Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

22 Οκτωβρίου 2017

Ένα φιλικό το πολύ μακρινό 1927...

Σαν σήμερα στις 22/10/1927 ο μόλις δύο ετών ΠΑΟΚ, υποδεχόταν σε φιλικό παιχνίδι την Μπεογκράντσκι από τη Γιουγκοσλαβία...

Σάββατο απόγευμα του Οκτώβρη του 1927 και στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα!

Ο λόγος: ο μόλις δύο ετών ΠΑΟΚ, υποδεχόταν σε φιλικό παιχνίδι την Μπεογκράντσκι από τη Γιουγκοσλαβία, σε έναν ενδιαφέρον αγώνα που έφερε στις κερκίδες του γηπέδου αρκετές χιλιάδες κόσμου. 

Λίγο το όνομα του αντιπάλου, λίγο η τρέλα των ΠΑΟΚτσήδων που από εκείνα τα χρόνια ήταν μοναδική, λίγο η παρουσία των νέων παικτών του Δικεφάλου, αποδείχτηκαν αρκετά για να γεμίσει το γήπεδο. 

Η Μπεογκράντσκι Σπορτ Κλουμπ, ήταν από τις καλύτερες ομάδες της γειτονικής χώρας και βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για μια σειρά φιλικών αγώνων με ομάδες της πόλης. 

Εκείνο το σαββατιάτικο απόγευμα στις 22/10/1927, παρατάχτηκε με όλα της τα αστέρια, ενώ και ο ΠΑΟΚ ήταν πλήρης, καθώς είχε στη σύνθεσή του όλα τα μεταγραφικά του αποκτήματα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε στις 4:00 και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ μόλις στο 2ο λεπτό, όταν μετά από διαγώνιο σουτ η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα. 

Ο ΠΑΟΚ στα λεπτά που ακολούθησαν είχε την υπεροχή, βγήκε στην επίθεση για την ισοφάριση, όμως στο 43' έγινε το 0-2! 

Στο 52' ο Μπεκ σημείωσε το 0-3 με κοντινό σουτ και λίγα λεπτά αργότερα (στο 59') ήρθε το 1-3 με τον Τσολακίδη. H Μπεογκράντσκι με οργανωμένη επίθεση έκανε το 1-4 , ένα βαρύ σκορ που σε καμιά περίπτωση δεν αντικατόπτριζε την εικόνα των ομάδων. 

Ο ΠΑΟΚ με το 1-4 σε βάρος του βγήκε ακόμη πιο δυναμικά στην επίθεση. Στο 71' ο Μαλαξόπουλος με πέναλτι μείωσε σε 2-4 και στο 75' ο Παντερμαλής σε 3-4, βάζοντας φωτιά στις εξέδρες ... 

Κάπου εκεί όμως κόπασε η επιθετικότητα του ΠΑΟΚ και ήρθε μια φιλική ήττα, απέναντι σε ένα πολύ δυνατό αντίπαλο, με τους παίκτες πάντως του Κώστα Ανδρεάδη (Κωτσαράς το παρατσούκλι του) να κλέβουν τις εντυπώσεις με τη μαχητικότητά τους! 

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Παπαδόπουλος, Βεντουρέλλης, Σαρρής, Βλάχου, Ανδρεάδης, Γεωργιάδης, Μαλαξόπουλος (γνωστός ως Μπιζού), Παντερμαλής, Καρπάκης (46' Πάγκαλος), Τσοολακίδης, Λιακόπουλος.

Μπεογκράντσκι: Γρηγορίεβιτς, Πόποβιτς, Μίτροβιτς, Αρσένιεβιτς, Μαρίνκοβιτς, Τζόρτζεβιτς, Μαριάνοβιτς, Μπεκ, Σωτήροβιτς, Δραγίτσεβιτς, Ναϊδένοβιτς.

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται η ομάδα της σεζόν 1927-1928, με σήμα το πέταλο και το τετράφυλλο τριφύλλι. 
Όρθιοι (από αριστερά): Ανδρεάδης (παίκτης και προπονητής), Μακαρονόπουλος, Βλάχος, Παντερμαλής, Πάγκαλος, Τσολακίδης, Λιανόπουλος, Γεωργιάδης. Καθιστοί: Χρηστίδης, Παπαδόπουλος, Βεντουρέλλης.

* Λίγα λόγια για την Μπεογκράντσκι, που είναι η σημερινή ΟΦΚ Βελιγραδίου (OFK Beograd) 

Ιδρύθηκε το 1911 και είναι από τους πιο παλιούς συλλόγους στη Σερβία. Έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα όλα προπολεμικά και 4 κύπελλα Γιουγκοσλαβίας τις δεκαετίες '50 και '60. Χρώματα έχει το μπλε και άσπρο.

Στην αθλητική της πορεία έχει αλλάξει πολλές ονομασίες. 

Ξεκίνησε σαν ΒΣΚ Μπεογκράντσκι Σπορτ Κλουμπ (БСК - Београдски Спорт Клуб)....

Το 1945 άλλαξε σε Μετάλατς (Металац) μέχρι το 1950 που ξαναπήρε το παλιό της όνομα. 

Το 1957 άλλαξε πάλι σε ΟΣΔ Βελιγραδίου (Омладинско спортско друштво Београд) μέχρι το 1959 που πήρε το σημερινό της όνομα.

Η ΟΦΚ Μπέογκραντ βρισκόταν κατά κανόνα στη σκιά των δύο μεγάλων συλλόγων του Βελιγραδίου, της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα. Έδινε βάση κυρίως στις ακαδημίες νεαρών αθλητών. Άλλωστε τα αρχικά "ΟΦΚ: Омладински фудбалски клуб" σημαίνουν: "Νεανικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος". Το παρατσούκλι των οπαδών της είναι "Οι ρομαντικοί". Το συνηθισμένο σλόγκαν που δείχνει το προφίλ της ομάδας είναι: "Ποτέ στην κορυφή, μα πάντα εκεί κοντά".

Ως τη δεκαετία του '70 βρισκόταν στη μεγάλη κατηγορία και είχε κάποιες ευρωπαϊκές παρουσίες. Σε μία από αυτές, το 1973-74, απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στον α΄ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, νικώντας με 2-1 στο Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας αν και έχασε με 0-1 στο Βελιγράδι.

Τη δεκαετία του '80 αγωνιζόταν άλλοτε στην Α΄ και άλλοτε στη Β΄ κατηγορία. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αγωνίζεται στην ανώτερη κατηγορία του πρωταθλήματος Σερβίας-Μαυροβουνίου (από το 2007 του πρωταθλήματος Σερβίας) και το 2003 ξαναβγήκε στην Ευρώπη.

Το 2008 αν και τερμάτισε στην ένατη θέση θα αγωνιστεί στο Κύπελλο Ιντερτότο με αντίπαλο τον Πανιώνιο, στη θέση της Μπόρατς Τσάσακ.

Πηγή: wikipedia

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4