Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

05 Δεκεμβρίου 2016

Ανατροπή στο καμίνι της Τούμπας και κορυφή (1976)

Σαν σήμερα στις 5/12/1976, ο πρωταθλητής της προηγούμενης περιόδου ΠΑΟΚ υποδέχτηκε σε μια κατάμεστη Τούμπα τον Ολυμπιακό, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1976-1977...

Ο αγώνας έγινε σε ένα γήπεδο πραγματικό καμίνι, καθώς κατακλύστηκε κάθε γωνιά του! Κόπηκαν 45.147 εισιτήρια, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για παρουσία 50.000 θεατών, την ώρα που αρκετοί έμειναν εκτός Τούμπας! 

Νούμερα απίστευτα για τα σημερινά δεδομένα, νούμερα που δείχνουν τη διαχρονικότητα της λατρείας του κόσμου για τα τέσσερα γράμματα!

Το αήττητο της Τούμπας απέναντι στον Ολυμπιακό, ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου του 1971, σε ματς για τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1970-71, με τελικό αποτέλεσμα το 0-0... Εκείνη τη μέρα, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ο νόμος του Βορρά και η ομάδα του Πειραιά έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι...

Η βροχή που προηγήθηκε της έναρξης του παιχνιδιού επηρέασε την ποιότητά του, αλλά σε καμιά περίπτωση δε μείωσε το πάθος των παικτών του Μπράνκο Στάνκοβιτς, που πήραν μια δικαιότατη νίκη αν και βρέθηκαν στο 13' πίσω στο σκορ με γκολ δώρο της άμυνάς μας στον Αϊδινίου.

Η μπάλα κόλλησε στη λάσπη, ο Ιωσηφίδης προσπάθησε να τη γυρίσει στον Φούρτουλα, πέρασε κάτω από τα πόδια του (κακή εκτίμηση) και ο Αϊδινίου την προώθησε στην κενή εστία... 

Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 30' με τον Γκουερίνο. Ο Συνετόπουλος (ο τότε νταής της ομάδας του Ολυμπιακού για όσους θυμούνται) και ο Γκλέζος, ανέτρεψαν τον Κούδα, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να υποδείξει το πέναλτι. 
Καρέ καρέ το γκολ της ισοφάρισης από τον Νέτο Γκουερίνο

Το εκτέλεσε ο Γκουερίνο, απέκρουσε ο Πουπάκης, όμως ο Νέτο πήρε το ριμπάουντ και έβαλε φωτιά στην Τούμπα κάνοντας το 1-1.
29': Ο Κούδας μπαίνει στην περιοχή και οι Συνετόπουλος - Γκλέζος ετοιμάζονται να τον ... ανατρέψουν!

Το γκολ που έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ ήρθε στο 75' και ήταν σπάνιας ομορφιάς και ευφυίας... Ο Κούδας ανάλαβε να εκτελέσει ένα φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή και προτίμησε αντί να εκτελέσει απευθείας να τροφοδοτήσει τον Κερμανίδη που πετάχτηκε ανάμεσα από το τείχος, για να στείλει με εξαιρετικό τελείωμα την μπάλα στα δίχτυα, αιφνιδιάζοντας τους πάντες!
75': Ο Κερμανίδης πετυχαίνει το γκολ της νίκης...
Και από άλλη οπτική γωνία...
Και το πανηγυρίζει έξαλλα!

Ο διαιτητής Μιχάλης Ορνεράκης δε μάσησε από τα καμώματα της ομάδας του δημοσίου και δε δίστασε να στείλει στο 38' τον Συνετόπουλο στα αποδυτήρια, δείχνοντάς του την κόκκινη κάρτα, όταν αυτός με ακατανόμαστες εκφράσεις έβρισε τα θεία... 

Οι νταήδες του Πειραιά νόμιζαν πως βρισκόταν ακόμη την εποχή που έπαιρναν τα πρωταθλήματα με ... το έτσι θέλω!
Τρεις εικόνες, τρεις ιστορίες: Στην πρώτη ο Κούδας πανηγυρίζει το 2-1, στη μεσαία ο Συνετόπουλος παρηγορεί τον Πουπάκη για το γκολ που δέχτηκε από τον Γκουερίνο στο 30' και στην τελευταία ο Σάνον (τεχνικός του Ολυμπιακού!) παρηγορεί τον Συνετόπουλο στη φάση της αποβολής του! 

Παρακάτω... Ηχητικό ντοκουμέντο (απόσπασμα) από την ραδιοφωνική περιγραφή του ποδοσφαιρικού αγώνα, με την φωνή του γνωστού ερυθρόλευκου Αντώνη Πυλιαρού, που στο τέλος χρυσώνει το χάπι της (μιας ακόμα) ήττας!
Και μια και ο λόγος για τον Λες Σάνον που βρέθηκε εκείνη τη χρονιά στον πάγκο του Ολυμπιακού, πριν το ματς σε δηλώσεις του για τα παιχνίδια που ακολουθούσαν, είχε πει το περίφημο 2Χ9=18, εννοώντας πως ο Ολυμπιακός θα περάσει από την Τούμπα, κάνοντας σερί εννιά  νικών! 

