Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

14 Σεπτεμβρίου 2017

Παιχνίδι με τον άγνωστο Αχέροντα Καναλακίου (1994)


Σαν σήμερα στις 14/9/1994, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Αχέροντα Καναλακίου, για τον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας, της περιόδου 1994-1995...

 
Το έχουμε γράψει πολλές φορές, ότι τα παλιότερα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με ομάδες που ήταν και παραμένουν άγνωστες στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό, είναι η ... αδυναμία των Ασπρόμαυρων Ιστοριών!

Ένα τέτοιο λοιπόν έδωσε ο Δικέφαλος σαν σήμερα στις 14/9/1994 για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, με αντίπαλο τον νεοφώτιστο στην Γ' Εθνική κατηγορία, Π.Α.Σ. Αχέρων Καναλακίου, ένα όνομα που πιστεύουμε πως στη συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών μας δε λέει και πολλά πράγματα.

Το κύπελλο Ελλάδος 1994-95 διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Ήταν η 53
η διοργάνωση του θεσμού. Μετείχαν συνολικά 72 ομάδες (18 Α΄ εθνικής, 18 Β΄ εθνικής και 36 Γ΄ εθνικής κατηγορίας).

Ο ΠΑΟΚ συμμετέχοντας στον 10
ο όμιλο μαζί με τον Αχέροντα Καναλακίου, τον Εορδαϊκό και τον Απόλλωνα Κρύας Βρύσης, τερμάτισε στην πρώτη θέση με 9 βαθμούς σε τρία ματς και πέρασε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, με τον Αχέροντα να παίρνει επίσης την πρόκριση σαν δεύτερος στη μεγαλύτερη ίσως διάκριση της ιστορίας του!

Σαν σήμερα λοιπόν στις 14/9/1994, ο ΠΑΟΚ -με πολλούς αναπληρωματικούς στη σύνθεσή του- αντιμετώπισε εκτός έδρας την ομάδα της Ηπείρου μπροστά σε 3.500 θεατές και πήρε τη νίκη με 2-5, μετά από ένα μοιρασμένο πρώτο ημίχρονο στο οποίο οι γηπεδούχοι μάλιστα προηγήθηκαν με 1-0 στο 15' με γκολ του Κυριακίδη! 

 Ο Αντώνας ισοφάρισε σε 1-1 στο 42' και ο Οικονομίδης στο 53' έδωσε προβάδισμα στον ΠΑΟΚ. Ο Χάβος με πολύ δυνατό σουτ στο "Γ" έγραψε στο 55' το 1-3, για να έρθει στο 62' ο Δερμιτζάκης με δυνατή κεφαλιά μετά από σέντρα του Οικονομίδη να σημειώσει το 1-4.

Οι γηπεδούχοι μείωσαν στη συνέχεια σε 2-4 με τον Ζιάκα στο 71', για να διαμορφωθεί το τελικό 2-5 και πάλι από τον Παύλο Δερμιτζάκη με ωραίο γυριστό σουτ αυτή τη φορά! 

Από τον ΠΑΟΚ ξεχώρισαν οι Χάβος, Αντώνας, Οικονομίδης, Δερμιτζάκης, Καπετανόπουλος και από τον Αχέροντα οι Κυριακίδης, Αρμπέρι, Μπίνας

Ο Δικέφαλος με τον Σταύρο Σαράφη  στον πάγκο του είχε στην αποστολή μόνο δεκατρείς (!) ποδοσφαιριστές, καθώς στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν εννιά βασικοί του παίκτες, οι: Μιχόπουλος, Αλεξίου, Λαγωνίδης, Μπότσιεκ, Μιλάνκο, Τουρσουνίδης, Ζουμπούλης, Γιουκούδης, Ζαγοράκης, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μην καταπονηθούν ενόψει του αγώνα με την ΑΕΚ που πλησίαζε.

Οι παραπάνω παίκτες γλίτωσαν την ταλαιπωρία του 14ωρου ταξιδιού, όμως ο Χάαν "φρόντισε" για αυτούς ώστε να νιώσουν την κόπωση της προπόνησης! Το πρωί της μέρας του αγώνα έτρεξαν 7 χιλιόμετρα στο Σέιχ Σου, ενώ το απόγευμα στον Άγιο Βασίλειο έγινε προπόνηση τακτικής με μπάλα. 

Οι συνθέσεις:

Αχέρων: Σίσκας, Κοτσάφτης, Τραυλός, Χρυσιάς, Κυριακίδης, Καράμπαλης, Αρμπέρι, Μπίνας (78' Δίτσιος), Χριστοδούλου, Γεωργαλής, Ζιάκας.

