Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

29 Ιουνίου 2017

Χαμένη κούπα από ατυχία, αστοχία & διαιτησία (1983)

Σαν σήμερα στις 29/6/1983, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ, στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, της περιόδου 1982-1983 ...

Δύο χρόνια μετά τον χαμένο τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας από τον Ολυμπιακό με 3-1, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε και πάλι στον τελικό να διεκδικεί το τρόπαιο, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ...
Ο Δικέφαλος του Βορρά για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε διαδοχικά τους: Αναγέννηση Καρδίτσας (7-0), Αλμωπό Αριδαίας (0-3), Βύζαντα (1-3), Εθνικό Αλεξανδρούπολης (0-2, 0-4), Παναργειακό (0-1 και 0-2 α.α.), Ρόδο (2-0, 1-0).
Χέερ - Σενέκοβιτς σε μια χειραψία τους, πριν τη έναρξη του παιχνιδιού

Σημείωσε 25 γκολ και δέχτηκε μόλις 1... Μια σχετικά εύκολη πορεία, απέναντι σε μικρομεσαίες ομάδες, καθώς ήταν από τις λίγες φορές που η κληρωτίδα μας έκανε τα κέφια!
Αυτή ήταν η 4η συνεχόμενη χρονιά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο Κύπελλο (τις προηγούμενες τρεις είχε πάρει πρόκριση ο ΠΑΟΚ) και το παιχνίδι θα γινόταν 5 χρόνια μετά τον τελικό του 1978, στον οποίον η ΑΕΚ είχε επικρατήσει με 2-0.
Πολύς κόσμος ακολούθησε την ομάδα από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, δημιουργώντας μια πολύ δυναμική κερκίδα τόσο στο ΟΑΚΑ όσο και στους δρόμους της πρωτεύουσας που στέναξαν από το πάθος του ΠΑΟΚτσήδικου λαού!
Το παιχνίδι κρίθηκε μεν στην ατυχία και αστοχία του ΠΑΟΚ που έβαλε την ΑΕΚ στα δίχτυα και έχασε σωρία σημαντικών ευκαιριών (ενώ ουσιαστικά δέχτηκε 2 γκολ σε 2 επιθέσεις)  αλλά  και στο διαιτητικό τρίο δε, που έκοβε με κάθε ευκαιρία τις επιθέσεις του ΠΑΟΚ με ανύπαρκτα οφσάιντ και φάουλ, ενώ του ακυρώθηκε και κανονικό γκολ στο 1-0. 
(Video με όλες αυτές τις φάσεις στο τέλος του κειμένου).

Έτσι ενώ ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε προηγηθεί στο σκορ, οι παραπάνω παράγοντες,  δεν το επέτρεψαν να συμβεί:
Στο 3', αλλεπάλληλες ντρίπλες του Κούδα από τα δεξιά, σέντρα στον Κωστίκο που αστόχησε και η άμυνα απομάκρυνε.
Στο 5', ο Γκουερίνο βρήκε τον Κούδα σε πλεονεκτική θέση, αυτός μόνος του με τον Αρβανίτη από τα 3 μέτρα σούταρε απελπιστικά άουτ!
Στο 8', σουτ του Τρίμχολντ άουτ.

Στο 14', ο Αρβανίτης σταμάτησε την τελευταία στιγμή συνδυασμό Κούδα - Κωστίκου. 

Ο ΠΑΟΚ είχε μπει πολύ δυνατά στο ματς πίεσε την αθηναϊκή ομάδα, αλλά το γκολ δεν ήρθε. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στο 27' ο Μαύρος έκανε το 1-0...
Στο 38', ο ΠΑΟΚ κέρδισε έμμεσο δύο μέτρα έξω από τη μικρή περιοχή της ΑΕΚ. Το εκτέλεσε ο Κούδας με πάσα στον Γκουερίνο, όμως το σουτ του Νέτο κόντραρε στο σώμα του Μανωλά.

Στο 41', ο Βασσάρας ακύρωσε γκολ του Κωστίκου, με υπόδειξη του βοηθού για οφσάιντ του Δημόπουλου στην αρχή της φάσης... (ανύπαρκτο).
Στην επανάληψη και στο 64' ο ΠΑΟΚ χάνει μεγάλη ευκαιρία για το 1-1. Ο Δαμανάκης βγάζει τον Δημόπουλο σε καλή θέση, αυτός πλασάρει από πάνω τον Αρβανίτη, η μπάλα έχει πορεία προς τα δίχτυα, αλλά ο Αρδίζογλου προλαβαίνει με κεφαλιά και απομακρύνει...

Λίγο νωρίτερα (αρχική εικόνα) ο Κούδας πέρασε 2-3 αμυντικούς, βγήκε τετ α τετ με τον Αρβανίτη, σούταρε δυνατά, αλλά ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ με το σώμα απέκρουσε στην καλύτερη ευκαιρία του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι! Αν εκεί γινόταν το 1-1 θα μιλούσαμε για άλλο ματς!

Μετά το 70' η πίεση του ΠΑΟΚ αυξήθηκε ακόμη περισσότερο όμως το γκολ δεν ήρθε. Στο 80' ο Βλάχος βρήκε την ευκαιρία στην κόντρα και έκανε το 2-0 και κάπου εκεί τελείωσαν όλα! 

Η τελευταία καλή στιγμή για την ομάδα μας ήρθε στο επόμενο λεπτό, με τον Αρβανίτη να σταματάει το σουτ του Κωστίκου.
Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παπαπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Αρδίζογλου, Μπαλλής, Δίντσικος (84' Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (74' Τρανταφυλλίδης), Κούδας, Γκουερίνο, Τρίμχολντ, Κωστίκος, Δημόπουλος.
* Σοβαρά επεισόδια έγιναν πριν την έναρξη του αγώνα, τόσο στο γήπεδο, όσο και στον πέριξ αυτού χώρο. Λίγες ώρες πριν το παιχνίδι στην περιοχή της Ομόνοιας υπήρχαν 5.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ, χωρίς αστυνομική προστασία και τα σχετικά, ενώ λίγο πριν τη σέντρα Κούδας και Βλάχος (αρχηγοί), μίλησαν στον κόσμο προσπαθώντας να τον ηρεμήσουν.
* Από 2,5 εκατομμύρια πλήρωσαν οι δύο ομάδες για τις καταστροφές στο γήπεδο, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή. Το ποσό τελικά πληρώθηκε από τις εισπράξεις του τελικού...

Παρακάτω το video του τελικού...


Το video με τις κομμένες από το διαιτητικό τρίο φάσεις...

* Να σημειωθεί, πως εκείνη την σεζόν ο ΠΑΟΚ έκανε στο πρωτάθλημα 2 άνετες νίκες απέναντι στην ΑΕΚ, με συνολικό σκορ 8-1. (Νίκη με 5-0 στην Τούμπα και 1-3 στην Κόρινθο). Επίσης την αθηναϊκή ομάδα την είχαμε κερδίσει και σε φιλικό παιχνίδι στις 25/8/1982, με 4-1...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4