Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

20 Απριλίου 2017

Η ίδρυση του ΠΑΟΚ (20.04.1926)

Σαν σήμερα στις 20/4/1926, ιδρύθηκε ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κωνσταντινουπολιτών που είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής»...

O «Ερμής» δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα.

Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε την Τρίτη, 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822) ημερομηνία (20/4/1926) που αποτελεί και την επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου.

Στις 20/4/1926 λοιπόν κι έπειτα από διαδικασίες που διήρκεσαν σχεδόν τέσσερις μήνες, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.

Η ίδρυση του ΠΑΟΚ πέρασε από πολλά στάδια που ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 1925 και ολοκληρώθηκαν στις 20 Απριλίου 1926 με την επίσημη αναγνώριση της ομάδας από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι διαδικασίες κινήθηκαν στα τέλη του 1925 από διοικητικά και ποδοσφαιρικά στελέχη που προέρχονταν από το πολιτιστικό σωματείο της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. 

Αρχικός σκοπός ήταν να διαχωριστεί το αθλητικό κομμάτι από το υπόλοιπο σωματείο που είχε δημιουργηθεί ως συνδετικός κρίκος των Προσφύγων της Πόλης και να λειτουργήσει με ανεξάρτητη διοίκηση.

Το αρχικό καταστατικό της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης άλλωστε προέβλεπε αυτή την εξέλιξη με το άρθρο 27 που ανέφερε «Εάν εν το κοινωνιολογικό τμήματι ιδρυθεί και αθλητικό τμήμα, δύναται τούτο να καταρτισθεί ανεξάρτητον και υπό ιδίαν ονομασίαν, συμφώνως προς τους κανονισμούς της Ολυμπιακής Επιτροπής». 

Οι άνθρωποι που πήραν αυτή την πρωτοβουλία ξεκίνησαν με σκοπό να προσθέσουν απλά τον όρο «Αθλητική» στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, αλλά βρήκαν εσωτερικά εμπόδια και η διοίκηση που είχαν εκλέξει κρίθηκε νομικά παράτυπη επειδή δημιουργήθηκε έπειτα από διοικητικό συμβούλιο και όχι από Γενική Συνέλευση.

Η «μάχη» ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε μεγάλη διάρκεια και η κοινή Γενική Συνέλευση που έγινε στις 7 Μαρτίου 1926 για να λύσει ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο του 1925 έφερε την απόλυτη διάσπαση. 

Μετά από εσωτερικές συνεννοήσεις όσοι ήταν αντίθετοι στην αποκοπή δημιούργησαν κοινό μέτωπο και πήραν την διοίκηση του Αθλητικού σωματείου. Με 92 ψήφους ο Νίκος Πετρόπουλος αναδείχθηκε πρόεδρος και ισοβάθμησε με τον Αριστείδη Μίσιο που ήταν και αυτός στο πλευρό του.

Οι ποδοσφαιριστές που είχαν πρωτοστατήσει στον διαχωρισμό δεν δέχθηκαν την εξέλιξη και έστειλαν ανακοίνωση στις εφημερίδες κατά της διοίκησης που είχε προκύψει. 

«Δηλώνουμε ότι ανήκαμε και ανήκουμε πάντα στο πρώτο νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο και τελούμε υπό τας διαταγάς του. Δε δεχόμαστε να διοικηθούμε από εσάς, έστω και εάν νομιμοποιηθείτε». 

Η απάντηση της νέας διοίκησης της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν η διαγραφή των ποδοσφαιριστών που υπέγραψαν την ανακοίνωση και η παραπομπή τους στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης.

Η άλλη πλευρά αντέδρασε στο γήπεδο και στις 28 Μαρτίου 1926 στη Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό με την ονομασία «Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών». Η ήττα με 5-0 ήταν το λιγότερο αναμενόμενη, αφού οι προστριβές δεν είχαν αφήσει πολλά περιθώρια για προπονήσεις και καθαρό μυαλό.

Η επόμενη κίνηση ήρθε στις 30 Μαρτίου 1926, ημερομηνία που συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών οι Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος, Κωνσταντίνος Κρητικός, Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αριστόδημος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας και υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν "Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών"» όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, προκειμένου οι διαδικασίες να πάρουν επίσημο χαρακτήρα.

Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας και στην οποία εκλέχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η "αίτηση αναγνώρισης" του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.
Πηγή των ανωτέρω εικόνων: skgsports.gr

Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας "Λήθη" που κάπνιζε.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ, που εκλέχθηκε στη Γενική Συνέλευση της 5ης Απριλίου του 1926 και το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά στην αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ήταν το εξής:

Πρόεδρος: Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης,
Α' αντιπρόεδρος: Παντελής Καλπακτσόγλου,
Γενικός γραμματέας: Κωνσταντίνος Κρητικός,
Ειδικός γραμματέας: Μενέλαος Τσούλκας,
Ταμίας: Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος,
Έφορος ποδοσφαίρου: Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,
Έφορος αθλητών: Αριστόδημος Δημητριάδης,
Σύμβουλοι: Παναγιώτης Μαλέσκας, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος και Μιχάλης Θεοδοσιάδης.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4