Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

17 Ιανουαρίου 2017

Διπλό επί του Ηρακλή ... στην Τούμπα! (1960)

Σαν σήμερα στις 17/1/1960, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Ηρακλή στην Τούμπα, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρώτου πρωταθλήματος από καθιερώσεως της Εθνικής Κατηγορίας, της περιόδου 1959-1960...

Το παιχνίδι έγινε στην Τούμπα, αν και γηπεδούχος ήταν ο Ηρακλής, εξαιτίας του ότι το Καυτανζόγλειο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί ...

Ο αγώνας έγινε σε έναν πολύ βαρύ αγωνιστικό χώρο, λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης εκείνων των ημερών και ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο κυριάρχησε μεγάλο πάθος και φανατισμός, τόσο μεταξύ των παικτών αλλά και στις εξέδρες!

Στο 17' σέντρα ο Λέανδρος και ο επερχόμενος Κιουρτζής με βολίδα στην κίνηση έστειλε την μπάλα στο "Γ" του ... Καραπατή! Στο 33' ο Κιουρτζής επιχείρησε ατομική προσπάθεια, ανατράπηκε έξω από την περιοχή και ο ίδιος εκτέλεσε το φάουλ που έδωσε ο διαιτητής Πανάκης, περνώντας την μπάλα μέσα από το τείχος για να γράψει το 0-2!

Οι τυπικά γηπεδούχοι μείωσαν στο 60' με κοντινό σουτ του Ράμμου και στο τελευταίο μισάωρο το παιχνίδι παιζόταν πάνω κάτω, με τις ομάδες να χάνουν μεγάλες ευκαιρίες για να βρουν δίχτυα! Οι δύο τερματοφύλακας (Πρόγιος - Καραπατής), πραγματοποίησαν σωτήριες επεμβάσεις, ενώ δεν φέρουν ευθύνη για τα γκολ που δέχτηκαν αμφότεροι... 

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Κατηκαρίδης, Χασιώτης, Νικολαΐδης, Ραπτόπουλος!

Και κάτι πολύ σημαντικό που συνέβη εκείνη τη μέρα, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε τότε στην Θεσσαλονίκη: Ο έτερος των συμπολιτών (Άρης), ενώ είχε κερδίσει με 2-1 την ΑΕΚ στο Χαριλάου, το παιχνίδι εκείνο φαινόταν σαν να διακόπηκε καθώς ο διαιτητής Δαμαλίτης δεν είχε κλείσει το φύλλο αγώνα! 

Το γεγονός αυτό έφερε και τις τρεις ομάδες της πόλης να βγάζουν ανακοινώσεις εναντίον αυτού του γεγονότος και να παίρνουν θέση υπέρ του συμπολίτη!

Οι συνθέσεις:

Ηρακλής: Καραπατής, Μπέλλης, Μπερεδήμας, Ιωαννίδης, Ράμμος, Παπαδόπουλος, Φάκας, Χασεκίδης Ι, Τουμπέλης, Χασεκίδης ΙΙ, Λιάρος.

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμανίδης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Λέανδρος, Νικολαΐδης, Κατηκαρίδης, Τσαπώνης, Κιουρτζής.

* Στην αρχική εικόνα ο Πρόγιος μπλοκάρει την μπάλα, υπό τα βλέμματα των Κεμανίδη και Ραπτόπουλου.

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον Άρη στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την ΑΕΚ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη. 

Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της ΑΕΚ).

* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί του Παγκορινθιακού στην ισοπαλία.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4