Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

14 Νοεμβρίου 2016

Η Κατάκτηση του Κυπέλλου Μεγάλης Ελλάδας! (1973)

Σαν σήμερα στις 14/11/1973, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδας (θεσμός άγνωστος στον περισσότερο κόσμο) με αντίπαλο την Ομόνοια Λευκωσίας...

Το Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος υπήρξε μια ετήσια ποδοσφαιρική διοργάνωση, στην οποία μετείχαν ο Κυπελλούχος Ελλάδος και ο Κυπελλούχος Κύπρου της προηγούμενης σεζόν. Η επίσημη επωνυμία της διοργάνωσης ήταν "Κύπελλον Φιλίας Μητρός Ελλάδος και Θυγατρός Κύπρου" και διεξήχθη από το 1969 ως το 1976.
Το Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος καθιερώθηκε την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία είχε αθλοθετήσει το σχετικό έπαθλο. 

Διεξήχθησαν πέντε διοργανώσεις από το 1969 ως το 1973 και μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών πραγματοποιήθηκε ένας ακόμη διπλός τελικός τη σεζόν 1975-1976.

Οι αγώνες του Κυπέλλου Μεγάλης Ελλάδας ήταν διπλοί, με τον πρώτο να διεξάγεται στην έδρα της κυπριακής ομάδας και τον δεύτερο να διεξάγεται στην Ελλάδα συνήθως κατά την επέτειο της 21ης Απριλίου... Χαρακτηριστικό των τελικών είναι ότι σε όλες τις διοργανώσεις νικήτριες αναδείχθηκαν οι ομάδες της Ελλάδας. 

Στις 14/11/1973, πραγματοποιήθηκε στην Τούμπα ο δεύτερος τελικός ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ομόνοια Λευκωσίας. Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων που είχε γίνει στην Αμμόχωστο, στις 21/9/1973, οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες 1-1 (Παναγής 18' - Γκρέγκορι 48').

Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε με αρκετούς νέους και εφεδρικούς παίκτες στη σύνθεσή του και τελικά επικράτησε με 3-2, κατακτώντας το τρόπαιο. 

Οι Κύπριοι προηγήθηκαν στο 1ο μόλις λεπτό με τον Τσελέπη, που εκμεταλλεύτηκε στιγμή αδράνειας της άμυνάς μας. 

Ο ΠΑΟΚ στο 41΄κέρδισε πέναλτι, το εκτέλεσε εύστοχα ο Κερμανίδης, ισοφαρίζοντας. Στο 57' ο Παναγής έκανε το 2-1 μετά από εξαιρετική σέντρα του Λάζου και προσποίηση του Κερμανίδη, ενώ στο 82' ο Μπάτης με σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή διαμόρφωσε το 3-1...

Η Ομόνοια μείωσε στο 88' με τον Μούσκο,ενώ ο ΠΑΟΚ είχε δύο δοκάρια με τους Αναστασιάδη (σουτ), Παναγή (κεφαλιά).  
Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Χατζηαντωνίου, Βούλγαρης, Λάζος, Κερμανίδης, Μπάτης, Παναγής.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Σαββουλίδης (46' Χατζηιωάννου), Βούλγαρης, Χατζηαντωνίου, Γιόκας, Τσιλιγκιρίδης, Αναστασιάδης, Τσακιρόπουλος, Μπάτης, Κερμανίδης, Λάζος, Παναγής.

Ομόνοια Λευκωσίας: Ανδρέου, Καρταμπής, Κοντογιώργος, Ιακώβου, Μοκάνου, Φιλίππου (58' Σάκολας), Τσελέπης, Τσακλής, Φραντζίλας, Μούσκος, Σάββας (46' Κασίδης).
 
Αναλυτικά οι νικητές του θεσμού...

 


Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4