Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

12 Ιουνίου 2017

Ισοπαλία σε επεισοδιακό παιχνίδι (1966)

Σαν σήμερα στις 12/6/1966, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Άρη, για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος, της περιόδου 1965-1966...

Βρισκόμαστε στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος  και ήταν ένα παιχνίδι με μικρή βαθμολογική σημασία, στο οποίο όμως συνέβησαν πράματα και θαύματα!

Η αντιπαλότητα με τον Άρη είναι δεδομένη από το 1926 και εδώθε, καθώς πάντα οι συμπολίτες έβλεπαν τα μεταξύ μας παιχνίδια σαν "τη μητέρα των μαχών"...

Το παιχνίδι ξεκίνησε στις 17:00'. Ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά και είχε μόλις στο 2' την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Αφεντουλίδη από τον Ναλμπάντη. Το πέναλτι όμως που εκτέλεσε ο Κούδας το απέκρουσε ο Χρηστίδης. 

Δύο λεπτά αργότερα (4') τραυματίστηκε ο Χαραλαμπίδης και ο Δικέφαλος έπαιξε για όλο το υπόλοιπο διάστημα με παίκτη λιγότερο, καθώς τότε δεν επιτρεπόταν οι αλλαγές!

Στο 30΄ ο ΠΑΟΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν σε κόρνερ του Λέανδρου, ο Χρηστίδης έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του και ο Σεμερτζής  πρόλαβε να τη διώξει, λίγο πριν περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Αν και έπαιζε με 10 παίκτες ο ΠΑΟΚ, στο 44' άνοιξε το σκορ με τον Γιώργο Κούδα. Ένα γκολ που αμφισβήτησαν οι φιλοξενούμενοι (τι πρωτότυπο!), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκτεταμένα επεισόδια στα οποία πρωτοστάτησαν, οι Γριμπελάκος, Σεμερτζής από τον Άρη και Τάτσης, Μήτρακας από τον ΠΑΟΚ.  Παρόλα αυτά ο Λέλος Βαμβακόπουλος, ο διαιτητής του παιχνιδιού, συνέχισε το ματς...
Η στιγμή που ο Χρηστίδης,  δέχεται το γκολ από το σουτ του Γιώργου Κούδα στο 44' .

Στο 60' ο συμπολίτης ισοφάρισε με πέναλτι του Χατζηκώστα, μετά από ανατροπή του Αλεξιάδη από τον Θεοφανίδη.
Η στιγμή που ο Τάκης Μουσελεμίδης δέχεται την ισοφάριση από εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Χατζηκώστα στο 60'.

Στην επανάληψη και προς το τέλος του αγώνα, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με 9, ακόμη και με 8 παίκτες, λόγω τραυματισμού του Λέανδρου στο 81' και του Μήτρακα λίγο αργότερα! 

Από τον ΠΑΟΚ διακρίθηκαν οι Κούδας, Λέανδρος, και Αφεντουλίδης, ενώ από τον Άρη, οι Χρηστίδης, και Κωνσταντινίδης.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Μουσελεμίδης, Μήτρακας, Μακρής, Θεοφανίδης, Βασιλειάδης, Νικολαΐδης, Χαραλαμπίδης, Κούδας, Λέανδρος, Γιακουμής, Αφεντουλίδης.

Άρης: Χρηστίδης, Ναλμπάντης, Ψηφίδης, Σπυρίδων, Σεμερτζής, Γριμπελάκος, Χατζηκώστας, Κωνσταντινίδης, Αλεξιάδης, Πετκάκης, Δεμίρης.

Στην αρχική φωτογραφία που είναι από αυτό το παιχνίδι, το ελάφι του ΠΑΟΚ, ο 19χρονος τότε Γιώργος Κούδας, κοντρολάρει την μπάλα, ενώ από κοντά τον παρακολουθεί ο Σπυρίδων του Άρη. 

Η βαθμολογία μετά την 29η αγωνιστική.

* Και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από εκείνο το πρωτάθλημα:

* Στο ρόστερ του ΠΑΟΚ εκείνης την σεζόν (1965-1966) ανήκαν οι: Μουσελεμίδης, Καζίας, Μήτρακας, Τάτσης,  Βαλτσάνης, Μακρής, Θεοφανίδης, Μουρατίδης, Γιακουμής, Βασιλειάδης, Λέανδρος, Αποστολίδης, Χαραλαμπίδης, Πληγουράς, Νικολαΐδης, Τσοπλάκης, Καζαντζίδης, Μαχαιρίδης, Κοντογιώργος, Κούδας, Αφεντουλίδης.

