Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

15 Σεπτεμβρίου 2017

Η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του ΠΑΟΚ με την Βίνερ (1965)

Σαν σήμερα στις 15/9/1965 ο ΠΑΟΚ έδωσε τον πρώτο του αγώνα στην Ευρώπη, ο οποίος ήταν για το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων (τον προπομπό του Κυπέλλου UEFA), της περιόδου 1965-1966...

Ένα Κύπελλο UEFA που μετεξελίχθηκε στο σημερινό Europa League – με τον Δικέφαλο να αντιμετωπίζει την αυστριακή Βίνερ.
Εικόνα από την είσοδο του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο. Διακρίνονται οι Λέανδρος, Μουσελεμίδης, Θεοφανίδης, Βασιλειάδης, Μουρατίδης...

Οι άνθρωποι του Δικεφάλου ήθελαν ο αγώνας να διεξαχθεί στην Τούμπα, αλλά η έλλειψη φωτισμού, ανάγκασε την ομάδα να αγωνιστεί στο Καυτανζόγλειο που είχε προβολείς και μάλιστα εν μέσω της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, οι άνθρωποι της οποίας παρέθεσαν δεξίωση την παραμονή του αγώνα στους παίκτες και τους παράγοντες των δύο ομάδων.

Ωστόσο η αλλαγή έδρας δεν επηρέασε την ομάδα, καθώς κατάφερε να συνδυάσει το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο με νίκη επί των Αυστριακών μπροστά σε 18.000 φίλους του.
Το σκορ άνοιξε για τη Βίνερ στο 62' ο Χοφ με κεφαλιά, όμως στο επόμενο λεπτό, ο Γιώργος Κούδας πέτυχε το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ του ΠΑΟΚ, με κεφαλιά μετά από ασίστ του Μήτρακα ισοφαρίζοντας σε 1-1. Το νικητήριο τέρμα για τον Δικέφαλο σημείωσε στο 75' με σουτ ο Μουρατίδης.
Μετά τον αγώνα, η ομάδα του ΠΑΟΚ παρέλαβε το Κύπελλο ΔΕΘ, ενώ ο Τύπος της εποχής στάθηκε στην εξαιρετική εμφάνιση του Δικέφαλου, στις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησαν οι παίκτες του, αλλά και στο δείγμα ταλέντου που ξεδίπλωσε ο πιτσιρικάς τότε Γιώργος Κούδας.
Όμως η ρεβάνς στις 29/9/1965 δεν ήταν ανάλογη, καθώς στο πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του ο ΠΑΟΚ, ηττήθηκε με 6-0 και η Βίνερ πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Μίλε Κος): Δημήτρης Μουσεμελίδης, Νίκος Μητράκας, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Γιάννης Γιακουμής, Τούλης Μουρατίδης, Απόστολος Βασιλειάδης, Γιάννης Νικολαΐδης, Λέανδρος Συμεωνίδης, Γιώργος Κούδας, Τάσος (Ανέστης) Αφεντουλίδης, Κούλης Αποστολίδης. 

Wiener Sport-Club (Karl Schlechta): Rudolf Szanwald, Wilhelm Kainrath, Anton Linhart, Johann Windisch, Josef Webora, Norbert Hof, Adolf Blutsch, Helmut Metzler, Friedrich Rafreider, Johann Hörmayer, Erich Hof.

Πηγή βασικού κειμένου: paokfc.gr (ενημερωμένο από Ασπρόμαυρες Ιστορίες).
Λίγα λόγια για την Wiener SK

Η Βίνερ Σπορτ-Κλουμπ (γερμανικά: Wiener Sport-Club, WSC) είναι ένας αυστριακός αθλητικός όμιλος. Ιδρύθηκε το 1883. Παραδοσιακή έδρα του συλλόγου είναι το Ντορνμπαχ, προάστιο της Βιέννης. Χρώματα της ομάδας είναι το μαύρο και το άσπρο.

Είναι από τους παλαιότερους αθλητικούς συλλόγους στη Βιέννη. Ο σύλλογος δημιούργησε τμήματα ξιφασκίας, πυγμαχίας, πάλης, ποδηλασίας, χάντμπολ, στίβος, χόκεϊ επί χόρτου, τένις, ποδοσφαίρου και υδατοσφαίρισης. Από αυτά μόνο το ποδοσφαιρικό και το τμήμα ξιφασκίας είναι ενεργά, όπως και το τμήμα υδατοσφαίρισης που δημιουργήθηκε το 2005.

Η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Αυστρίας το 1922, 1958 και 1959 όπως και το κύπελλο Αυστρίας την περίοδο 1922-23.

Το 1958 είχε κερδίσει 7–0 τη Γιουβέντους στο τότε κύπελλο Πρωταθλητριών, σημερινό ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ.

Δύο χρεοκοπίες τη δεκαετία του 1990 οδήγησαν σε υποβιβασμό της ομάδας στις μικρότερες κατηγορίες.

Πηγή: wikipedia
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4