Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

16 Σεπτεμβρίου 2017

Η ιστορική νίκη επί της Μπαρτσελόνα (1975)

Σαν σήμερα στις 16/9/1975 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Τούμπα την μεγάλη Μπαρτσελόνα του Γιοχαν Κροιφ, στα πλαίσια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1975 - 1976...

Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο συγκεκριμένο θεσμό (κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Η ομάδα είχε βγει 3η στο προηγούμενο πρωτάθλημα παίρνοντας έτσι το ευρωπαϊκό εισιτήριο . 
Ο ΠΑΟΚ ήταν ήδη γνωστός στα ευρωπαϊκά σαλόνια από την εκπληκτική του πορεία δύο χρόνια πριν στο θεσμό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. 
Η Λέγκια και η Λυών είχαν γνωρίσει από πρώτο χέρι, μιας και υποκλίθηκαν μπροστά της, την τεράστια εκείνη ομάδα του Λες Σάνον.
Στο μεταξύ τη θέση του Άγγλου στον ασπρόμαυρο πάγκο πήρε ο Γκιούλα Λόραντ. Το καλοκαίρι του '75 η «αμείλικτη» κληρωτίδα της Ζυρίχης έστειλε στο δρόμο του ΠΑΟΚ ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό μεγαθήριο της εποχής. 
Την Barcelona, του Γιόχαν Κρόιφ, του Νέεσκενς, του διεθνή Βραζιλιάνου αμυντικού Μάριο Μαρίνιο, του επίσης διεθνή Περουβιανού Σοτίλ, του Ρέσακ, του Ασένσι και πολλών ακόμα διεθνών Ισπανών παικτών. Στο άκουσμα του αντιπάλου όλοι νιώσανε απλά … δέος. 
Έφτασε λοιπόν η βραδιά της 16ης Σεπτεμβρίου του 1975. Ημέρα Τρίτη αν δεν κάνω λάθος. Δεν μπορείτε να φαντασθείτε τι αισθάνεται ένας 12χρονος πιτσιρικάς, που όλο κι όλο στη ζωή του έχει δει γεμάτο ένα επαρχιακό γήπεδο χωρητικότητας 6.000 θέσεων και ξαφνικά μπαίνοντας από την είσοδο της θύρας 5 αντικρίζει μπροστά του μια ασπρόμαυρη λαοθάλασσα 50.000 περίπου ανθρώπων. 
Η επίσημη καταμέτρηση μιλούσε για 45.200 εισιτήρια, αλλά σίγουρα υπήρχαν και τότε οι τσαμπατζήδες.. Και δεν ήταν λίγοι!
O ΠΑΟΚ όπως παρατάχτηκε εκείνο το βράδυ του Σεπτέμβρη στην Τούμπα.
Ο ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο κεντάει. Εμείς στις κερκίδες παραμιλάμε από αυτό που βλέπουμε στο γρασίδι. Ο Δικέφαλος παίρνει μια μεγάλη νίκη χάρη στο γκολ του Κούδα στο 73' με έξυπνο πλασέ στην αριστερή γωνία του τερματοφύλακα Μόρα. Ο σκόρερ κόντεψε να λιποθυμήσει από την υπερένταση.


Τον θυμάμαι που πλησίαζε προς τη θύρα όπου καθόμουν και έμοιαζε ζαλισμένος …Το σκορ ήταν σίγουρα μικρό και ξέραμε ότι στο Καμπ Νου τα πράματα θα ήταν βουνό.
Κάπου στο 60΄και ενώ το σκορ ήταν στο 0-0 ακόμα ο Πετριτσεάνου ( ο Ρουμάνος διαιτητής ) είχε ακυρώσει γκολ του Ασλανίδη, μιας και εκτέλεσε κατευθείαν το έμμεσο φάουλ που κέρδισε κοντά στην γραμμή της μεγάλης περιοχής.
Οι δρόμοι της Τούμπας μετά τη λήξη του παιχνιδιού θύμιζαν πραγματικό πανηγύρι και η Θεσσαλονίκη έμοιαζε σαν μια μεθυσμένη πολιτεία. 

