Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Διαβάστε τι έχει καταγραφεί "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" για την αγαπημένη μας ομάδα (Ενημερώνεται Καθημερινά)

22 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωταθλητής ΟΠΑΠ για δεύτερη φορά!

Σαν σήμερα 22/9/1974, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρώτη θέση στη διοργάνωση του θερινού πρωταθλήματος ΟΠΑΠ, για 2η φορά στην ιστορία του...

Το Θερινό Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ ήταν μια διοργάνωση ποδοσφαίρου που διεξαγόταν τη θερινή περίοδο στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ο.Π.Α.Π. κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, από το 1968 ως το 1974.

Όπως είχαμε παρουσιάσει σε παλιότερες "ασπρόμαυρες ιστορίες", αποτελούσε την ελληνική εκδοχή του Κυπέλλου Ιντερτότο ή Ράπαν, αφού βασικός σκοπός της διεξαγωγής του ήταν να υπάρχουν παιχνίδια για το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ. 
Ο Γιάννης Στέφας διακρίνεται να μπλοκάρει σέντρα της αθηναϊκής ομάδας...

Ουσιαστικά ήταν ένα "τουρνουά", στο οποίο οι σύλλογοι μετείχαν με τους αναπληρωματικούς τους και με παίκτες από την ερασιτεχνική και εφηβική ομάδα. 

Η διαφορά από το Ιντερτότο ήταν πως πριν από την έναρξη του Θερινού Πρωταθλήματος οι σύλλογοι όφειλαν να δηλώσουν με ποιους παίκτες θα συμμετάσχουν, σε αντίθεση με το Κύπελλο Ιντερτότο/Ράπαν, στο οποίο οι σύλλογοι ανάλογα με την πορεία της προετοιμασίας μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και υπό μεταγραφή παίκτες.

Η διοργάνωση διεξαγόταν από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο και η συμμετοχή των ομάδων δεν ήταν υποχρεωτική. Όσες ομάδες ανήκαν στην Α' Εθνική αγωνίζονταν χωρισμένες σε δύο ομίλους, Βόρειο και Νότιο και οι προερχόμενες από τη Β΄ Εθνική σε τέσσερις υποομίλους: Α΄ και Β΄ Νοτίου Ομίλου και Α΄ και Β΄ Βορείου Ομίλου. 

Ακολουθούσαν αγώνες κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο ανάμεσα στους νικητές των ομίλων αλλά και στις ομάδες που τερμάτιζαν στις υπόλοιπες θέσεις. Ανάλογα με την τελική θέση στην κατάταξη στις ομάδες δίνονταν κλιμακούμενα χρηματικά έπαθλα. 

Σε κάποιες περιπτώσεις τα χρηματικά έπαθλα δίνονταν χωρίς αγώνα κατάταξης, κυρίως στις τελευταίες θέσεις. Επίσης, δινόταν χρηματικό "Έπαθλο Ήθους", στις ομάδες με τους λιγότερους τιμωρημένους παίκτες.
Σαν σήμερα 22/9/1974, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρώτη θέση στη διοργάνωση για 2η φορά στην ιστορία του (είχε προηγηθεί η πρωτιά το 1969 με νίκη επί του Ολυμπιακού με 2-0 στον τελικό), επικρατώντας στο γήπεδο του Βόλου με 2-0 επί του Αιγάλεω...

Ο Δικέφαλος με τον Λες Σάνον στον πάγκο του, επικράτησε δίκαια με 2-0 χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Άγγελος Αναστασιάδης στο 63' και στο 65'. 

Ο αγώνας έγινε κάτω από δυνατή και συνεχή βροχόπτωση και ο ΠΑΟΚ εκτός από την πρωτιά, πήρε και χρηματικό έπαθλο 1.000.000 δραχμών! 

Η αθηναϊκή ομάδα δυσκόλεψε τον ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο, όμως στην επανάληψη αποκαταστάθηκε η τάξη...

Κορυφαίοι για την ομάδα μας οι: Αναστασιάδης, Κούδας, Στέφας, Πέλλιος.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Στέφας, Χατζηαντωνίου, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αναστασιάδης (85' Μπάτης), Κερμανίδης, Λάζος, Αποστολίδης, Κούδας, Παναγής

Αιγάλεω: Μυλωνάς, Λυκουρίνος, Κυριαζής, Πιλάβης, Μητρόπουλος, Μαρτίνος (70' Πηγαδίτης), Βενέτης (81' Σιμιτζής), Παππάς, Χάσταλης, Διαμιανίδης, Κωνσταντίνου 

* Να σημειωθεί πως στις 7 διοργανώσεις του Θερινού Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ που πραγματοποιήθηκαν, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρωτιά στις δύο, ενώ σε άλλες δύο αγωνίστηκε στον τελικό, χάνοντας τον τίτλο το 1972 από την Παναχαϊκή (4-2) και το 1973 από τον Εθνικό (2-1)! 

* Στην αρχική photo διακρίνονται οι παίκτες και οι συνοδοί της αποστολής του ΠΑΟΚ, λίγο μετά την απονομή του τίτλου ...

Share:

Translate

Follow by Email

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 3.900!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 3.900...

Follow by Email

Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4