Δυστυχώς γι' αυτόν οι πρώην παίκτες του, του χάλασαν τα σχέδια και μάλιστα σε δηλώσεις τους τόνιζαν πως ο Άγγλος έχει θέμα με την προπαίδεια, καθώς 2Χ9=16! 

Από τον ΠΑΟΚ ξεχώρισαν οι Κούδας, Τερζανίδης, Κερμανίδης, Γούναρης, Δαμανάκης, χωρίς να υστερήσουν όσοι αγωνίστηκαν! 

Ο Δικέφαλος με την πεντακάθαρη νίκη του έπιασε τον Ολυμπιακό στην κορυφή του πρωταθλήματος (από 16 βαθμούς η καθεμιά ομάδα), όμως έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων ο ΠΑΟΚ ήταν ουσιαστικά πρώτος! 
Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Αποστολίδης (62' Δαμανάκης), Κούδας, Γκουερίνο (72' Ορφανός).

Ολυμπιακός: Πουπάκης, Κυράστας, Σιώκος (76' Λιόλιος), Γκλέζος, Καραβίτης, Σταυρόπουλος (70' Λοσάντα), Συνετόπουλος, Γαλάκος, Δαβουρλής, Αϊδινίου. 

* Στην αρχική εικόνα είναι η στιγμή που ο Φούρτουλα και ο Ιωσηφίδης δε συνεννοήθηκαν καλά στο 13' και ο Αϊδινίου έκανε το 0-1 

* Φοβερό το κλίμα στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ μετά τη νίκη! Όλοι φώναζαν και αναρωτιόταν γιατί φωνάζουν οι Ολυμπιακοί; Δεν ξέρουν ότι όσο υπάρχει Τούμπα θα χάνουν εδώ μέσα;
* Ιδιαίτερα χαρούμενος ήταν ο Παναγιώτης Κερμανίδης, ο οποίος πανηγύριζε έξαλλα τη νίκη που ήρθε μετά το γκολ που σημείωσε ο ίδιος! Παραδέχτηκε ότι εκείνα τα χρόνια είχε ρέντα στο σκοράρισμα ειδικά απέναντι στον Ολυμπιακό και δεν ήταν δυνατόν να μη μείνει πιστός στην παράδοση! 
Δηλώσεις ...

Μπράνκο Στάνκοβιτς: "Και πάλι ίδια γεύση!Ήταν ο χειρότερος Ολυμπιακός. Είχαμε αντίπαλο τον κακό αγωνιστικό χώρο. Όπως είδαν όλοι την εβδομάδα που μας πέρασε, οι αντίπαλοί μας με πρώτο τον Σάνον μιλούσαν ασταμάτητα! 

Πίστευαν ίσως ότι θα μας πτοήσουν με τα λόγια. Είχαν μάλιστα για συμπαραστάτες τους τους συμπολίτες μας (κρατάει χρόνια αυτή ο κολόνια!), όπως τον κ. Παναγούλια ο οποίος αμφισβήτησε τις δυνατότητες του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα."

Παναγιώτης Κερμανίδης: "Φέραμε το αποτέλεσμα που μας ανέβασε στην κορυφή. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ευγνωμονεί το λασπωμένο γήπεδο που τον έσωσε από βαρύ σκορ."

Χρήστος Τερζανίδης: "Οι Ολυμπιακοί από εδώ και πέρα πρέπει να ξέρουν 2Χ9=16 και όχι 18! Ήρθαν οι Πειραιώτες με το έτσι θέλω να μας πάρουν το παιχνίδι αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί και φέτος έγινε αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Το νερό και η λάσπη τους γλίτωσαν από πανωλεθρία."

Γιάννης Γούναρης: "Θα πρέπει να τους γίνει πίστη πια ότι ο ΠΑΟΚ ήταν είναι και θα είναι ο αυτοκράτορας του ελληνικού ποδοσφαίρου! Όλη την εβδομάδα με κάθε μέσο προσπαθούσαν να μας σπάσουν το ηθικό. Τώρα πρέπει να κατάλαβαν ότι ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα τουλάχιστον είναι αχτύπητος και ότι οι μεγάλες ομάδες δε γίνονται με λόγια."

Κούλης Αποστολίδης: "Το ότι πήραμε τους βαθμούς της νίκης, έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Δίκαια κερδίσαμε. Το παιχνίδι ήταν καλό αν και το γήπεδο ήταν χάλια. Ο Ολυμπιακός επλήγη από την αποβολή του Συνετόπουλου, αλλά στάθηκε γενικά πολύ καλά στο γήπεδο, δίνοντας τη μάχη που τελικά έχασε."