Το αποτέλεσμα προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, καθώς κανείς δεν περίμενε να χάσει η μεγάλη Barcelona του πασίγνωστου, την εποχή εκείνη, Γερμανού προπονητή Βασβάιλερ από μια ελληνική ομάδα…
Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Μλάντεν Φούρτουλα, Νέτο Γκουερίνο, Κώστας Ιωσηφίδης, Κούλης Αποστολίδης, Φιλώτας Πέλλιος, Άγγελος Αναστασιάδης, Δημήτρης Παρίδης, Σταύρος Σαράφης, Αχιλλέας Ασλανίδης, Γιώργος Κούδας, Παναγιώτης Κερμανίδης.

Barcelona: Μόρα, Ντέλα Κρουθ, Μαρίνιο, Μαρθιάλ, Μιγκέλ, Κορμίνας, Ασένσι, Κρόιφ, Σοτίλ, Ρέσακ (48' Ερέδια), Νεεσκενς (68' Ριφέ).
Στις κερκίδες και στα κάγκελα του γηπέδου υπήρχαν εκτός των δικών μας πανό και κάποια – διαμαρτυρίας - κατά του πανίσχυρου Ισπανού δικτάτορα Φράνκο. 
Μεταξύ αυτών και ένα πανό 20 μέτρων στο ψηλότερο σημείο της θύρας 8, με το σύνθημα: "Όχι στις εκτελέσεις των Ισπανών αγωνιστών - Ρήγας Φεραίος", στα ελληνικά και στα αγγλικά...


Δηλώσεις:

Γκιούλα Λόραντ:

Υπήρχε κάτι που δεν περιμένατε σε αυτόν τον αγώνα;
"Αν ρωτήσετε τους παίκτες μου, όλα σχεδόν τα είχαμε προβλέψει. Εδώ και έξι εβδομάδες κάναμε μια προετοιμασία ειδικά για αυτόν τον αγώνα.

Δεν υπήρχε περίπτωση λοιπόν να χρησιμοποιήσω τον Γούναρη στην άμυνα, γιατί ο Γκουερίνο είναι πιο γρήγορος και χρειαζόμασταν σβελτάδα στην άμυνα. Για τον ίδιο λόγο είχα χρησιμοποιήσει από την αρχή τον Κερμανίδη για να γίνεται πιο σωστή η κάλυψη με τις μετακινήσεις του Γκουερίνο στην επίθεση".


Το σχέδιό σας το τελειοποιήσατε όταν είδατε τον αγώνα της Μπαρτσελόνα για το πρωτάθλημα Ισπανίας ή το διατηρήσατε αμετάβλητο, όπως το είχατε φτιάξει από την αρχή; "Όλα τα σκέφτηκα και τα ετοίμασα από πριν. Η Μπαρτσελόνα στο ματς που είδα έπαιξε πιο ανοικτά, πιο επιθετικά. ήξερα και πίστευα πως εδώ θα έπαιζε πιο αμυντικά όπως και έγινε, για αυτό δεν επηρεάστηκα από όσα είδα εκεί.

Εξάλλου γνωρίζω κατά κάποιο τρόπο πώς σκέφτεται ο Βασβάιλερ σε αυτές τις περιπτώσεις. Δέκα χρόνια δουλέψαμε και οι δύο στη Γερμανία και ξέρω πως σε ένα τέτοιο ματς θα χρησιμοποιούσε δύο παίκτες που θα έπαιζαν περισσότερο αμυντικά παρά επιθετικά, όπως ήταν ο Νο8 (Νέσκενς) και Νο6 (Μιγκέλι)".