* Εκείνη τη χρονιά, η ομάδα τερμάτισε στην 6η θέση, έχοντας τον Γιουγκοσλάβο Μίλε Κος στον πάγκο, παρά το γεγονός ότι μετά την βαριά ήττα στην Κατερίνη από τον Πιερικό, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση!

* Ο Κος δεν κάθισε στον πάγκο της ομάδας μας για ένα παιχνίδι κυπέλλου (είχε κοουτσάρει ο Λευτέρης Παπαδάκης), αλλά στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη σεζόν μετρώντας 30 παρουσίες σε 30 συνολικά παιχνίδια που έδωσε ο ΠΑΟΚ.

* Σε μια σεζόν που η ομάδα είχε 10 νίκες, 9 ισοπαλίες και 11 ήττες, συγκέντρωσε 59 βαθμούς με 43-49 τέρματα. Από τα 43 τέρματα του ΠΑΟΚ, τα 26 τα είχαν πετύχει οι Κούδας - Χαραλαμπίδης (από 13 ο καθένας).

* Η διοργάνωση διήρκησε από 28 Νοεμβρίου 1965 έως 19 Ιουνίου 1966 και οι αγώνες κατάταξης που προέκυψαν δεν ολοκληρώθηκαν παρά ένα μήνα αργότερα. 

Η χαρακτηριστική καθυστέρηση για την έναρξη οφειλόταν σε "διοικητικές ταραχές στην ΕΠΟ", αναλυτικότερα σε παρασκηνιακή αντιπαράθεση μεταξύ του "κατεστημένου" των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με το συνασπισμό δυνάμεων της ΑΕΚ και των μακεδονικών συλλόγων, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει προσωρινά τον έλεγχο της Επιτροπής Διεξαγωγής Πρωταθλήματος. 

Παράπλευρη συνέπεια, υπήρξε το γεγονός ότι Άρης και ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν έναν γύρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι δε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δύο, χωρίς να έχουν επίσημες αναμετρήσεις στο ενεργητικό τους.

* Σύστημα βαθμολογίας: 3 βαθμοί η νίκη – 2 η ισοπαλία – ένας (1) η ήττα.

Και κλείνουμε ξαναγράφοντας κάποια από τα ... ωραία της σεζόν!

* Πανιώνιος-Ολυμπιακός 1-1 την 16η αγωνιστική: διακόπηκε στο ημίωρο όταν ο Δανός διαιτητής Μίκαλσεν δέχθηκε επίθεση των γηπεδούχων παικτών έπειτα από τον καταλογισμό πέναλτι σε βάρος τους και την πρότερη αποβολή δύο από αυτούς (23' και 26'). Κατακυρώθηκε 2-0 υπέρ των φιλοξενούμενων και ο Πανιώνιος τιμωρήθηκε με αφαίρεση του βαθμού της ήττας.

* ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-2 την 19η αγωνιστική: διακόπηκε στο 88' όταν ο Πορτογάλος διαιτητής Λοσάντα δέχθηκε επίθεση των γηπεδούχων παικτών έπειτα από την κατακύρωση του δεύτερου τέρματος σε βάρος τους. Παρότι στο φύλλο αγώνα αναγραφόταν η ολοκλήρωσή της, η συνάντηση κατακυρώθηκε με 2-0 υπέρ των φιλοξενούμενων και από την ΑΕΚ αφαιρέθηκε ο βαθμός της ήττας.

* Πανσερραϊκός-ΑΕΚ την 20ή αγωνιστική: δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας μη προσέλευσης των φιλοξενούμενων ως διαμαρτυρία στην τιμωρία τους για τα επεισόδια της προηγούμενης Κυριακής. Κατακυρώθηκε 2-0 υπέρ των γηπεδούχων και η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση του βαθμού της ήττας (εκ νέου μηδενισμός)

Αγώνες κατάταξης. Για τις θέσεις 13 έως 15 και παραμονή των δύο από τους τρεις στην κατηγορία:
- Κυριακή 3 Ιουλίου στη Λάρισα, Πανσερραϊκός-Παναιγιάλειος 1-0 (Καλαποδάς 18').
- Τετάρτη 6 Ιουλίου στη Ν. Φιλαδέλφεια, Παναιγιάλειος-Προοδευτική 1-0 (Κρητικόπουλος 80').
- Κυριακή 10 Ιουλίου στα Τρίκαλα, Προοδευτική-Πανσερραϊκός 2-1 (Σκούφος 40', Γρυπαίος 44' / Φραγκόπουλος 86'). Υποβιβάστηκε ο Παναιγιάλειος!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4