Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

09 Οκτωβρίου 2017

Όταν ο ΠΑΟΚ "τρόμαξε" για πρώτη φορά την Αθήνα (1927)

Σαν σήμερα στις 9/10/1927, ο ΠΑΟΚ πιάνοντας καταπληκτική απόδοση, διέλυσε τον Εθνικό Πειραιώς με 0-3, δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο τα διαπιστευτήριά του στα αθηναϊκά γήπεδα.. 

Ένα παιχνίδι από το μακρινό 1927 που έγινε σαν σήμερα στις 9/10, φέρνουν στην επιφάνεια οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες...

Ήταν η σεζόν που αποφασίστηκε να διοργανωθεί το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και οι ομάδες προετοιμαζόταν, ώστε να είναι έτοιμες στην έναρξή του που τελικά έγινε στις 28/1/1928. 

Λίγους μήνες νωρίτερα λοιπόν, το φθινόπωρο του '27, ο Δικέφαλος κατέβηκε στην πρωτεύουσα για να δώσει δύο φιλικά παιχνίδια με αντιπάλους τον Απόλλων Αθηνών και τον ολυμπιακό.

Οι τρεις μεγάλοι του κέντρου (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός), εκείνο το διάστημα, είχαν έντονη διαφωνία με την ΕΠΟ και η τελευταία τους τιμώρησε με αποκλεισμό από το πρωτάθλημα αλλά δεν τους έδινε τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος και σε φιλικά παιχνίδια.

Επίσης απαγόρευσε με ποινή διαγραφής σε όλα τα υπόλοιπα σωματεία να αγωνίζονται μαζί τους, ακόμα και σε φιλικά! Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ίδρυση του ΠΟΚ! 

Στις 23 Οκτωβρίου 1927, η ΑΕΚ αρνήθηκε να παίξει με τον Απόλλωνα Αθηνών σε προγραμματισμένο αγώνα για την οικονομική ενίσχυση της νεοσύστατης ΕΠΟ και μαζί με Ολυμπιακό - Παναθηναϊκό ανακοίνωσαν πως αντί για το φιλικό με τον Απόλλωνα θα διεξαχθεί αγώνας "μεταξύ δύο μικτών ομάδων αποτελουμένων εκ των ποδοσφαιριστών των συνεργαζόμενων συλλόγων Π.Ο.Κ."

Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΕΠΟ διέγραψε τους τρεις συλλόγους στις 31 Οκτωβρίου 1927 και προχώρησε στη διοργάνωση του πρωταθλήματος τον Γενάρη του 1928, χωρίς αυτούς. 

Από την Αθήνα μετείχε ο Ατρόμητος, από τον Πειραιά ο Εθνικός και από τη Θεσσαλονίκη ο ... Άρης (μεγάλε συμπολίτη πρωτάθλημα που πήρες!).

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν στις 5/10/1927 αναχώρησε με ατμόπλοιο για την Αθήνα, έχοντας στην 15μελή αποστολή του και τον νεοαφιχθέντα κυνηγό από την Πόλη, Καβούνη! 

Την αποστολή συνόδευαν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Παντελή Καλπακτσόγλου, ενώ στο λιμάνι βρέθηκαν εκατοντάδες φίλοι της ομάδας για να την ξεπροβοδίσουν!

Το παιχνίδι με τον Απόλλωνα έγινε το Σάββατο 8/10/1927 στο παλιό γήπεδο της αθηναϊκής ομάδας που βρισκόταν στην περιοχή του Ρουφ και σε αυτό ο εξαιρετικός ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο ημίχρονο με 0-1 χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Μακαρονόπουλος.

Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι με τους Καμπουρόπουλο και Χαραλαμπάκη πήραν τελικά τη νίκη, με τον Δικέφαλο όμως να είναι η ομάδα που κέρδισε τις εντυπώσεις. Από εκείνο το παιχνίδι είναι η αρχική εικόνα!
Την επόμενη μέρα, σαν σήμερα στις 9/10/1927, ο ΠΑΟΚ επρόκειτο να αντιμετωπίσει τον ολυμπιακό, όμως για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω, στη θέση του κατέβηκε ο συμπολίτης του Εθνικός! 

Ο Δικέφαλος, μέσα σε 24 ώρες, έπιασε και πάλι μια καταπληκτική απόδοση και διέλυσε τον αντίπαλό του με 0-3, δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο τα διαπιστευτήριά του στα αθηναϊκά γήπεδα! 

Οι παίκτες του Κωνσταντίνου Ανδρεάδη (Κωτσαράς), που ήταν παράλληλα παίκτης και προπονητής, μπροστά σε 8.000 θεατές, προηγήθηκαν με 0-1 στο ημίχρονο με τον Καβούνη και στην επανάληψη σημείωσαν άλλα δύο γκολ, για να φτάσουν δίκαια στο τελικό 0-3!
Η αποστολή της ομάδας επέλεξε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη σιδηροδρομικώς στις 11/9 και μάλιστα επειδή τα νέα είχαν φτάσει ήδη στην πόλη, στον Σταθμό επιφυλάχτηκε θερμότατη υποδοχή στους Μακεδόνες νικητές, όπως γράφτηκε στον τύπο της εποχής! 
* Μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ το 1927... Διακρίνονται (όρθιοι από αριστερά): Ανδρεάδης, Μακαρονόπουλος, Βλάχος, Παντερμαλής, Πάγκαλος, Τσολακίδης, Λιανόπουλος, Γεωργιάδης. Στην κάτω σειρά (από αριστερά): Χρηστίδης, Παπαδόπουλος, Βεντουρέλλης.
To εξώφυλλο του περιοδικού "Αθλητισμός" (τεύχος 12) που κυκλοφόρησε στις 14/10/1927, με φωτογραφία από το εκτός έδρας φιλικό παιχνίδι με τον Απόλλωνα Αθηνών! 

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.500!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.500...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4