Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

31 Ιουλίου 2017

Μπαράζ με τον Άρη μέσα στο κατακαλόκαιρο (1960)

Σαν σήμερα στις 31/7/1960, ο ΠΑΟΚ με τον Άρη αναμετρήθηκαν στο γήπεδο Χαριλάου, για το ποια ομάδα θα καταλάβει τελικά την 7η θέση, στο πρωτάθλημα της περιόδου 1959–1960...
 
Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–1960 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών.

Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.

Σαν σήμερα λοιπόν, στις 31/7/1960, στο Χαριλάου αναμετρήθηκαν ο ΠΑΟΚ με τον συμπολίτη για το ποια ομάδα θα καταλάβει τελικά την 7η θέση. 

Το παιχνίδι έγινε κάτω από αφόρητο καύσωνα, παρουσία λίγων θεατών (μόλις 973 τα εισιτήρια) και οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0. 

Ο Δικέφαλος ξεκίνησε καλύτερα, αλλά στη συνέχεια οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν και απείλησαν σε μια δυο περιπτώσεις, χωρίς όμως να νικηθεί ο Πρόγιος...

Ο ΠΑΟΚ είχε στο παιχνίδι δύο δοκάρια σε ισάριθμα σουτ των Χαβανίδη στο 43' και Λέανδρου στο 75'. Τελικά η ομάδα μας ήταν αυτή που τερμάτισε στην 7η θέση λόγω καλύτερης διαφορά τερμάτων από τον συμπολίτη.

Μπροστά στον διαιτητή Χατζηνικολάου οι ομάδες παρατάχτηκαν ως εξής:

Αρης: Πετράκης, Νανάκος, Τριανταφύλλου, Γιαννακόπουλος, Τσομπάνης, Χατζηκώτσος, Σπανόπουλος, Πέρρος, Καλιοντζής, Πασχαλίδης, Παπουτσόπουλος.

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Ραπτόπουλος, Κεμανίδης, Σακερτζής, Γιανέλλος, Νικολαΐδης, Λέανδρος, Χαβανίδης, Μουρατίδης, Κατηκαρίδης, Λάππας.

Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος:
Εκείνη τη μέρα μάλιστα (31/7), την τελευταία του Ιουλίου, ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδος, με τον ΠΑΟΚ να αποκτά τους: Σιδηρόπουλο (Ελπίδα Δράμας), Βασιλειάδη (Απόλλωνα Σερρών), Γιακουμή (ΠΑΟΔ), Κουραίτη (ΑΕ Κιλκίς), Τασσόπουλο (Μακεδονικού), Τσιάρτα (Άρη Παλαιοχωρίου), Κατσουπάκη (Ελευθεριακό), Βούκαλη (Μέγα Αλέξανδρο), Ιατρού (Κεραυνό) και Γκάγκαν (ΑΕ Νεαπόλεως). 

Κάποιοι από αυτούς τα χρόνια που ακολούθησαν έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο με την παρουσία τους στον Δικέφαλο...
 
Μεταξύ των παικτών που παραχωρήθηκαν ήταν και ο Γεντζής (Ηρακλή Έδεσσας)...

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32.

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. 

Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την ΑΕΚ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη. 

Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της ΑΕΚ).

* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί πάλι του Παγκορινθιακού στην περίπτωση ισοπαλίας.

* Μετά τη λήξη της πρώτης διοργάνωσης το καλοκαίρι του 1960, οι ομάδες δεν αυξήθηκαν παρά την αρχική πρόθεση της ΕΠΟ, με τον αριθμό των 16 να κρίνεται ως ο ιδανικός προς διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος στην Ελλάδα και να διατηρείται σταθερός για 7 επιπλέον περιόδους. 

Έγινε 18 τελικά μόνο το 1967, όταν η επιτυχία του θεσμού της εθνικής Κατηγορίας ήταν πλέον αδιαμφισβήτητη και πάντως όχι πριν εκλείψουν πλήρως (λόγω επιδείνωσης των σχέσεων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού σε ανεπίστρεπτο βαθμό) οι πιθανότητες ανασύστασης του πάλαι ποτέ Π.Ο.Κ. και άρα μίας ενδεχόμενης αναβίωσης των κυπέλλων Πάσχα, Χριστουγέννων ή Σεπτεμβρίου, η οποία θα απαιτούσε ελεύθερες ημερομηνίες.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4