζε μόνο στα φιλικά παιχνίδια, για να κάνει ντεμπούτο στις 18/10/1953 στο κύπελλο με αντίπαλο τον Μαραθώνα. Εκείνη τη μέρα σημείωσε και το πρώτο του τέρμα με τα χρώματα του ΠΑΟΚ (6-0 το τελικό σκορ). Λίγες εβδομάδες αργότερα, στο τοπικό ντέρμπι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, στις 8/11/1953, σημειώνει δύο τέρματα (3-1).

Τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του ήταν οι πλαγιοκοπήσεις, η κοφτή τρίπλα, τα εκπληκτικά του γκολ από πλάγια θέση και κυρίως η ποδοσφαιρική του ευστροφία. Σταμάτησε πρόωρα το ποδόσφαιρο το 1959 μετά από σοβαρό τραυματισμό του. Ουσιαστικά η τελευταία του εμφάνιση έγινε στο παιχνίδι στο Αίγιο με αντίπαλο τον Παναιγιάλειο στις 15/11/1959.
Μετά τον τραυματισμό του, εμφανίστηκε και πάλι στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο στις 5/6/1960. Αυτή ήταν η τελευταία αγωνιστική του παρουσία στα γήπεδα. Ήταν 29 χρονών...Έπαιξε συνολικά σε 160 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου και πέτυχε 91 γκολ.

Ο ίδιος μιλώντας αργότερα στον Μ. Κανώτα -από το βιβλίο του οποίου πάρθηκαν οι πληροφορίες για του τρεις άσους- για την παρουσία του στον "Δικέφαλο" είχε πει: "Μετά την μεταγραφή μου στον ΠΑΟΚ ελεύθερος πια, άρχιζα μια καινούρια καριέρα και θα ανέβαζα με τους συμπαίκτες μου τον ΠΑΟΚ σε ζηλευτά επίπεδα γράφοντας χρυσές σελίδες της ιστορίας του. Επί σειρά ετών πρωταθλητές χωρίς να έχουμε τα μέσα, χωρίς χορτοτάπητα στο γήπεδο, χωρίς καλή προπόνηση, χωρίς χρήματα, δίναμε και την ψυχή μας για να κερδίσουμε. Τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκαν. Η θέληση, η αγάπη και η επιμονή μου για την μπάλα κατόρθωσαν να με ανεβάσουν πολύ ψηλά. Και η μεγαλύτερη χαρά μου ήταν όταν έπαιξα με την εθνική για πρώτη φορά. Μπήκα στο παιχνίδι λίγο πριν τελειώσει το ημίχρονο και ενώ χάναμε με 1-0, με δικό μου γκολ ισοφαρίσαμε, πραγματοποιώντας τα παιδικά μου όνειρα με πανηγυρικό τρόπο".
Ο Λάμπης Κουϊρουκίδης έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 90 ετών,  στις 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Λευτέρης Παπαδάκης, ήταν ο μεγαλύτερος πασαδόρος της εποχής του. Ήταν ο άνθρωπος που δημιουργούσε τα γκολ. Έπαιξε στον ΠΑΟΚ από το 1945 μέχρι το 1957.
Επάνω του χτίστηκε ο ΠΑΟΚ της χρυσής εποχής. Συμμετείχε σε 152 επίσημα παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου, σημείωνοντας 55 γκολ.
Αφιέρωσε τη ζωή του στον ΠΑΟΚ, όπου συνέχισε σαν προπονητής των παιδικών και εφηβικών ομάδων, βοηθός προπονητή στην 1η ομάδα και υπηρεσιακός προπονητής της...
'Εφυγε από την ζωή στις 17/6/2013 (Περισσότερα στο αφιέρωμα ΕΔΩ)


Η παρακμή της μεγάλης ομάδας, στην οποία έπαιξε η χρυσή τριπλέτα, άρχισε το 1958. Η απουσία του Λευτέρη Παπαδάκη αποδείχτηκε σημαντικότατη. Όμως μέσα σε αυτά τα χρόνια της παρακμής του ΠΑΟΚ, ο κόσμος ελάχιστα ασχολείτο με την πορεία του... 
Υπήρχε κάτι που είχε αναγκάσει τους φίλους της ομάδας να στρέψουν εκεί αποκλειστικά το ενδιαφέρον τους: Η ανέγερση της Τούμπας....
Στην φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Όρθιοι. Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Κιουρτζής, Γιεντζής, Κουϊρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρβουλιάδης, Γεωργιάδης (έφορος), Χόφμαν (προπονητής). Καθισμένοι: Τσίντογλου, Χασιώτης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης

Στην Αρχική Φωτογραφία, διακρίνονται από αριστερα οι "τρεις σωματοφύλακες" μαζί, Χριστόφορος Γιεντζής, Λάμπης Κουϊρουκίδης και Λευτέρης Παπαδάκης

ΥΓ. Οι  φωτογραφίες έχουν "αποκατασταθεί" πλήρως από την ιστοσελίδα μας.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4