Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

28 Φεβρουαρίου 2017

Νίκη στο Αγρίνιο με επεισόδια και κομμένο αυτί (1976)

Σαν σήμερα στις 29/2/1976, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον Παναιτωλικό, σε παιχνίδι της 18ης αγωνιστικής της περιόδου 1975-1976 ...

Το παιχνίδι, όσοι έτυχε να το παρακολουθήσουν -και ήταν κοντά στις 9.000 θεατές (7.017 τα εισιτήρια)- ασφαλώς θα θυμούνται όχι τόσο αυτά που έγιναν κατά τη διάρκεια του 90λεπτου, αλλά κυρίως αυτά που ακολούθησαν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Ράμμου!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Ο Δικέφαλος σε μια σεζόν το τέλος της οποίας τον βρήκε να πανηγυρίζει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του, είχε τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού, έβγαλε σημαντικές ευκαιρίες για να σκοράρει, χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στο 72ο λεπτό για να κουνηθούν τα δίχτυα της εστίας του Εφραίμοφ.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο ρέφερι υπέδειξε το πεντακάθαρο πέναλτι που έγινε στον Σταύρο Σαράφη την ώρα που ο Καίσαρας ήταν έτοιμος να σκοράρει, κάτι που τελικά έκανε ο ... παθών από τα 11 μέτρα!

Στο 85' ήταν η σειρά του Παναγιώτη Κερμανίδη να χριστεί σκόρερ, όταν με ωραία κεφαλιά έγραψε το 0-2, κλειδώνοντας το διπλό του Δικεφάλου στη μάχη για τον τίτλο! Τα ωραία όμως ήρθαν μετά τη λήξη της αναμέτρησης ...
Πάρα πολλοί οπαδοί των γηπεδούχων μπούκαραν στον αγωνιστικό χώρο, στοχεύοντας στον διαιτητή με τον οποίον είχαν προηγούμενα από το παιχνίδι που έδωσαν πριν λίγες μέρες στη Λεωφόρο!

Αφού τον πρόλαβαν πριν φτάσει στα αποδυτήρια, τον ποδοπάτησαν, τον χτύπησαν τόσο με τα χέρια τους όσο και με καδρόνια (!), την ώρα που το όλο σκηνικό θύμιζε συνθήκες ζούγκλας, χωρίς ίχνος υπερβολής...

Με τη βοήθεια του Μιχάλη Μπέλλη, ο Ράμμος έφτασε στα αποδυτήρια, όπου διαπιστώθηκε ότι του λείπει το ένα ... αυτί του (ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το ... δάγκωσαν!), ενώ έφερε μώλωπες σε ολόκληρο το σώμα του!

Απίστευτο και όμως αληθινό! Ο άνθρωπος αιμόφυρτος, παρέμενε στα αποδυτήρια, χωρίς κανείς να νοιάζεται για να διακομισθεί στο Νοσοκομείο της πόλης!!!

Ο Παντελάκης ειδοποίησε τον Εισαγγελέα, που με τη σειρά του έδωσε εντολή να μεταφερθεί ο Ράμμος στο Νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες χωρίς όμως να γίνει η συρραφή του αυτιού του καθώς αυτό ... δε βρέθηκε!
To κομμένο και ματωμένο μανίκι του Στέφανου Ράμμου υψώθηκε σαν λάβαρο σε μια ξύλινη κατασκευή σχήματος σταυρού και περιφερόταν από το πλήθος...

Το ωραίο στην υπόθεση είναι πως ο Θεσσαλονικιός διαιτητής, εκτός από δαρμένος, βρέθηκε και μπλεγμένος.

