Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

29 Ιουλίου 2017

Σαν σήμερα ο Δημήτρης Παρίδης στον ΠΑΟΚ (1968)


Σαν σήμερα στις 29/7/1968, ο Δημήτρης Παρίδης γινόταν κάτοικος Τούμπας...


Ένα ξεχωριστό πρόσωπο της ιστορίας του Δικεφάλου, που το πέρασμα του από την ομάδα, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του. 

Κάθε καλοκαίρι, τα μεταγραφικά ονόματα πέφτουν στο τραπέζι με τη μορφή καταιγίδας, πολλά εξ αυτών είναι "μητροπολίτες" και απλά επιθυμίες κάποιων μάνατζερ που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε "δημοσιογραφικές πένες". 

Δράττοντας την ευκαιρία γυρίζουμε στο καλοκαίρι του 1968, όταν σαν σήμερα στις 29/7/1968 ο Παρίδης γινόταν κάτοικος Τούμπας...

Καλοκαίρι του 1968 λοιπόν, μεταγραφική περίοδος ήταν, καλή ώρα σαν τώρα, όταν ο ΠΑΟΚ άρπαξε (έργο Παντελάκη φυσικά) από τα χέρια του συμπολίτη τον 23χρονο τότε Καβαλιώτη Δημήτρη Παρίδη. 

Γεννημένος το 1945, αγωνίστηκε από το 1965 στον ΑΟ Καβάλας και στη συνέχεια -το καλοκαίρι του 1968- η καριέρα του βάφτηκε στα ασπρόμαυρα! 

Η μεταγραφή στοίχισε 100.000 δρχ και ο ΠΑΟΚ (μέσα στα ανταλλάγματα) παραχώρησε στην Καβάλα τους Χαραλαμπίδη και Μαχαιρίδη!

Ήρθε στην Τούμπα το ίδιο διάστημα μαζί με τους Αχιλλέα Ασλανίδη και Χρήστο Τερζανίδη και έμεινε για εννιά χρόνια. 

Την ίδια εποχή ο Γιώργος Κούδας επέστρεψε οριστικά στον Δικέφαλο μετά την περιπέτεια με τον Ολυμπιακό και η 4άδα αυτή -μαζί και με άλλους μεγάλους άσους της εποχής- ήταν βασικότατη για τις μετέπειτα μεγάλες επιτυχίες του ΠΑΟΚ.

Τυχερή η γενιά των ΠΑΟΚτσήδων εκείνης της εποχής, που είδε ιδίοις όμμασι τον θρυλικό "Μητσάρα" να χορεύει στα ελληνικά, αλλά και διεθνή γήπεδα τους αμυντικούς που τον είχαν αντίπαλο. 

Ο Παρίδης έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην πολύχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ, και δικαιότατα ανήκει στο πάνθεο των μεγάλων μορφών της ΠΑΟΚτσήδικης ιστορίας.

Ταχύτατος εξτρέμ, διεμβολιστής, με κοφτή τρίπλα και πολλή εξυπνάδα στο παιχνίδι του, ήταν ένας διαρκής πονοκέφαλος για τους εκάστοτε αντιπάλους του. Ο κόσμος τον λάτρευε, γιατί εκτός από εξαιρετικός παίκτης ήταν και "τυπάς"!

Ο ΠΑΟΚ του 1968, μετά την επιστροφή του Κούδα. Ο Παρίδης βρίσκεται στην κάτω σειρά, 2ος από δεξιά.

Τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη φορούσε μέχρι το 1977, αγωνιζόμενος σε 183 ματς πρωταθλήματος, στα οποία σημείωσε 49 γκολ. 


Έπαιξε επίσης σε 31 αγώνες κυπέλλου (19 γκολ), καθώς και σε 4 παιχνίδια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, 8 του Κυπελλούχων (3 γκολ) και ένα παιχνίδι στο Πρωταθλητριών (στη νίκη με 2-0 του ΠΑΟΚ στη Λευκωσία επί της Ομόνοιας).

Ευτύχησε να ανήκει στο ρόστερ του ΠΑΟΚ που σήκωσε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του Δικεφάλου 1975-76, αν και είχε μόνο μία συμμετοχή στο περίφημο ματς στο Αγρίνιο, υπόθεση Ράμμου. καθώς και τα δύο κύπελλα (1972 και 1974). 

Αξέχαστο το γκολ που πέτυχε στον τελικό του '74 στη Νέα Φιλαδέλφεια επί του Ολυμπιακού! Ένα γκολ ασύλληπτης ομορφιάς και υψηλής τεχνικής... Στο ίδιο ματς κέρδισε και το πέναλτι με το οποίο ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 2-1... 
Τα τρία ευρωπαϊκά του γκολ τα σημείωσε στα παρακάτω ματς:

3/10/1973: ΠΑΟΚ - Λέγκια Βαρσοβίας (α΄γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων) 1-0, Παρίδης στο 80'

7/11/1973: ΠΑΟΚ - Λυών (β΄γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων) 4-0, Παρίδης στο 25' και στο 61'. Τα άλλα δύο τα πέτυχαν ο Ασλανίδης στο 37' και ο Σαράφης στο 80'. Για αυτό το ματς ο Παρίδης είχε δηλώσει: "Ότι κάναμε μάς έπιανε. Έβαλα το πρώτο μεγάλο γκολ".

Στο διάστημα 1972-1975 αγωνίστηκε 6 φορές με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας...

Ψάχνοντας σε δημοσιεύματα της εποχής βρήκαμε ότι η καριέρα του τερματίστηκε άδοξα το 1977 σε ηλικία 32 ετών, λόγω ... εφορίας, η οποία του είχε στείλει ένα πρόστιμο 200.000 δρχ (σημαντικό ποσό τότε).

Ο Παρίδης δεν μπόρεσε να βρει βοήθεια από κάποιους (ούτε από την ομάδα) και έτσι έφυγε στο Βέλγιο στον αδερφό του. Στη Θεσσαλονίκη είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία πως το "κάρφωμα" έγινε από συμπολίτες!
Μετά την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ο Παρίδης ασχολήθηκε με το ΠΡΟ-ΠΟ που είχε στην Καβάλα, ενώ εργάστηκε και σαν τραγουδιστής (η δεύτερη μεγάλη αδυναμία του)! Έφυγε από τη ζωή στις 22/8/2015 σε ηλικία 70 ετών...


Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4