Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

29 Οκτωβρίου 2017

Παραλίγο θύμα έκπληξης στον Βόλο! (1980)

Σαν σήμερα στις 29/10/1980, ο ΠΑΟΚ ρίχτηκε στη μάχη του Κυπέλλου Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας τη Νίκη Βόλου, στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας ... 

Ένα γήπεδο στρωμένο με ... χαλίκι, ίσως μάλιστα το τελευταίο αυτού του είδους στο οποίο αγωνίστηκε ο ΠΑΟΚ (!) κάτι που εκ προοιμίου έκανε το ματς αμφίρροπο, δίνοντας πλεονέκτημα στους γηπεδούχους! 

Οι παίκτες του Λόραντ γνώριζαν εκ των προτέρων τι είχαν να αντιμετωπίσουν, εκτός βέβαια από το μεγάλο πάθος που έβγαλαν οι γηπεδούχοι στο ματς! 

Στο 18' ο Κωστίκος ελίχθηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή, όμως η βολίδα που εξαπέλυσε τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Τικταμπανίδη για να φτάσουμε στο 30', λεπτό στο οποίο οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν. Ο Κράλλης με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή αιφνιδίασε τον Φούρτουλα και έγραψε το 1-0. 
Στα λεπτά που ακολούθησαν ώς το σφύριγμα του ημιχρόνου από τον Πειραιώτη διαιτητή Πάντζαλη, όχι μόνο ο ΠΑΟΚ δεν αντέδρασε, αλλά παραλίγο να πληρώσει με δεύτερο γκολ τα λάθη της άμυνάς του. Ευτυχώς οι προσπάθειες των Στεργιόπουλου και Κουντούρη δεν βρήκαν στόχο! 

Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ παρουσίασε ένα πολύ καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο, με πρωταγωνιστή αυτής της αλλαγής, τον νεαρό τότε Κυριάκο Αλεξανδρίδη... 

Βελτιωμένη και η εικόνα της μεσαίας γραμμής μας, όπως και του Κώστα Ιωσηφίδη, ο οποίος στο 52' σέντραρε, ο Αλεξανδρίδης μπήκε στη φάση, η μπάλα έφτασε στον Βασιλάκο που με γυριστό σουτ πέτυχε το 1-1... 
Στο 66΄ο διαιτητής από τον Πειραιά έβαλε το χεράκι του και ακύρωσε κανονικό γκολ του Αποστολίδη που πήρε τη κεφαλιά από τον τερματοφύλακα μετά από σέντρα του Κούδα, θεωρώντας πως έγινε επιθετικό φάουλ! 

Ο ίδιος ο Τικταμπανίδης όμως μετά το ματς, παραδέχτηκε πως δεν του έγινε κανένα φάουλ και η φάση ήταν καθαρή! 

Στην παράταση, στο 97ο λεπτό, ο Μακρόπουλος ανέτρεψε τον Αλεξανδρίδη μέσα στην περιοχή, χωρίς να υποδειχτεί η παράβαση και στο 117' το δυνατό σουτ του Κούδα το εξουδετερωσε ο τερματοφύλακας της Νίκης. 

Έτσι η πρόκριση πήγε στη διαδικασία των πέναλτι, με τον ΠΑΟΚ να είναι αυτός που χάρηκε τελευταίος... 

Η σειρά των πέναλτι: 

Δήμου 1-0 

Βασιλάκος 1-1 

Φυγετάκης 2-1 

Πέλλιος 2-2 

Κράλλης, απέκρουσε ο Φούρτουλα 

Γούναρης 2-3 

Σταμουλάκης 3-3 

Κερμανίδης 3-4 

Ζαγκαβιέρος, απέκρουσε και πάλι ο Φούρτουλα 

Αλεξανδρίδης 3-5 (απορούμε γιατί χτυπήθηκε αυτό το πέναλτι αφού η πρόκριση είχε ήδη κριθεί!)
Οι συνθέσεις: 

Νίκη Βόλου: Τικταμπανίδης, Φυγετάκης, Σταμουλάκης, Τσόγκας, Μακρόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Κοντούρης, Κράλλης, Βλαχούλης (61' Ζαγκαβιέρος), Στεργιόπουλος, Χασάπης (75' Δήμου). 