Γιατί ο ΠΑΟΚ παρουσίασε βελτίωσε στην επανάληψη; "Στο πρώτο ημίχρονο δεν παίξαμε γρήγορα. Καθυστερούσαμε την ανάπτυξη του παιχνιδιού μας γιατί δεν παίζαμε με μία πάσα. Αν γινόταν κάτι τέτοιο οι Ισπανοί θα είχαν κουραστεί πιο γρήγορα. Είδα πως οι παίκτες μου με την καθυστέρηση αυτή στο παιχνίδι τους, θα είχαν πιο πολλές δυνάμεις στην επανάληψη και ήμουν πιο ήσυχος.

Τότε ήταν που δείξαμε τη δύναμή μας και παίζοντας γρήγορα δημιουργήσαμε πολλές επιθέσεις. Αντίθετα η Μπαρτσελόνα όσο περνούσε η ώρα έδειχνε πιο κουρασμένη. Όλα αυτά με έκαναν να σκεφτώ πως αν είχαμε παίξει 1-2 φιλικά με ξένες ομάδες πριν το σημερινό παιχνίδι, θα ήμασταν ακόμη καλύτεροι".


Ποιοι παίκτες σας εντυπωσίασαν από την αντίπαλο: "Ο Νο11 (Ασένσι) και ο Νο4 (Μαρθιάλ)".

Και ο Κρόιφ; "Είναι σπουδαίος παίκτης αλλά έπαιζε πιο πίσω από όσο έπρεπε, αφού αυτή ήταν η τακτική της ομάδας του".

Όσο για τη ρεβάνς, σχολίασε: "Ήδη γνωρίζουμε και έχουμε πιο καθαρή εικόνα για την Μπαρτσελόνα. Το πρόβλημα θα είναι πάντως πιο μεγάλο για τους Ισπανούς. Εμείς εκτός από το 1-0 θα έχουμε στη Βαρκελώνη και τους Τερζανίδη - Φουντουκίδη, οπότε οι ελπίδες μας εξακολουθούν αν είναι πολλές".

Χένες Βασβάιλερ: "Ήταν μια δυνατή αναμέτρηση. Κάναμε προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε την ισοπαλία, αλλά η ομάδα μου δεν ενήργησε όπως έπρεπε για να φτάσει στο γκολ. Χάσαμε με ένα γκολ διαφορά, ελπίζω όμως ότι στην έδρα μας θα πετύχουμε περισσότερα και θα προκριθούμε.

Όταν βγήκε ο Νέσκενς έβαλα αναγκαστικά έναν αμυντικό γιατί έβλεπα ότι έμπαιναν συνέχεια στην περιοχή μας ο Κούδας και ο Σαράφης. Η νίκη του ΠΑΟΚ ήταν δίκαιη διότι έπαιξε πολύ καλά. Άριστο το κοινό που βοήθησε πολύ την ελληνική ομάδα. Ξεχώρισα τους Κούδα - Σαράφη".


Μιχάλης Μπέλλης (βοηθός προπονητή): "Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν της Μπαρτσελόνα. Τώρα όμως αντιστράφηκαν οι ρόλοι και το πρόβλημα είναι δικό μας με τη νίκη μας επί του μεγάλου αντιπάλου, η οποία μας δημιουργεί τεράστιες υποχρεώσεις για να κερδίσουμε τον πόλεμο, διότι σήμερα κερδίσαμε μόνο μια μάχη. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας για την καλή απόδοση".

Φιλώτας Πέλλιος: "Παίξαμε πολύ καλά, θέλαμε ένα γκολ ακόμη για να βρεθούμε πιο κοντά στην πρόκριση".

Μλάντεν Φούρτουλα: "Ευχαριστώ τον κόσμο που με τη συμπαράστασή του μας βοήθησαν πάρα πολύ. Διατηρούμε τις ελπίδες μας για πρόκριση. Στο ποδόσφαιρο όλα παίζονται, όλα είναι είναι πιθανά".