Θέμης Καπουσούζης: "Συγχαρητήρια στους συμπαίκτες μου. Αποδείχθηκε ποιος είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα. Οι νίκες κερδίζονται στα γήπεδα και όχι στις εφημερίδες."

Διαμαντής Μηλίνης: "Παρά την κακή κατάσταση του γηπέδου κερδίσαμε τον Ολυμπιακό."

Γιώργος Κούδας: "Ήταν ένα πολύ δυνατό παιχνίδι στο οποίο νίκησε ο καλύτερος. Το γήπεδο επηρέασε την απόδοσή μας. Οι αντίπαλοί μας μπορούν να κάνουν δηλώσεις αλλά πρέπει να μάθουν ότι αυτές δε δίνουν τις ... νίκες! Ο ψυχρός πόλεμος που εξαπελύθη όλη την εβδομάδα, όπως φαίνεται δεν έπιασε. Με τη νίκη μας αυτή βάζουμε πλώρη για το πρωτάθλημα!"

Κώστας Ορφανός: "Χρειαζόμασταν τη νίκη και την πήραμε παρά τις πολλές δυσκολίες λόγω του αγωνιστικού χώρου."

Γιάννης Δαμανάκης: "Ήμασταν καλύτεροι και κερδίσαμε δίκαια. Είναι μια νίκη για τον προπονητή μας, για τον κόσμο μας και απάντηση σε όσους ήθελαν να χάσουμε."

Μλάντεν Φούρτουλα: "Ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι στην καριέρα μου! Έκανα το λάθος στη φάση του γκολ από κακή συνεννόηση με τον Ιωσηφίδη. Ευτυχώς κερδίσαμε και είμαι πιο ήσυχος. Σε ένα ντέρμπι πρέπει να είσαι έτοιμος κάθε στιγμή. Ο Ολυμπιακός δε με ικανοποίησε."

Αρίστος Φουντουκίδης: "Ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι και έγινε πιο δύσκολο για μας λόγω της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου. Ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε από αυτό και έχασε με μικρό σκορ. Κάποτε πρέπει να μάθει και ο Ολυμπιακός να χάνει, γιατί είναι μεγάλη ομάδα και δεν πρέπει να φτάνει στο επίπεδο που έφτασε με τις δηλώσεις των ανθρώπων του πριν το ματς!"

Κώστας Ιωσηφίδης: "Κερδίσαμε δίκαια ένα Ολυμπιακό που πίστευε ότι θα έσπαζε φέτος την προϊστορία."

Φιλώτας Πέλλιος: "Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμπαίκτες μου για την ωραία νίκη που δίκαια κατακτήσαμε." 

Αλέξανδρος Μποδιτσόπουλος: "Συγχαρητήρια στους συμπαίκτες μου που κέρδισαν έναν τόσο κρίσιμο αγώνα."

Σταύρος Σαράφης: "Κερδίσαμε και αυτό έχει σημασία."

Άγγελος Αναστασιάδης: "Ήταν ο χειρότερος Ολυμπιακός που πέρασε από την Τούμπα. Στο τέλος μπορούσαμε να πετύχουμε κι άλλα γκολ αν ήταν καλύτερο το γήπεδο."

Νέτο Γκουερίνο: "Ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι γιατί ο Ολυμπιακός έπαιξε αμυντικά και το γήπεδο ήταν βαρύ. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Τώρα νομίζω μπήκαμε στον σωστό δρόμο για το πρωτάθλημα."



* Η χρονιά ξεκίνησε με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς (26 ματς) και ολοκληρώθηκε με τον Μπίλι Μπίγκαμ (8 παιχνίδια) 

* Πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ ήταν ο Γκουερίνο με 13 γκολ. Στα αξιοσημείωτα η παρουσία του Μλάντεν Φούρτουλα μόλις 15 φορές κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ, ενώ την προηγούμενη χρονιά δεν είχε χάσει ούτε ένα λεπτό, παίζοντας ανελλιπώς σε όλα τα ματς! Στα υπόλοιπα 19 παιχνίδια έπαιξε ο Μηλίνης. 

* Το πρωτάθλημα το πήρε τελικά ο ... Παναθηναϊκός (για αυτόν δούλεψε πιθανότατα τόσο ο Μαρινέλης στο ματς με τον ΠΑΣ στην Τούμπα όσο ΚΑΙ ο "χασάπης" Τσουκαλαδέλης στη Φιλαδέλφεια!) με 54 βαθμούς, στη 2η θέση ισοβαθμήσαμε εμείς και ο Ολυμπιακός με 52 βαθμούς, με την ομάδα του Πειραιά να υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων (70-27 έναντι 63-27)! 

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4