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Σάλαμον Πέλλιος, Ιωσηφίδης, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Κερμανίδης, Αποστολίδης Θ., Κωστίκος (36' Αλεξανδρίδης), Κούδας, Βασιλάκος.
Δηλώσεις ...

Φιλώτας Πέλλιος: "Ήταν μια δύσκολη μέρα. Σημασία πάντως έχει η πρόκριση".

Βασίλης Βασιλάκος: "Δύσκολα φτάσαμε στην πρόκριση. Η Νίκη ήταν καλύτερη σε γενικές γραμμές από εμάς, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι εξασφαλίσαμε την πρόκριση".

Γιάννης Γούναρης: "Σε ένα παιχνίδι Κυπέλλου, μεγαλύτερη σημασία έχει η πρόκριση από οτιδήποτε άλλο. Συγχαρητήρια στη Νίκη για την πολύ καλή εμφάνισή της".

Νίκος Αλαβάντας: "Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Από τη στιγμή που έφτασε στα πέναλτι, προκρίθηκε ο τυχερότερος".

Κώστας Ιωσηφίδης: "Έστω και δύσκολα περάσαμε στον επόμενο γύρο. Όταν παίζεις σε ένα τόσο άσχημο τερέν, δεν μπορεί να επιδιώκεις το θέαμα. Σημασία έχει η πρόκριση".

Γιώργος Κούδας: "Η Νίκη Βόλου είναι μια από τις καλύτερες ομάδες της Β' Εθνικής και πρόβαλε μεγάλη αντίσταση. Φυσικά σε τέτοιους αγώνες το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο αγωνιστικός χώρος. Αφού περάσαμε αυτό το παιχνίδι αισιοδοξώ ότι θα πάμε καλύτερα".

Μλάντεν Φούρτουλα: "Με εξέπληξε ο φανατισμός που συναντήσαμε! Η Νίκη είναι πολύ καλή ομάδα. Της εύχομαι να έχει επιτυχίες στο πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας".

Θόδωρος Αποστολίδης: "Δύσκολα φτάσαμε στην πρόκριση αλλά στο Κύπελλο αυτό είναι που μετράει! Σε τερέν με χαλίκι δεν μπορεί να αποδώσει ο ΠΑΟΚ".

Ο Γιούλα Λόραντ για μια ακόμη φορά απέφυγε να πει οτιδήποτε για το παιχνίδι ...
*Στην 39η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1980-81 μετείχαν συνολικά 58 ομάδες (18 Α' εθνικής και 40 Β' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Σε σχέση με τις 2 προηγούμενες χρονιές, επεκτάθηκαν οι διπλοί αγώνες και στον Γ' γύρο (φάση των "16"). 

*Παρ' ότι υπήρξαν αρκετές ομάδες Α' εθνικής που αποκλείστηκαν από τον πρώτο κιόλας γύρο, στη συνέχεια υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις, με την ΑΕΚ να έχει τις δυσκολότερες κληρώσεις. 

Η αθηναϊκή ομάδα αφού απέκλεισε διαδοχικά τους Παναθηναϊκό και Άρη, αποκλείστηκε στη συνέχεια από τον ΠΑΟΚ με 2 ήττες στους ημιτελικούς (ο αγώνας ρεβάνς λόγω τιμωρίας έγινε στη Χαλκίδα). 

*Στον τελικό αγωνίστηκαν μετά από 7 χρόνια και στο ίδιο γήπεδο όπως το 1974 ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός (ήττα με 3-1), σ' έναν αγώνα που σημαδεύτηκε από μεγάλα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των 2 ομάδων, κυρίως πριν την έναρξη της αναμέτρησης! 

*Ήταν η πρώτη μετάδοση τελικού κυπέλλου από την ΕΡΤ σε έγχρωμη κάλυψη και παράλληλα η τελευταία μετάδοση τελικού που τον σχολιασμό έκανε ο Γιάννης Διακογιάννης. 
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4