Κούλης Αποστολίδης: "Παίξαμε πολύ ρεαλιστικά και μπορούσαμε να βάλουμε ακόμη δύο γκολ. Η πρόκριση δεν είναι αδύνατη".

Σταύρος Σαράφης: "Παίξαμε σωστά και κερδίσαμε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης".

Παναγιώτης Κερμανίδης: "Ήμασταν καλύτεροι και κερδίσαμε δίκαια τη φημισμένη Μπαρτσελόνα. Αν μας έδινε το πέναλτι στη φάση που απέκρουσε ο αμυντικός με το χέρι, θα είχαμε κάνει σημαντικό βήμα πρόκρισης".

Αχιλλέας Ασλανίδης: "Καθαρή η νίκη μας, στο ποδόσφαιρο τίποτε δεν είναι απίθανο. Η νίκη μας ήταν ευρωπαϊκή".

Δημήτρης Παρίδης: "Κερδίσαμε δίκαια. Η απόδοσή μας ήταν πολύ καλή. Με λίγη τύχη θα είχαμε το 2-0. Η σκέψη μας είναι στη ρεβάνς στη Βαρκελώνη".

Νέτο Γκουερίνο: "Πολύ δύσκολος ο αγώνας! Παίξαμε πολύ καλά απέναντι στη μεγάλη Μπαρτσελόνα. Κέρδισε ο καλύτερος. Νομίζω ότι πήγα καλά στη νέα μου θέση, γιατί εξετέλεσα κατά γράμμα τις εντολές του προπονητού μου. Συγχαρητήρια στους φιλάθλους μας".

Γιώργος Κούδας: "Έδειξε αρετές μεγάλης ομάδας η Μπαρτσελόνα! Προσπάθησε από την αρχή να παγώσει το παιχνίδι και να μας κόψει τον ρυθμό. Οπωσδήποτε δεν πήγαμε πολύ καλά επιθετικά, με αποτέλεσμα να μη δημιουργήσουμε πολλές ευκαιρίες. Η νίκη μας όμως είναι πολύ μεγάλη".

Γιόχαν Κρόιφ: "Στο α' ημίχρονο είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού και κρατούσαμε περισσότερο την μπάλα. Οι αντίπαλοί μας είχαν τρεις ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο ενώ εμείς δύο. Στο β΄ημίχρονο δεν είχαμε τόσο συχνά την κατοχή της μπάλας.

Ο ΠΑΟΚ είναι μια πολύ καλή ομάδα και παρουσιάστηκε καλύτερος από τότε που παίξαμε αντίπαλοι με τον Άγιαξ. Έχει περισσότερη εμπειρία. Μου άρεσε σαν σύνολο, αλλά ξεχώρισα και τους Κούδα, Γκουερίνο, Σαράφη, Αποστολίδη.

Ο διαιτητής σφύριξε πράγματα ασήμαντα. Διαμαρτυρόμουν γιατί παρατηρούσε συνεχώς τους συμπαίκτες μου. Οι συμπαίκτες μου μιλούσαν μεταξύ τους και αυτός νόμιζε ότι απευθύνονταν σε αυτόν.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος θα προκριθεί τελικά. Το 1-0 πάντως δεν είναι άσχημο αποτέλεσμα για εκτός έδρας παιχνίδι. Εξαιρετικό το κοινό του ΠΑΟΚ, βοήθησε τρομερά την ομάδα".


Την επόμενη μέρα επρόκειτο να αντιμετωπίσει στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός (!) την Δυναμό Κιέβου. Οι παίκτες του είχαν την ευκαιρία να δουν το ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια στις δηλώσεις τους τόνισαν...

Σιώκος: "Ο ΠΑΟΚ κέρδισε δίκαια, η Μπαρτσελόνα ήταν μηδέν. Εξαίρεση ο Κρόιφ. Από τον ΠΑΟΚ καλύτεροι οι Κούδας - Αποστολίδης, αλλά και οι υπόλοιποι ήταν καλοί. Η ρεβανς θα είναι δύσκολη γιατί θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να σκοράρει".

