Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

03 Οκτωβρίου 2017

Η ιστορική νίκη επί της Λέγκια Βαρσοβίας (1973)


Σαν σήμερα στις 3/10/1973, ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον, αντιμετώπισε στην κατάμεστη Τούμπα την Λέγκια Βαρσοβίας, στον επαναληπτικό αγώνα του α' γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης ...

Μια ιστορική βραδιά έζησαν σαν σήμερα στις 3/10/1973 οι 45.000 τυχεροί (παλαιότεροι βέβαια) συνοπαδοί που βρέθηκαν στην Τούμπα για να δουν τον επαναληπτικό του ΠΑΟΚ με τη Λέγκια Βαρσοβίας...

Το παιχνίδι έγινε στο πλαίσιο του α' γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης και ο Δικέφαλος με τον Λες Σάνον στον πάγκο του είχε πάρει ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας, δεκατέσσερα βράδια πριν, από την πολύ ισχυρή εκείνη την εποχή πολωνική ομάδα, μια ομάδα γεμάτη τίτλους και πολύ μεγάλους παίκτες.

Η πολύ μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ, μια ομάδα που έπρεπε εκείνα τα χρόνια να πάρει πέντε νταμπλ χωρίς υπερβολή, δίδαξε ποδόσφαιρο, αναγκάζοντας την Τούμπα επί 90 λεπτά να κοχλάζει!

Ασύλληπτη η κερκίδα, εκπληκτική η ομάδα. Κόρνες, κροτίδες και φωνή συνέθεσαν ένα εφιαλτικό για τους αντιπάλους σκηνικό που κυριολεκτικά έπαθαν σοκ από την ατμόσφαιρα.

Η Θεσσαλονίκη εκείνο το βράδυ του Οκτώβρη έμοιαζε με νεκρή πόλη! Κανείς δεν κυκλοφορούσε στο κέντρο της. Η καρδιά της όμως χτυπούσε δυνατά στην Τούμπα. Μια Τούμπα που άνοιξε τις πόρτες της στις 18:00 και στις 20:00 δεν έπεφτε καρφίτσα!


Αν ο Δικέφαλος δεν ήταν έξω από τα όρια άτυχος, η υπόθεση πρόκριση θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα από το 79ο λεπτό, στο οποίο ο Δημήτρης Παρίδης νίκησε τον Μάβλικ.

Συνεχείς οι επιθέσεις του Δικεφάλου, εκδηλωνόταν κατά κύματα, με την ομάδα να κεντάει στο χορτάρι της Τούμπας. Υπενθυμίζουμε πως ο ΠΑΟΚ περνούσε και με 0-0, όμως όλοι ήθελαν νίκη και μόνο νίκη!

Οι καλύτερες στιγμές του αγώνα:

12ο λεπτό: Φάουλ εκτέλεσε ο Ασλανίδης, ο Μάβλικ απέκρουσε, η μπάλα πήγε στον Σαράφη που έχασε το βήμα του και την ευκαιρία! Στο 16' ο Ασλανίδης από το ύψος του πέναλτι έπιασε δυνατό γυριστό σουτ, στέλνοντας την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι...

Στο 22' ο Μάβλικ αποκρούει την κοντινή κεφαλιά ψαράκι του Παρίδη, και στο 28' ο ίδιος παίκτης μπήκε μόνος του στην περιοχή, για να χάσει τον έλεγχο της μπάλας την τελευταία στιγμή! Στο 36' η βολίδα του Σαράφη σταματάει στο "Γ" των Πολωνών, που γλίτωσαν με τη βοήθεια της τύχης.

Με την έναρξη της επανάληψης, η Λέγκια -που ήθελε οπωσδήποτε γκολ- είχε δύο σουτ τα οποία εξουδετέρωσε ο Στέφας των Γκάντοχα και Ντέινα. Στο 66' νέα καλή στιγμή για τον ΠΑΟΚ με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Τερζανίδη και πάλι ο Μάβλικ έσωσε τη Λέγκια.

Ο τερματοφύλακας των Πολωνών απέκρουσε στο διάστημα 70'-75' δύο εκτελέσεις φάουλ του Ασλανίδη για να φτάσουμε στο 79' που το γήπεδο απειλήθηκε με κατεδάφιση!!!

Σε αυτό το λεπτό ο Τερζανίδης πάσαρε στον Ασλανίδη, αυτός βρήκε τον Παρίδη που με άψογο τελείωμα πέρασε την μπάλα κάτω από το σώμα του Μάβλικ, σημειώνοντας το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση...
Oι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Λάζος, Ασλανίδης.

Λέγκια: Μάβλικ, Τοπόλσκι, Λετζούλκα, Σάμεκ, Ζίγκμουντ, Πιέτοκο, Πατσόχα (75' Τομπρόφσκι), Σμίκεβιτς, Μπιάβας, Ντέινα, Γκάντοχα.






Μόλις ο Ρουμάνος ρέφερι (Μπεντριστιάνου) σφύριξε για τελευταία φορά, έγινε το έλα να δεις! Οι δρόμοι -αρχικά γύρω από το γήπεδο πλημμύρισαν από κόσμο που κατευθύνθηκε προς το κέντρο!

Υπήρξε μποτιλιάρισμα μέχρι τον Βαρδάρη, καθώς ήταν πολλοί ΠΑΟΚτσήδες που ήρθαν από γειτονικές πόλεις για το παιχνίδι. Ήταν μια βραδιά ΠΑΟΚ, μια βραδιά από τις πολλές που ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον πρόσφερε εκείνα τα χρόνια!





Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4