Ο λόγος: Κάποιος από τους αστυνομικούς του έκανε μήνυση για περιύβριση αρχής, ο εισαγγελέας Αγρινίου, έδωσε συνέχεια στο θέμα και έτσι στο δικαστήριο που έγινε στις 12 Μαρτίου, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 11 μηνών, την ώρα που κάποιοι από αυτούς που τον χτύπησαν τιμωρήθηκαν με πολύ μικρότερες ποινές φυλάκισης!
Θυμόμαστε τον Ράμμο, λίγες μέρες αργότερα, σε αθλητική εκπομπή το Σάββατο 6/3/1976 στο κρατικό κανάλι, να δείχνει στην κάμερα το αυτί του που είχε μείνει μισό, με τη σκηνή να προκαλεί μόνο ντροπή για τους οπαδούς που το προκάλεσαν!
Ο ίδιος περιγράφοντας τη σκηνή είχε πει:

"Έγινε πανζουρλισμός και το συρμάτινο κιγκλίδωμα γύρω από τον αγωνιστικό χώρο έπεσε. Ως και οι σύμβουλοι του Παναιτωλικού μου έλεγαν: Ράμμο θα πεθάνεις. Έφτασε η ώρα σου. Ζήτησα την προστασία της χωροφυλακής, αλλά το πλήθος ωρύετο».

«Χώθηκα ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά πριν προφτάσω να ανέβω στο πεζούλι που οδηγεί στα αποδυτήρια, όρμησαν πολλοί επάνω μου και ένας από όλους αυτούς… χρατς, μου έκοψε το αυτί. Δεν μπόρεσα, μέσα στην κόλαση, να δω ποιος με δάγκωσε και μου έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι"
Για την ιστορία ο Παναιτωλικός τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές αποκλεισμό της έδρας του, ενώ το τέλος του πρωταθλήματος τον βρήκε να τερματίζει προτελευταίος, όμως γλίτωσε τον υποβιβασμό, λόγω αύξησης του αριθμού των ομάδων στην Α' Εθνική.

Δεν τη γλίτωσε όμως την επόμενη χρονιά και χρειάστηκε να φτάσουμε στη σεζόν 2011-12 για να επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία.

Όσο για τον Ράμμο; Αυτό ήταν το τελευταίο του παιχνίδι με τη σφυρίχτρα στο στόμα, καθώς αποσύρθηκε από τη διαιτησία...
Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ στο νικηφόρο για τον Δικέφαλο παιχνίδι του Αγρινίου, οι Αποστολίδης, Σαράφης, Γκουερίνο.

Οι συνθέσεις:

Παναιτωλικός: Εφραίμοφ, Χιλ, Σερκίδης, Μίχος, Σιακούφης, Γιακουμής (46' Γούναρης), Γκανιάτσας (76' Δενδρινός), Οικονόμου, Γαβαλάς, Παππάς, Τάκος.

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Αποστολίδης, Σαράφης, Τερζανίδης (46' Κερμανίδης), Κούδας, Γκουερίνο, Παρίδης (75' Αναστασιάδης).
* Στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο αγωνίστηκε απέναντι στον ΠΑΟΚ, η παλιά δόξα του δικέφαλου της δεκαετίας του '60 (1960-1970), Γιάννης Γιακουμής, στην τελευταία του σεζόν ως ποδοσφαιριστής. 
Ο Γιάννης Γιακουμής έφυγε από την ζωή αιφνίδια σε ηλικία μόλις 46 ετών και ενώ ήταν στον πάγκο της Α.Ο. Ξάνθη ως προπονητής, 10 χρόνια αργότερα στις 20/2/1986.

* Εκείνη τη σεζόν οι πρωταθλητές παίκτες του Γκιούλα Λόραντ πέτυχαν σε σύνολο 30 αγώνων: 21 νίκες, 7 ισοπαλίες, ενώ ηττήθηκαν μόλις δύο φορές, από Γιάννινα εκτός και Ατρόμητο εντός, με την τελευταία ήττα να έρχεται την προτελευταία αγωνιστική από τον Ατρόμητο στην Τούμπα σε αδιάφορο παιχνίδι, καθώς το πρωτάθλημα ήταν ήδη εξασφαλισμένο.

* Ο ΠΑΟΚ τελείωσε τη χρονιά έχοντας πετύχει 60 τέρματα (καλύτερη επίθεση!), ενώ δέχτηκε 17 (καλύτερη άμυνα!). Είναι από τις περιπτώσεις που οι αριθμοί λένε την αλήθεια...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4