Γκαϊτατζής: "Δίκαιη νίκη, παίχτηκε δυνατό παιχνίδι. Πλην του Κούδα, οι άλλοι με απογοήτευσαν (;). Η ρεβάνς είναι ζήτημα τύχης".

Αϊδινίου: "Ο ΠΑΟΚ πέτυχε μια πολύ μεγάλη νίκη! Αλλά στη ρεβάνς έχει λίγες ελπίδες. Συγχαρητήρια στον κόσμο του ΠΑΟΚ, αυτός συνέβαλε αποφασιστικά για να φτάσει η ομάδα στην επιτυχία. Μου άρεσαν οι Κούδας, Αποστολίδης, Γκουερίνο".

Δεληκάρης: "Με απογοήτευσε η Μπαρτσελόνα. Δίκαιη η νίκη του ΠΑΟΚ με πρώτο παίκτη τον Κούδα. Η ρεβάνς είναι πολύ δύσκολη, ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά".

Αγγελής: "Δίκαιο το 1-0 δε μου άρεσαν οι Ισπανοί. Εκτός φυσικά του Κρόιφ. Για τον ΠΑΟΚ θα είναι δύσκολη πρόκρισή του. Οι παίκτες του πάντως έπαιξαν πολύ καλά".

Κελεσίδης: "Δίκαια κέρδισε ο ΠΑΟΚ, που έπαιξε πολύ καλά στο β' μέρος. Ξεχώρισαν τους Κούδα, Φούρτουλα και Γκουερίνο. Δυσκολίες μεγάλες θα συναντήσει στη ρεβάνς. Από την Μπαρτσελόνα μου άρεσαν ο Ερέδια και ο δεξιός οπισθοφύλακας".

Συνετόπουλος: "Από τον ΠΑΟΚ ήταν όλοι οι παίκτες του καλοί και θα μπορούσαν να είχαν πετύχει ακόμη ένα γκολ, για να έχουν περισσότερες πιθανότητες για πρόκριση στη Βαρκελώνη. Η Μπαρτσελόνα δε μου άρεσε, πολύ καλός ο Ερέδια".

Πουπάκης: "Πολύ καλός ο ΠΑΟΚ, κέρδισε δίκαια. Η Μπαρτσελόνα πήγε για το Χ, αλλά έχασε. Είναι και αυτό μέσα στο ποδόσφαιρο, στο οποίο όλα μπορεί να συμβούν".

Βιέρα: "Πολύ καλός ο ΠΑΟΚ. Έπιασε το δικό του παιχνίδι. Δε νευρίασαν καθόλου οι παίκτες του, περίμεναν τους επιθετικούς στην άμυνα και με λίγη τύχη θα μπορούσαν να έχουν σημειώσει περισσότερα γκολ".

Παρόντες στο ματς και ο Αλκέτας Παναγούλιας, όπως και ο τεχνικός της Δυναμό, Βαλερί Λομπανόφσκι ...

Αλκέτας Παναγούλιας:
"Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός κυρίως στην επανάληψη. Μπορούσε άνετα να κερδίσει με μεγαλύτερο σκορ. Μορφές του αγώνα οι Κούδας και Γκουερίνο".

Βαλερί Λομπανόφσκι: "Ήταν τρομερή ομάδα Ο ΠΑΟΚ! Δεμένο συγκρότημα και πολύ σωστά στημένο! Αν έπαιζε από την αρχή πιο γρήγορο παιχνίδι θα μπορούσε να έφτανε σε μεγαλύτερο σκορ. Δεν ξεχώρισα παίκτες αλλά σαν σύνολο έκανε εξαιρετική εντύπωση. Προσωπικά εμένα με ενδιαφέρει το σύνολο και ο ΠΑΟΚ διαθέτει θαυμάσιο! Πραγματικά πρόκειται για πολύ μεγάλη ομάδα".

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4