Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

27 Δεκεμβρίου 2016

Ο "άγνωστος" Φανούριος Βυζάντιος (1925)

Σαν σήμερα στις 27/12/1925 σε ομιλία του, ο Φανούριος Βυζάντιος, μάχεται της άποψης του, να δημιουργηθεί ατόφιος αθλητικός φορέας από Κωνσταντινουπολίτες. Ένα πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικότατο ρόλο στην ίδρυση του ΠΑΟΚ...

Το μακρινό 1925, στη Θεσσαλονίκη υπήρχε η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, είχε ήδη ιδρύσει το αθλητικό της τμήμα με την ομάδα ποδοσφαίρου να δίνει τα πρώτα της παιχνίδια, εκπροσωπώντας τους πρόσφυγες της Πόλης. 

Αρκετοί παίκτες που αγωνιζόταν στις άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης πήραν άμεσα το μήνυμα και εντάχθηκαν στις τάξεις της, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους προηγούμενους συλλόγους τους... 

Μεταξύ αυτών ο Βεντουρέλης (από Άρη), Σκέμπερ, Πάγκαλος (από Ηρακλή), την ώρα που το Πέρα Κλουμπ έστειλε σαν ενίσχυση τον Παντερμαλή. Στη Λέσχη του Συλλόγου όμως, υπήρχε έντονος αναβρασμός, καθώς υπήρχαν δύο τάσεις! 

Σύμφωνα με τη μία, οι παίκτες που ήρθαν από τις άλλες ομάδες θα έπρεπε να επιστρέψουν στις ομάδες τους και να μην ιδρυθεί νέο σωματείο ώστε να μην υπάρξει ένταση στις σχέσεις των προσφύγων με τους ντόπιους, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη τάση, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ατόφιος αθλητικός φορέας από Κωνσταντινουπολίτες!

Υπέρμαχος αυτής της άποψης ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο της εποχής, ο Φανούριος Βυζάντιος (στην εικόνα δίπλα), ο οποίος στην ομιλία του στις 27/12/1925 μεταξύ των άλλων είχε πει: "Κύριοι θέλουμε να έχουμε τον Σύλλογο των Κωνσταντινουπολιτών. 

Θέλουμε να κρατήσουμε το όνομα της πατρίδας που μας λέει τόσα πολλά και που δε θέλω να απαριθμήσω για να μη συγκινήσω τους συνελθόντας... 

Θα ήθελα όμως να ακουστεί η φωνή μου από εδώ ως τους γηγενείς, τους Ηρακλειδείς και Αρειανούς και να τους ρωτήσω: Θέλετε να υπάρχει σύλλογος που να φέρει το όνομα της Κωνστανινουπόλεως ή θέλετε να σβήσουμε αυτό το όνομα για να μην ακούγεται;" 

Έτσι ιδρύθηκε και επίσημα η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, αλλά πολύ σύντομα μέσα στους κόλπους της δημιουργήθηκαν δύο παρατάξεις! Επικεφαλής στη μία ήταν ο Βυζάντιος και ο Καλπακτσόγλου και υποστήριζαν με πάθος πως ο σύλλογος θα πρέπει να διευρυνθεί, να εντάξει Θεσσαλονικείς παίκτες και να δημιουργηθεί μια ομάδα με στόχους, όραμα και φιλοδοξίες που θα παίζει με σύστημα και πάσες! Η άλλη παράταξη ήθελε να παραμείνουν όπως είναι, μια ομάδα δηλαδή καθαρά προσφυγική! 

Οι δύο παρατάξεις για λόγους αγωνιστικούς και κοινωνικούς ήρθαν σε ρήξη! Το αποτέλεσμα της ρήξης: Η γέννηση του ΠΑΟΚ λίγους μήνες αργότερα! 

Στην αρχική εικόνα διακρίνονται στα αριστερά ο Φανούριος Βυζάντιος (τότε Πρόεδρος της ΕΠΣΜ) και ο Γενικός Διοικητής Μακεδονίας, Στυλιανός Γονατάς στην τελετή απονομής κυπέλλων στις πρωταθλήτριες ομάδες της περιόδου 1929-1930... 

Ο Βυζάντιος γεννήθηκε το 1891 και απεβίωσε τον Νοέμβρη του 1962 σε ηλικία 71 ετών...
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4