ΠΑΟΚ: Πουρλιοτόπουλος, Παναγιωτίδης, Πλίτσης (Καπετανόπουλος), Βολτέζος, Ζαφειρίου, Χάβος, Αναστασιάδης, Αντώνας, Καρασαββίδης, Οικονομίδης, Δερμιτζάκης.

Δηλώσεις προπονητών ...

Σταύρος Σαράφης: "Στο α' ημίχρονο δεν παίξαμε καλά. Ανεβήκαμε στο β' και κερδίσαμε δίκαια. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι περάσαμε στον β΄γύρο και εξασφαλίσαμε από νωρίς την πρόκριση. Ο Αχέροντας έχει δυνατότητες να κάνει καλή πορεία στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Εύχομαι όμως να μη ξανασυναντηθούμε στον β΄γύρο γιατί οι αποστάσεις είναι μακρινές. Έμειναν πολλοί παίκτες μας στη Θεσσαλονίκη γιατί η προσοχή μας είναι στραμμένη στο ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ. 

Οι υπόλοιποι παίκτες είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να διακριθούν. Η στάση του Πλίτση δε με ικανοποίησε! Του έκανα συστάσεις για τον τρόπο παιχνιδιού του και δεν έδειξε να κάνει καμία προσπάθεια για να βελτιωθεί. Για αυτό τον άλλαξα και έβαλα τον Καπετανόπουλο, τον οποίον άφησα εκτός ενδεκάδας για να παίξει σε περίπτωση ανάγκης".

Θωμάς Δημολίτσας: "Είμαστε ευχαριστημένοι όχι από το σκορ αλλά από τη απόδοση που είχε η ομάδα. Αντιμετωπίσαμε προετοιμασμένα τον ΠΑΟΚ που είναι μια μεγάλη ομάδα. Στο α΄ημίχρονο ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις του παιχνιδιού και μπορούσαμε να πετύχουμε κι άλλα γκολ. 

Το 1-1 του ημιχρόνου μας αδικεί! Στο β΄ημίχρονο ήταν καλύτερος ο ΠΑΟΚ και επέβαλε τον ρυθμό του. Πρέπει να πω ότι δε μας βοήθησε το ότι παίξαμε σε χόρτο, αφού στο Καναλάκι έχουμε γήπεδο χωρίς χόρτο".

Το ταξίδι του ΠΑΟΚ -όπως και του Αχέροντα- στο Κύπελλο Ελλάδας, σταμάτησε μόλις στον α' γύρο της διοργάνωσης, αφού η ομάδα μας έφερε δύο ισοπαλίες με τον Άγιο Νικόλαο (1-1 στην Τούμπα και 0-0 στην Κρήτη), σε μια από τις πλέον μαύρες σελίδες της ιστορίας της!
Όσον αφορά τον Αχέροντα και αυτός τέθηκε εκτός θεσμού μετά τις δύο ήττες από την Καβάλα με το ίδιο μάλιστα σκορ (1-4)...

* Στην αρχική εικόνα, μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1994-1995

............................................................

Και λίγα λόγια για εκείνη τη διοργάνωση: Στον τελικό έφτασαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, μάλιστα ο πρώτος διά πυρός και σιδήρου, καθώς στη πορεία του απέκλεισε μεταξύ άλλων την Ξάνθη με γκολ που πέτυχε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, αλλά και τον Ολυμπιακό με ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ.

Ο τελικός του 1995 παραμένει αλησμόνητος, αλλά για τους λάθος λόγους, καθώς στιγματίστηκε από επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, από τη στιγμή και μετά που ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας σφύριξε αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού ένα λεπτό πριν το τέλος της παράτασης. 

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες, αποβολές, συμπλοκές οπαδών και αστυνομική επιχείρηση υπό τον Αττικάρχη Νίκο Χατζάκη (έγιναν 21 συλλήψεις και εκατοντάδες προσαγωγές), ενώ ορισμένοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ αρνήθηκαν να παραστούν στην απονομή που ακολούθησε.

Ο ρέφερι γλύτωσε από τους παίκτες της ΑΕΚ με ένα σκισμένο μανίκι αλλά λίγες ημέρες αργότερα ομάδα αγνώστων του επιτέθηκε με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο νοσοκομείο. Ο  Μελισσανίδης (τότε πρόεδρος της ΑΕΚ) συνομίλησε με τον Φίλιππο Μπάκα λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον τελικό και μία από τις πιο απίστευτες στιχομυθίες του ελληνικού αθλητισμού έλαβε χώρα ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, «Πείτε μας, κύριε Μπάκα, ποιος ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό σας;», ο διαιτητής είπε: «Ξέρει ο κύριος Μελισσανίδης...». Ο Μελισσανίδης απάντησε λέγοντας: «Αυτό που ξέρω εγώ, κύριε Μπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σαν τη Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα!!!» (Πηγή για το Κύπελλο Ελλάδας 1994-1995, wikipedia)

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4